SL/Prabhupada 0943 - Nič ne pripada meni. Isavasyam idam sarvam, vse pripada Krišni730427 - Lecture SB 01.08.35 - Los Angeles

Zaradi teh brezkončnih želja, ki se pojavljajo ena za drugo, torej vsi... Izpolnimo eno željo, pa pride nova, nato še ena in še ena in še ena. Na ta način si samo ustvarjamo težave. In ko se nam želje ne izpolnijo, postanemo vznemirjeni, zmedeni. Tesnobni. Za primer v vaši državi lahko vzamemo hipije - tudi oni so tesnobni. Drugo vrsto tesnobe lahko opazimo v naši državi. Gre za nekaj zelo starega: postati sannyāsī. Postati sannyāsī pomeni, brahma satyaṁ jagan mithyā, da je ta svet lažen. Le kako je lažen? Ni ga znal pravilno uporabiti, zato je bil zanj svet lažen. Ni res, da je lažen. Vajšnavska filozofija ne uči, da je ta svet lažen; ta svet je resničen. Lažno pa je, ko mislite: "Sem uživalec tega sveta." To pa je lažno. Če sprejmemo, da je to Krišnov svet in ga uporabimo v službi za Krišno, ni s tem nič narobe. Dali smo primer rož, ki so na voljo v trgovini z rožami. Ljudje kupujejo toliko rož. Tako kot mi jih kupujejo tudi drugi. Drugi jih kupujejo za čutno zadovoljstvo, mi pa jih kupujemo za Krišno. Roža je enaka. Nekdo lahko vpraša: "Ponujate jih Krišni. Krišna je vrhovni duh, kako Mu torej lahko ponujate materialne stvari, te rože?" Ne zavedajo pa se, da v resnici nič ni materialno. Materialno je, ko pozabite na Krišno. To je materialno. Ta roža je namenjena Krišni. To je duhovno. In ko to rožo vzamemo za lastno čutno uživanje, je to materialno. To je avidyā. Avidyā pomeni nevednost. Nič ne pripada meni. Īśāvāsyam idaṁ sarvam, vse pripada Krišni. Naše gibanje je namenjeno obujanju zavesti Krišne. Vedeti bi morali, da vse pripada Krišni. Krišna je resničen. Ta svet je resničen. Ta svet je ustvaril Krišna, torej je to tudi ta svet stvaren. Torej je vse popolno, če je narejeno v zavesti Krišne. Sicer gre māyo (iluzijo), avidyo (neznanje).

Zaradi avidye, nevednosti, želimo uživati v zadovoljevanju čutov in tako ustvarjamo težave. Opravljamo veliko nepotrebnega dela, ugra-karme. Četudi smo v avidyi je po milosti Krišne vse zelo poenostavljeno. Povsod, v vsakem delu sveta, je na primer hrana. Vse je že tukaj, v celoti - pūrṇam idam, pūrṇam idam. Nekdo na primer živi na Grenlandiji, Aljaski, in tamkajšnjega podnebja nimamo za preveč prijetnega, kljub temu pa tudi tam živijo ljudstva. Obstaja neka ureditev. Če natančno preučite, podobno ugotovite, da povsod.... V vodi je na milijone in milijone rib. Če vas posadijo na čoln in vas pustijo samega recimo en mesec, boste umrli. Ne boste imeli hrane. Ampak v vodi je na milijone in milijone rib, ki imajo dovolj hrane. Dovolj hrane. Niti ena riba ne umrle zaradi lakote. Če pa vas pustijo v vodi, boste umrli. Podobno je v Božji stvaritvi 8.400.000 življenjskih vrst. In Bog je vsem dal hrano. Četudi ste v zaporu, vas vlada oskrbuje s hrano. Podobno: čeprav je ta materialni svet zapor za živa bitja, v njem ničesar ne primanjkuje.