SR/Prabhupada 0320 - Mi vas učimo kako da postanete bhāgyavān, srećni

From Vanipedia


Mi vas učimo kako da postanete bhāgyavān, srećni
- Prabhupāda 0320


Lecture on BG 16.6 -- South Africa, October 18, 1975

Devojka: Śrīla Prabhupāda, čak iako... Sva živa bića su deo i čestica Kṛṣṇe. Čak iako se ne predamo Kṛṣṇi u ovom životu, na kraju će svako od nas da Mu se preda.

Puṣṭa Kṛṣṇa: Hoće li svi... Čak iako se ne predamo Kṛṣṇi u ovom životu, hoće li svi da se predaju Kṛṣṇi? Hoće li se na kraju svi vratiti kući Bogu?

Prabhupāda: Hm? Dakle, ti sumnjaš? Budi sigurna, neće svi to uraditi. Dakle, nemoj da brineš. Neće svi to da urade. Zato Caitanya Mahāprabhu kaže, ei rūpe brahmāṇḍa bhramite kona bhāgyavān jīva (CC Madhya 19.151). Ukoliko neko nije bhāgyavān, veoma srećan, neće se vratiti kući, nazad Bogu. Trunuće ovde. Dakle, ovaj pokret svesnosti Kṛṣṇe znači da mi pokušavamo da ljude učinimo bhāgyavān. Ako neko želi, može da postane bhāgyavān. To je naš pokušaj. Mi otvaramo mnogo centara. Učimo kako da postanete bhāgyavān, srećni, kako da se vratite kući, kako da budete srećni. E sada, ako je neko srećan, prihvatiće ovo uputstvo i preokrenuće svoj život. Prema tome, to je misija. Ali, ako ne postane bhāgyavān, niko ne može da ode. Srećni. Dakle, mi im dajemo šansu da postanu srećni. To je naša misija. Najnesrećniji dobijaju šansu da postanu srećni. Svako od nas može da razmišlja (o tome) kako nesrećan život postaje srećan. To je pokret svesnosti Kṛṣṇe, mi dajemo šansu nesrećnima. Svako je nesrećan, svako je bitanga. Mi dajemo šansu kako da postanete inteligentni i srećni. To je svesnost Kṛṣṇe. Ako ljudi nisu tako nesrećni i bitange, u čemu je onda značenje propovedanja? Propovedanje znači da morate da pretvorite (preokrenete) bitnge i nesrećne u inteligentne i srećne. To je propovedanje. Ali, ako niste srećni i inteligentni, nećete prihvatiti svesnost Kṛṣṇe. To je činjenica.