Please join, like or share our Vanipedia Facebook Group
Go to Vaniquotes | Go to Vanisource


Vanipedia - the essence of Vedic knowledge

SV/Prabhupada 0044 - Tjänst betyder att du lyder order från Mästaren

From Vanipedia


Tjänst betyder att du lyder order från Mästaren
- Prabhupāda 0044


Lecture on BG 4.1 -- Montreal, August 24, 1968

Så det betyder att han följer Kṛṣṇa's anvisningar. Det är allt. Han bryr sig inte om att "jag kommer att vara en fiende till Kṛṣṇa." Principen är att han följer. Om Kṛṣṇa. säger att "Du blir min fiende," Så jag kan bli hans fiende. Det är bhakti-yoga. Ja. Jag vill tillfredsställa Kṛṣṇa.. Precis som en mästare ber tjänaren att "Du slår mig här." Så han slår så här. Så det är tjänst. De andra kan se, "Åh, han slår och han tänker," Jag tjänar"? Vad är det här? Han slår." Men herren vill det "Du slår mig." Det är tjänst. Tjänsten innebär att du lyder order av mästaren. Det spelar ingen roll vad det är.

Det finns ett mycket fint exempel i Herren Caitanyas liv, han hade sin personliga tjänare Govinda. Så efter Herren Caitanya tagit prasādam, då tog Govinda. Så en dag, Herren Caitanya, efter att ha tagit prasādam, Han lade sig ner på tröskeln. Det som kallas? tröskeln? Dörr? Dörröppningen. Så Govinda passerade honom. Govinda brukade massera hans ben efter, när han vilade. Så Govinda passerade Herren Caitanya och masserade hans ben. Då Herren Caitanya sov, och, säg, efter en halvtimme, När han kom, såg han, "Govinda, har du inte tagit din prasādam ännu?" "Nej herrn." "Varför?" "Jag kan inte passera dig. Du ligger ner här." "Så hur kom du?" "Jag kom över." "Hur kom du över i första hand, varför passerade du inte igen" "Jag kom för att tjäna dig. Och nu kan jag inte passera dig för att ta min prasadam. Det är inte min plikt. Det är för mig själv. Och det är för Dig."

Så för Kṛṣṇa's nöje kan du bli Hans fiende, du kan bli Hans vän, du kan bli vad som helst. Det är bhakti-yoga. Eftersom ditt mål är att behaga Kṛṣṇa. Och så snart som du kommer till den punkten att tillfredsställa dina sinnen, då kommer du till den materiella världen, omedelbart.

kṛṣṇa-bahirmukha hañā bhoga vāñchā kare
nikaṭa-stha māyā tāre jāpaṭiyā dhare
(Prema-vivarta)

Så snart vi glömmer Kṛṣṇa och vi vill göra saker för vår sinnesnjutning, det är Maya. Och så snart vi ger upp denna process av sinnesnjutning och gör allt för Kṛṣṇa, det är befrielse.