SL/Prabhupada 1002 - Če ljubimo Boga zavoljo dobička, gre za posel; ne pa za ljubezen750713 - Conversation B - Philadelphia

Sandy Nixon: Kako lahko prepoznamo verodostojnega duhovnega učitelja, ki nas lahko vodi?

Prabhupāda: Kdor uči te stvari - kako poznati Boga in kako Ga ljubiti - je duhovni učitelj. Sicer pa gre za prevaranta, podlega prevaranta. Včasih zavajajo s trditvami: "Jaz sem Bog." Ubogi ljudje ne vedo, kdo je Bog, in podleži jim dajo predlog: "Jaz sem Bog." In oni to sprejmejo. Tako kot so v vaši državi za predsednika izvolili Nixona, nato pa se mu uprli. To pomeni, da niso vedeli, kdo je resnično verodostojen predsednik, izvolili so nekoga, nato pa si prizadevali za njegovo odstavitev. Ljudje počnejo podobne neumnosti. Sprejmejo vsakega podleža, ki pride in reče: "Jaz sem Bog." Nato pa spet sprejmejo drugega. To se dogaja. Da bi razumeli, kdo je Bog in kako Ga ljubiti, moramo biti torej resni študentje. To je religija. V nasprotnem primeru samo zapravljamo čas.

To učimo. To je razlika med drugimi in nami. Učimo o Kṛṣṇi, Vsevišnji Božanski Osebnosti, znanost, kako Ga poznati. Imamo Bhagavad-gīto, Bhāgavatam. Nič lažnega. Vse je verodostojno. Zato je to edina ustanova, ki lahko uči, kako poznati in ljubiti Boga. Dve dejavnosti. Nobene tretje dejavnosti ni. Naš namen ni, da bi Boga prosili za izpolnitev svojih potreb. Vemo, da Bog oskrbuje vse, celo brezbožneže. Psi in mačke na primer nimajo religije. Ne vedo, kaj je religija. Vseeno pa mačke in psi dobijo vse potrebno za življenje. Zakaj bi torej Kṛṣṇo nadlegovali s prošnjami: "Daj nam naš vsakdanji kruh"? Nas že oskrbuje. Prizadevati bi si morali, da bi Ga ljubili. To je religija. Dharmaḥ projjhita-kaitavaḥ atra paramo nirmatsarāṇāṁ satāṁ vāstavaṁ vastu vedyam atra (SB 1.1.2). Sa vai puṁsāṁ paro dharmaḥ yato bhaktir adhokṣaje (SB 1.2.6): "To je prvovrstna religija, ki uči, kako ljubiti Boga." In ta ljubezen - je brez materialnega vzgiba: "Bog, daj mi to. Potem te bom ljubil." Ne. Ahaitukī Ljubezen pomeni brez želje po osebni koristi. Če Boga ljubimo zavoljo neke koristi, gre za posel; ne pa za ljubezen. Ahaituky apratihatā. In pristne ljubezni do Boga ne more izzvati nič materialnega. Naučimo se, kako ljubiti Boga v vseh pogojih. Nismo pogojeni: "Sem revež. Le kako bi lahko ljubil Boga? Opraviti moram toliko stvari." Ne, ni tako. Revež ali bogataš, otrok ali starec, temnopolt ali svetlopolt - ni nobenih ovir. Če si želimo ljubiti Boga, Ga lahko ljubimo.