SL/Prabhupada 0983 - Materialisti ne zmorejo kontrolirati svojih čutov720905 - Lecture SB 01.02.06 - New Vrindaban, USA

Teṣāṁ satata-yuktānāṁ bhajatāṁ prīti-pūrvakam, buddhi-yogaṁ dadāmi tam (BG 10.10). Krišna pravi: "Dal sem mu inteligenco." Komu? Satata-yuktānām, tistim, ki so v vdano služenje vključeni štiriindvajset ur na dan. Na kakšen način so vključeni? Bhajatam, bhajana, tistim, ki so vključeni v vdano služenje. Kakšno vdano služenje? Prīti-pūrvakam, z ljubeznijo in vdanostjo. Tisti, ki je vključen v vdano služenje Gospodu z ljubeznijo in vdanostjo. Kaj pa je simptom ljubezni? Simptom, primarni simptom, najpomembnejši simptom ljubezni je, da želi bhakta videti, da postanejo Gospodovo ime, Njegove slave itn., razširjene. Želi videti, da "Ime mojega Gospoda naj bo znano vsepovsod." To je ljubezen. Če ljubim nekoga, potem želim, da so njegove slave razširjene širom sveta. In Krišna ravno tako pravi v Bhagavad-gīti, na ca tasmāt manuṣyeṣu kaścit me priya-kṛttamaḥ, vsakdo, ki pridiga Moje slave, nihče Mi ni dražji kot ta.

Vse je v Bhagavad-gīti, kako ljubiti, kaj so simptomi ljubezni, kako zadovoljiti Boga, kako lahko On govori z nami, vse je tam. To morate izkoristiti. Berem Bhagavad-gīto, a z branjem Bhagavad-gīte postanem politik. Torej kakšno branje Bhagavad-gīte je to? Politik da, seveda, ampak pravi namen branja Bhagavad-gīte je spoznati Krišno. Če je nekdo zavesten Krišne, če nekdo pozna Krišno, potem ve vse. Pozna politiko, pozna ekonomijo, pozna znanost, pozna filozofijo, pozna religijo, pozna sociologijo, vse. Tasmin vijñāte sarvam etaṁ vijñātaṁ bhavant, to je Vedski zaključek. Če preprosto razumete Boga, Krišno, potem se vam vse razkrije, saj Krišna pravi, buddhi-yogaṁ dadāmi tam. Če Krišna da inteligenco od znotraj, kdo Ga lahko spregleda? Nihče Ga ne more spregledati. Ampak Krišna lahko da inteligenco, in poskrbi, da postane nekdo bhakta, ali ljubitelj Krišne. Teṣāṁ satata-yuktānāṁ bhajatāṁ prīti-pūrvakam, buddhi-yogaṁ dadāmi tam (BG 10.10). In kaj je to, buddhi-yoga, kakšna je vrednost buddhi-yoge? Ta buddhi-yoga ali bhakti-yoga, njena vrednost je yena mām upayānti te. Taka buddhi-yoga, taka inteligenca bo osebo pripeljala nazaj domov, nazaj k Bogu. Ne, da bo s tako inteligenco oseba šla v pekel. To je materialna inteligenca.

Adānta-gobhir viśatāṁ tamisram (SB 7.5.30). Vse to je razloženo v Bhāgavatamu. Za materialiste, adānta-gobhi. Adānta pomeni nebrzdano, nekontrolirano. Go pomeni indriya ali čute. Materialisti ne zmorejo kontrolirati svojih čutov. So služabniki svojih čutov, godāsa. Go pomeni indriya, in dāsa pomeni služabnik. Torej ko se dvignemo na nivo kontrole čutov, potem lahko postanemo gosvāmī. To je gosvāmī. Gosvāmī pomeni kontrolo čutov, osebo, ki ima čute pod popolno kontrolo. Svāmī ali gosvāmī. Svāmī pomeni da, in gosvāmī pomeni enako. V glavnem adānta-gobhir viśatāṁ tamiśram. Nekontrolirani čuti gredo po svoje. Ne upravlja jih Krišna. Oseba si sama tlakuje svojo pot, ali nazaj domov, nazaj k Bogu, ali pa drsi v najtemnejše predele pekla. Samo dve možnosti sta, in ta priložnost pride s človeško obliko življenja. Lahko izbirate. Krišna na koncu vpraša Arjuno, "Ali je zdaj tvoja iluzija razblinjena?"