SL/Prabhupada 1009 - Če svojega duhovnega učitelja spoštujete kot Boga, mu morate nuditi Božje pripomočke750713 - Conversation B - Philadelphia

Anne Jackson: Dejali ste, da ste zelo majhni in da niste Bog, pa vendar se mi kot zunanji opazovalki zdi, da se bhakte do vas obnašajo kot do Boga.

Prabhupāda: Da, to je dolžnost bhakte. Prav kot vladni uslužbenec. Osebno ni preveč pomemben, toda dokler izvršuje ukaze vlade, ga morajo spoštovati kot vlado. Tako to je. Celo če pride navaden policist, ga morate spoštovati, saj je vladni uslužbenec. Toda to še ne pomeni, da je vlada. Je pa spoštovan. Sākṣād-dharitvena samasta-śāstrair uktas tathā bhāvyata eva sadbhiḥ. Če si misli: "Postal sem vlada. Ljudje me spoštujejo," je neumen. Torej... Toda to je bonton. Če pride vladni uslužbenec, bi ga morali spoštovati kot vlado.

Anne Jackson: V povezavi s tem sem se spomnila na veliko lepih materialnih stvari, ki vam jih bhakte prinašajo, na primer, ko ste zapustili letališče, ste odšli v lepem, velikem, prefinjenem avtomobilu in o tem razmišljam, ker...

Prabhupāda: S tem jih učim spoštovanja. Če spoštujete vladnega uslužbenca, se morate do njega obnašati kot do vlade.

Anne Jackson: Ampak...

Prabhupāda: Če duhovnega učitelja spoštujete kot Boga, mu morate streči tako, kot bi stregli Bogu. Kako se sicer do njega vedete kot do Boga? Samo v umu? To morate storiti tudi z dejanji.

Anne Jackson: Se opravičujem. Kaj ste rekli nazadnje?

Prabhupāda: Če se do duhovnega učitelja obnaša kot do Boga, je potrebno tudi pokazati, praktično pokazati, da se do njega obnaša kot do Boga. In Bog potuje z zlatim avtomobilom. Če torej duhovnemu učitelju ponudijo običajen avtomobil, to še vedno ni dovolj, saj bi ga morali obravnavati kot Boga. In kaj je ta avtomobil za Boga? (smeh) To je še vedno pomanjkljivo. Boste, če bi Bog prišel na vaš dom, priskrbeli običajni avtomobil ali bi priskrbeli zlati avtomobil, če ga imate res za Boga? Trdite torej, da so mi priskrbeli dober avtomobil, jaz pa pravim, da to ne zadošča. Še vedno ni isto kot če bi imeli opravka z Bogom. Bodite praktični.

Anne Jackson: Včeraj sem srečala bhakto iz New Yorka, ki je rekel, da je bilo na festivalu prisotnih veliko ljudi iz drugih planetov in da ste jih lahko videli. Je to res?

Prabhupāda: Da, da. Vsak jih lahko vidi. Če imate oči za to, jih lahko tudi vi vidite. Če pa nimate oči, ste zavistni, ker so priskrbeli dober avtomobil. Oči morate torej izuriti, da vidite. Slepec ne more videti. Da bi videli, moramo pozdraviti oči.

Anne Jackson: Ali to velja tudi za vaše druge čute?

Prabhupāda: Za vse čute. Če želite nekaj videti, morate biti usposobljeni, kako videti. Prav kot znanstvenik - vidi nekaj v mikroskopu. Vi pa to želite videti s prostimi očmi. Le kako bi to lahko videli? Da bi videli, morate čez postopek. Potem lahko vidite vse.