SL/Prabhupada 1045 - Kaj naj rečem? Vsak neumnež bo govoril nesmisle. Kako lahko to preprečim?751002 - Interview - Mauritius

Novinar (4): Indijska filozofija je vedno učila, da svetloba prihaja iz številnih svetilk. Toda vi pridigate, da ...

Prabhupāda: Kaj pravi?

Brahmānanda: Pravi, da je indijska kultura vedno učila, da svetloba prihaja iz številnih svetilk.

Novinar (4): Da vaše pridiganje temelji samo na Giti.

Prabhupāda: Da. To je vrhovna luč. Obstajajo različne stopnje svetlobe. Obstaja sončna svetloba in obstaja ta svetloba. Te svetlobe ne morete primerjati s soncem. (smeh) Svetloba prihaja od vsepovsod, vendar to ne pomeni, da sta sončna in ta svetloba enaki.

Novinar (4): Ne, kar jaz...

Prabhupāda: Sprva morate razumeti to. Spraševali ste o svetlobi. Najprej morate razumeti, da obstajajo različne stopnje svetlobe. Ne morete reči, da sta ta in sončna svetloba enaki.

Novinar (4): Mar s tem mislite, da tisti, ki svetlobo poiščejo v naukih iz Korana ali iz Biblije, dobijo manj svetlobe...

Prabhupāda: To je vaše... To morate sami preučiti. Mi pa vam predstavljamo, da svetloba prihaja od vsepovsod. Tam je ena žarnica. Ta svetloba je tudi svetloba in sončna svetloba je tudi svetloba. Ne morete si misliti, da sta svetloba žarnice in sončna svetloba enaki. Na vas pa je, da vidite, katera je svetloba žarnice in katera sončna svetloba. To je na vas.

Novinar (6) (Indijec): Zlasti v državah tretjega sveta se je pojavil utemeljen pomislek, da je vaše gibanje pod okriljem določenih imperialističnih držav. Ali...?

Brahmānanda: Rekel je, obstajajo obtožbe, da je naše gibanje povezano z nekaterimi imperialističnimi državami.

Prabhupāda: Naj govorijo vse te neumnosti. Kaj naj rečem? Vsak neumnež bo govoril nesmisle. Kako lahko to preprečim? Toliko je neumnežev; zato poskušamo vse te neumneže spremeniti v človeška bitja. To je naš program. Dokler je neumnež, bo še naprej govoril neumnosti. Kaj lahko naredim?

Novinar (4): Swāmījī, nekaj bi rad vedel. Ta śloka, od kod ste jo dobili, to śloka: lāvaṇyaṁ keśa-dhāraṇam?

Ta śloka: lāvaṇyaṁ keśa-dhāraṇam.

Prabhupāda: Da. Nahaja se v tretjem poglavju dvanajstega speva Śrīmad-Bhāgavatama. (na stran :) Imate vse Bhāgavate, dvanajsti spev?

Puṣṭa Kṛṣṇa: Nimamo ga s seboj.

Prabhupāda: Torej si lahko zapišete.