SL/Prabhupada 0974 - Mi smo neskončno majhni, Bog je velik730408 - Lecture BG 04.13 - New York

Catur varṇyaṁ mayā sṛṣṭaṁ
guṇa-karma-vibhāgaśaḥ
tasya kartāram api māṁ
vidhy akartāram avyayam
(BG 4.13)

To je verz iz Bhagavad-gīte. Večina vas pozna to knjigo, Bhagavad-gīto. Je zelo znana knjiga. In mi vam predstavljamo Bhagavad-gīto, kakršna je. Gibanje za zavest Krišne ima namen predstaviti Bhagavad-gīto kakršna je, brez sprememb.

Krišna pravi, da imamo štiri razrede ljudi, catur varṇyam... Catur pomeni štiri in varna pomeni razred družbe... Varna pomeni tudi barva. Kot imamo razrede barv, rdeča, modra in rumena, podobno naj bi bila človeška družba razdeljena glede na kvalitete ljudi. Kvaliteta je tudi barva. Catur varṇyaṁ mayā sṛṣṭaṁ guṇa-karma-vibhāgaśaḥ BG 4.13. Torej imamo tri kvalitete tega materialnega sveta. Tri kvalitete. Ali tri barve. Rdeča, modra in rumena. Pomešajte jih. Potem dobite 81 barv. Tri barve, tri krat tri, pomnožite, dobite 9. Devet krat devet, pomnoženo, postane 81. Imamo osem milijonov štiristotisoč različnih oblik živih bitij, vse na podlagi mešanice teh različnih kvalitet. Narava ustvari različne tipe teles glede na to, s katero kvaliteto je živo bitje najbolj povezano.

Živa bitja so delci in delčki Boga. Predstavljajmo si, da je Bog velik požar, živa bitja pa smo kot iskrice. Tudi iskrice so ogenj. In tudi če iskrica pade na vaše telo, na vašo obleko, jo bo zažgala. Ampak ni pa tako močna kot velik ogenj. Podobno je Bog vsemogočen. Bog je velik. Mi smo delci in delčki Boga. Mi smo neskončno majhni. Bog je velik. Tako je ustvaril veliko univerzumov. Ne moremo razumeti niti enega univerzuma. Ta univerzum, ki ga vidimo, nebo, obod in znotraj tega neba, v vesolju, je milijone in milijarde zvezd, planetov. Lebdijo. Lebdijo v zraku. Vsi to vemo.