SL/Prabhupada 0941 - Nekateri naši študentje mislijo: "Zakaj bi moral sodelovati v tej misiji730427 - Lecture SB 01.08.35 - Los Angeles

Nekateri naši študentje mislijo: "Zakaj bi moral sodelovati v tej misiji?" V tem materialnem svetu, asmin bhave, bhave 'smin, saptame adhikāra. Asmin, v tem materialnem svetu. Bhave 'smin kliśyamānānām. Vsi... Vsa živa bitja trdo delajo. Trdo ali mehko, sploh ni pomembno - v vsakem primeru moramo delati. Ni pomembno. Tudi mi delamo. Lahko nam je mehko postlano, a vseeno delamo. Prakticiramo, torej gre za delo. Ne bi smeli sprejeti tega dela. Pri bhakti ne gre za plodonosne dejavnosti. Samo zdi se tako. Nekaj je tudi dela. Ampak razlika je v tem, da med vdanim služenjem ne boste čutili utrujenosti. Materialno delo pa vas bo utrudilo. To je praktična razlika med njima. Na materialni ravni lahko poslušate neko pesem in si zraven prepevate, pa boste že po pol ure utrujeni. Hare Kṛṣṇa pa lahko pojete štiriindvajset ur - nikoli se ne boste utrudili. Ali ni res tako? Saj imate izkušnjo. Izberite si neko materialno ime: "Gospod Janez, gospod Janez, gospod Janez." Kolikokrat ga boste lahko izgovorili? (smeh) Desetkrat, dvajsetkrat, konec. Kaj pa Krišna? "Krišna Krišna Krišna Krišna Krišna Krišna Krišna Krišna," - večkrat kot Ga izgovorite, več energije boste imeli. To je razlika. Bedaki pa mislijo, da delajo enako kot mi, da delujejo enako kot mi. Ampak ne, to ne drži.

Če torej oni... Poskušajte razumeti: materialna narave pomeni vse, ki smo prišli sem v ta materialni svet. Ne bi nam bilo treba priti sem, tako smo si želeli. Tudi to je omenjeno tu. Kliśyamānānām avidyā-kāma-karmabhiḥ. Zakaj so prišli sem? Ker nimajo vidye (znanja). Avidyā pomeni nevednost. Kaj je to nevednost? Kāma. Kāma pomeni poželenje. Vsi smo namenjeni služenju Krišni, ampak mislijo si: "Zakaj bi moral služiti Krišni? Raje bom sam postal Krišna." To je avidyā. To je avidyā. Namesto služenja... Slednje pa je naravno. To lahko opazimo tudi pri služabniku, ki služi svojemu gospodarju. Misli si: "Če bi lahko dobil toliko denarja, bi lahko sam postal gospodar." To ni nenaravno. Ko živo bitje misli... Prihaja od Kṛṣṇe, Kṛṣṇa bhuli' jīva bhoga-vāñchā kar Ko pozabi na Krišno, gre za materialno življenje. To je materialno življenje. Takoj, ko pozabimo na Krišno. Vidim lahko tako veliko... No, tako veliko jih spet ni, ampak nekateri od naših učencev si mislijo: "Zakaj bi moral sodelovati v tej misiji?" Raje bom odšel." In potem odidejo, a kaj s tem dosežejo? Postanejo vozniki tovornjakov, to je vse. Namesto, da bi dosegli časten položaj brahmacārīja, sannyāsīja, morajo delati kot navadni delavci.