SL/Prabhupada 0812 - Nimamo volje za petje svetega imena741010 - Lecture SB 01.08.30 - Mayapur

Če preprosto poskušamo razumeti Krišnov izvorni položaj, potem postanemo osvobojeni. In če samo poskusimo razumeti, nam bo Krišna pomagal. Krišna pravi: śṛṇvatāṁ sva-kathāḥ kṛṣṇaḥ puṇya-śravaṇa-kīrtanaḥ (SB 1.2.17). Bolj, ko poslušamo o Krišni, bolj se prečistimo. Krišne ne moremo razumeti, ker nismo prečiščeni. Toda preprosto, če slišite ime Krišne - Hare Krišna... Hare Krišna, Hare Krišna, Krišna Krišna, Hare Hare - če pojete in poslušate, se očistite. Zakaj torej tega ne bi...vzemimo to preprosto metodo in kot je priporočeno v šastrah, harer nāma harer nāma harer nāmaiva kevalam (CC Adi 17.21), preprosto prepevajte Hare Krišna, Hare Krišna, štiriindvajset ur na dan. Kīrtanīyaḥ sadā hariḥ (CC Antya 20.21, Śrī Śikṣāṣṭakam 3). Potem postanete popolni. Zakaj izgubljamo to priložnost? To je naša nesreča. To pojasnjuje Šri Caitanya Mahaprabhu, etādṛśī tava kṛpā bhagavan mamāpi (CC Antya 20.16): "Gospod moj, tako usmiljeno si mi namenil svojo milost, to ime, prepevanje Tvojega imena zadostuje." Nāmnām akāri bahudhā nija-sarva-śaktiḥ. To prepevanje svetega imena, abhinnatvān nāma-nāminoḥ (CC Madhya 17.133), vsa moč se skriva v Njem. Nāmnām akāri bahudhā nija-sarva-śaktis tatrārpitā. V Tvojem imenu so vse duhovne moči. Nāmnām akāri ... In imen je veliko, ni samo eno ime. Če ne marate Krišnovega imena, potem obstajajo tudi druga imena, katero koli sveto ime. Mora biti sveto ime, ime Harija, ne drugo ime, harer nāma. Potem dobiš vse duhovne energije. Nāmnām akāri bahudhā nija-sarva-śaktis tatrārpitā. In niyamitaḥ smaraṇe na kālaḥ. Ni pomembno ali boste peli zjutraj ali zvečer ali ko boste že očiščeni ali ne. V kakršnih koli okoliščinah lahko pojete. Niyamitaḥ smaraṇe na kālaḥ. Ni dvoma.

Torej je Krišna v tej dobi Kali na voljo za vse ljudi. Kljub temu neradi prepevamo sveto ime. Zato Caitanya Mahaprabhu obžaluje, etādriśī tava kṛpā bhagavan mamāpi (CC Antya 20.16): "Čeprav Si tako prijazen do te padle duše, jaz pa sem tako nesrečen, ker nimam okusa za petje Tvojega svetega imena." To je naš položaj - trmasti smo. Pasje trmasti. Če pa to storimo, potem postanemo očiščeni. Naṣṭa-prāyeṣv abhadreṣu nityaṁ bhāgavata-sevayā (SB 1.2.18). Zato je priporočilo Caitanye Mahaprabhuja branje Śrīmad-Bhāgavatama, bodisi sami, prečiščeni ali ne, lahko berete in prepevate. To je naša vaišnavska uredba, dolžnost. Kolikor je mogoče, bi morali brati Bhagavad-gīto in Śrīmad-Bhāgavatam. In vsako takšno literaturo - Caitanya-caritāmṛto, Brahma-saṁhito. Karero koli od njih ali vse, ni pomembno. In štiriindvajset ur peti Hare Krišna. To je naš posel.

Na ta način dajemo to priložnost vsem. Zgradili smo to veliko zgradbo in gradimo jih vedno več - zakaj? Da vsem damo to priložnost. Prosim pridite sem. Prepevajte, pridružite se Hare Krišna kirtanu, vzemite prasadam, in dajte vse od sebe, ne glede na talent, ki ga imate, enostavno, ne preveč obremenjeno. Če znate kaj storiti, storite to za Krišno. Vsi kaj znajo. Vsak ima nekaj talenta. Torej je treba uporabiti talent za Krišno. In če si mislite, "Ne, preprosto bom samo prepeval", v redu, le prepevajte. Toda ne spijte v imenu petja. Ne varajte. To varanje ni dobro. Če mislite, da lahko prepevate kot Haridāsa Ṭhākura, potem preprosto pojte. Priskrbeli vam bomo hrano. Brez skrbi.. Ampak ne poskušajte varati. Morate biti angažirani. Yat karoṣi yaj juhoṣi yad aśnāsi, kuruṣva tad mad-arpaṇam (BG 9.27). Seveda, če lahko pojemo štiriindvajset ur, je to zelo dobro. A to ni mogoče. Nismo na tako visokem nivoju. Nekaj moramo storiti za Krišno.

Ta ustanova, to gibanje za zavest Krišne, daje priložnost vsem. In v ta namen odpiramo centre po vsem svetu, da pridete, prepevate mantro Hare Krišna, poslušate o Krišni, Bhāgavatam, Bhagavad-gīto, in karkoli lahko naredite, samo naredite to za Krišno. Potem je vaše življenje uspešno.

Najlepša hvala.