SL/Prabhupada 0867 - Smo večni in odgovorni za svoje delovanje. To je znanje

From Vanipedia


Smo večni in odgovorni za svoje delovanje. To je znanje
- Prabhupāda 0867


750520 - Morning Walk - Melbourne

Hari-śauri: Je vedno slabše podnebje in... P

rabhupāda: Vreme je vedno slabše zaradi grešnega življenja.

Hari-śauri: Če torej razširimo gibanje za zavest Kṛṣṇe...

Prabhupāda: Potem se bo vreme vrnilo v prave tire. Gre za kazen narave. Tudi če se sami ne menite za grešno življenje, je zabeleženo. Gre za norost. "Ne briga me za Boga, ne briga me, kaj se bo zgodilo." To je norost. Ljudje... Taka miselnost vlada na nižjih planetarnih sistemih. Tudi na tem planetu. V zahodnih državah lahko na toliko mestih slišimo: "Za nič se ne brigajte - ne za grešno življenje, ne za to, kaj se bo zgodilo. Samo uživajte, to je vse." To je njihova filozofija. "Uživajmo, to je vse." Tak je materialističen način dojemanja. Ne vedo, da smo večni in odgovorni za svoja dejanja. To je znanje. Oni pa nimajo znanja. Preprosto želijo uživati. Ne menijo se niti za smrt. Samo čutno uživanje. To je vse. Temu se reče dānava, življenje dānave. Znanstveniki razlagajo izvor različnih življenjskih vrst. Sprejemajo, da obstajajo različne življenjske vrste. Zakaj obstaja toliko življenjskih vrst?

Hari-śauri: Znanstveniki so število samo ocenili. Rekli so, da na podlagi nedavnih odkritij in pregledov fosilov lahko...

Prabhupāda: V redu.

Hari-śauri: ...izračunajo število življenjskih vrst.

Prabhupāda: Zakaj pa je toliko življenjskih vrst?

Amogha: Pravijo, da je bilo najprej samo nekaj celic. Ob prilagajanju na različne okoliščine so nekateri preživele, druge pa umrle. Vse te življenjske vrste so torej nastale s prilagajanjem na različne okoliščine.

Prabhupāda: Kdo pa jih je prilagodil? Kdo je upravljal z njimi?

Amogha: No, šlo naj bi samo... Za naključje.

Prabhupāda: Ah, to nima smisla. Nič se ne zgodi po naključju. To je neumnost. Nekdo mora biti v ozadju. Le kaj se zgodi po naključju? Zakaj skrbite za ta drevesa? Poskrbeti morate za toliko stvari. Nič se ne zgodi po naključju. Samo vzroka ne vidite. Zakaj si, če se obogati po naključju, tako močno prizadevate obogateti? Zakaj vsa ta vozila noč in dan vozijo sem in tja? Zakaj se tako trudite? Usedite se raje in pustite denarju, da po naključju pride do vas. Zakaj ne storite tega? Če je vse naključje, postanite bogataši po naključju. Zakaj se potem trudite? Zakaj obiskujete fakultete? Po naključju postanite M.A., Ph.D. To je vse bedarija, nič več kot neutemeljena misel. Neutemeljena misel. Če se stvari dogajajo po naključju, zakaj se trudite? Kakšen je vaš odgovor?

Amogha: Torej, poskušamo - moramo se truditi - toda ne moremo povedati, kaj se bo zgodilo. Torej tudi, ko se trudimo, vse poteka po naključju. Tako kot se moramo potruditi v šoli in mogoče bomo napredovali.

Prabhupāda: Če resnično verjamete v naključje, si ne bi smeli za nič prizadevati. Nič se ne zgodi po naključju.

Hari-śauri: Mar potem ne bi mogli reči, da se stvari dogajajo zaradi naše aktivnosti? Dobil sem pismo osebe, ki sem jo poznal in...

Prabhupāda: Naša prizadevanja in potrditev Boga - dve stvari. Obstaja pet vzrokov: aktivnost, kraj, vložena energija in dokončna privolitev Boga. Te stvari se dogajajo. Tako da ni prostora za naključje.