SL/Prabhupada 0743 - Če boste izumili svoj program čutnega uživanja, boste dobili zaušnico



Morning Walk -- April 7, 1975, Mayapur

Ramešvara: ... ljudje uživajo, če pa je naš prijatelj ...

Prabhupada: Tudi uživajo in dobivajo klofute, oboje. Vidiš? - Kadar otroci uživajo, včasih pa jim potem oče prisoli klofuto. Zakaj?

Pušta Krišna: Neubogljivost. Naredijo nekaj, kar je za njih, ali za druge škodljivo.

Prabhupada: Tako lahko uživate v življenju, materialnem življenju, kot narekuje oče. Torej, to je predano služenje. Potem boste uživali. V nasprotnem primeru boste dobivali klofute.

Trivikrama: Tako imenovani užitek.

Prabhupada: Da. Če izvajate svoj program uživanja, boste potem prejemali klofute. In če uživate po očetovi usmeritvi, potem boste uživali. To je ... Krišna pravi: "Uživaj v življenju. V redu. Man-manā bhava mad-bhakto mad-yājī (BG 18.65). Živi mirno. Vedno misli na mene. Obožuj me. " Mi smo predpisali,"Pridi sem in misli na Krišno". In to je užitek. Torej, tega nočejo. Želijo alkohol. Želijo si nedovoljeno spolnost. Hočejo meso. Zato morajo dobiti klofute. Pravzaprav je vse to vesolje narejeno za vaš užitek, ampak uživajte v skladu z Njegovo usmeritvijo. Potem boste uživali. To je razlika med polbogom in demonom. Demon želi uživati, saj si izmišlja svoj način življenja. In polbogovi, oni uživajo boljše kot demoni, ker so pod Božjim vodstvom.

Jagadiša: Zakaj Krišna živim bitjem zagotavlja te grešne užitke? Zakaj Krišna zagotavlja živim bitjem te grešne užitke?

Prabhupada: Preprosti užitki?

Jagadiša: Grešni užitki, na primer pijančevanje ...

Prabhupada: Krišna ne zagotavlja. Sam ustvariš svojo grešnost. Krišna nikoli ne reče, da "ješ meso", ampak ti vseeno odpreš klavnico, zato trpiš.

Brahmananda: Vendar obstaja užitek, določen užitek, ki izhaja iz teh grešnih dejavnosti.

Prabhupada: Kaj je to užitek? (smeh)

Brahmananda: No, nekateri radi ... Uživajo v pijančevanju, uživajo v ...

Prabhupada: Da. In zato trpijo posledice. To je nevednost, da takoj dobiš nekaj čutnega užitka, rezultat pa je zelo slab. In to je grešno.

Ramešvara: V Četrtem spevu ste zapisali, da če imamo preveč čutnega uživanja, ko smo mladi, potem imamo ustrezno bolezen, ko smo starejši.

Prabhupada: Da. Tu materialno življenje pomeni, takoj ko kršite pravila in predpise, boste trpeli. Zato je varnašrarama-dharma začetek popolnosti v materialnem življenju. To je začetek. Cātur-varṇyaṁ mayā sṛṣṭam (BG 4.13). To je ustvaril Bog. Če sprejmete to institucijo varnašrama-dharme, se začne vaša popolnost življenja.