SL/Prabhupada 0965 - Vzeti moramo zavetje osebe, ki je svoje življenje posvetila Krišni720000 - Lecture BG Introduction - Los Angeles

Filozofi Mayavade mislijo, da je Absolutna resnica neosebna.

Mayy āsakta-manāḥ pārtha
yogaṁ yuñjan mad-āśrayaḥ
asaṁśayaṁ samagraṁ māṁ
yathā jñāsyasi tac chṛṇu
(BG 7.1)

Krišna svetuje Arjuni: "Kaj je Bog?" Pojmovanje Boga, pa čeprav lahko špekuliramo, ne more biti popolno, ker je Bog neomejen, vseobsegajoč. Mi smo omejeni. Torej pravzaprav, če se Bog sam ne razkrije bhakti, ni mogoče razumeti, kaj je Bog. Zato sam Bog, Krišna, govori o sebi. Proces je mayy āsakta-manāḥ. Treba je povečati navezanost na Kṛṣṇo. Zdaj smo navezani na materialne stvari in to moramo preusmeriti. Naš položaj je tak, da moramo biti navezani na nekaj. To je dejstvo. Torej, v telesnem pojmovanju življenja smo se navezali na to telo, in na karkoli, kar se nanaša na to telo, imamo navezanost. Tako kot smo navezani na svojo ženo. Zakaj? Obstaja na milijone in tisoče žensk, lepih žensk. Nanje nismo navezani. Toda moja navezanost na ženo, čeprav morda ni zelo lepa, je dejstvo. Zakaj? Zaradi njenega odnosa do mojega telesa. Podobno sem navezan na svojo državo, sem navezan na svoj dom, svoje, toliko stvari, ker mislim, da sem to telo, in karkoli je povezano s tem telesom, to dojemam kot svoje. Torej moje pojmovanje "jaz" in "moje" je napačno. Če torej to navezanost preusmerimo na Krišno, potem lahko popolnoma dobro razumemo Krišno ali Boga. Krišna je tako kot Sonce. Ko sije, lahko vidite tako Sonce kot tudi sebe. Brez sonca v temni noči ne vidite ne sonca ne sebe. Zato je postopek mayy āsakta-manāḥ, razvijanje zavesti Krišne. Mayy āsakta-manāḥ pārtha yogaṁ yuñjan mad-āśrayaḥ.

To je joga. Joga pomeni povezan. Yogaṁ yuñjan ... To jogo je treba izvajati v povezavi s Krišno. Zato je rekel, mad asraya. Mad pomeni mene ali mojega. In asraya pomeni sprejeti zavetje. Torej ali sprejmete zavetje Krišneeali Krišnovega predstavnika. Seveda mi ne moremo sprejeti zavetja Krišne, ker Krišna trenutno ni prisoten. Toda Njegov predstavnik je tam. Zato je treba vzeti zavetje pri Njegovemu predstavniku. Vadite bhati-yogo, osredotočite svoj um na Krišno. To se imenuje zavest Krišne. Vzeti moramo zavetje osebe, katere življenje je posvečeno Krišni, in pod njegovim vodstvom moramo vaditi kako razviti zavest Krišne in Krišna se nam bo razkril. Razodetje v smislu neposrednega videnja Krišne je sorazmerno z našim napredkom.