TR/Prabhupada 0004 - Saçma Bir Şeye Teslim Olmayın



Lecture on BG 10.2-3 -- New York, January 1, 1967

Yöntem... Bhagavad-gītā'da bundan da bahsedilmiştir. Tad viddhi praṇipātena paripraśnena sevayā (BG 4.34). Bu aşkın bilimi anlamak istiyorsanız, o zaman bu prensibi takip etmelisiniz. Nedir bu? Tad viddhi praṇipātena. Teslim olmak zorundasınız. Aynı şey: tıpkı namanta eva gibi. İtaatkar olmadıkça, teslim olmuş bir ruh olamazsınız.

Ve nerede? Praṇipāta. Böyle bir insanı nerede bulacaksınız ki, "O... Burada teslim olabileceğim bir kimse var mı"? O zaman nereye teslim olacağımıza dair küçük bir test yapmalıyız. O kadarcık bilgiye sahip olmalısınız. Her hangi bir saçmalığa teslim olmayın. Yapmak zorundasınız... Ve bu akıllı ya da saçma nasıl anlaşılabilir? Şāstrada bundan da bahsedilir. Kaṭha Upaniṣad'da bahsedilmektedir. Tad viddhi praṇipātena pari... (BG 4.34). Kaṭha Upaniṣad'da şöyle denir: tad-vijñānārthaṁ sa gurum evābhigacchet śrotriyaṁ brahma-niṣṭham (MU 1.2.12). Bu śrotriyam, gurular zincirinden gelen kimse anlamına gelir. Peki o kişinin gurular zincirinden gelmiş olduğunun kanıtı nedir? Brahma-niṣṭham. Brahma-niṣṭham onun Yüce Mutlak Gerçeğe dair tamamıyla ikna olduğu anlamına gelir. O halde siz oraya teslim olmalısınız. Praṇipāta. Praṇipāta demek prakṛṣṭa-rūpeṇa nipātam, kuşku yok demektir.

Eğer böyle birisini bulursanız o zaman hemen teslim olmalısınız. Praṇipāta. Ve ona hizmet etmeye çalışın, onu memnun etmeye çalışın ve ona soru sorun. Bütün herşey açığa çıkacaktır. Böylesi bir yetkin bir kimseyi bulmalı ve ona teslim olmalısınız. Ona teslim olmak demek Tanrı'ya teslim olmak demektir çünkü o Tanrı'nın temsilcisidir. Lakin boşa vakit harcakamak için değil ama anlamak için sizin soru sormanıza izin verilir. Buna paripraśna denir. Yöntemler bunlardır. Dolayısıyla herşey ortada. Biz sadece benimsemeliyiz. Fakat yöntemi benimsemek yerine etmek yerine zamanımızı sarhoş edicilerle, spekülasyonla ve her tür saçma faaliyetle boşa geçirirsek, ah, asla mümkün olmaz. Tanrı'nın ne olduğunu asla anlamazsınız. Çünkü Tanrı yarı tanrılar ve büyük bilgeler tarafından bile anlaşılabilir değildir. Bizim küçücük çabamız nedir ki?

Dolayısıyla yöntemler bunlardır. Ve eğer uygularsanız, asammūḍhaḥ, asammūḍhaḥ, eğer ilkeleri uygularsanız ve yavaş fakat emin, asammūḍhaḥ, eğer hiç bir şüphe olmadan yaparsanız... Bu... Pratyakṣāvagamaṁ dharmyam. Eğer takip ederseniz, kendi kendinize anlayacaksınız, "Evet, bir şeye varıyorum." Bu kör olduğunuz, körü körüne takip ettiğiniz anlamına gelmez. İlkeleri takip ettikçe anlayacaksınız.

Tıpkı düzgün besleyici yiyecekler yediğinizde kendinizi güçlü hissedecek olmanız ve açlığınızın bastırılması gibi. Kimseye sormanıza gerek yoktur. Kendiniz hissedersiniz. Benzer şekilde, doğru yola gelir ve ilkeleri takip ederseniz anlayacaksınız. "Evet, ilerleme kaydediyorum." Pratyakṣa... O Dokuzuncu bölümde demişti: pratyakṣāvagamaṁ dharmyaṁ susukham.

Ve çok kolay. Ve bunu mutlu bir ruh halinde yapabilirsiniz. Peki yöntem nedir? Hare Kṛṣṇa mantrasını söyleyebilir ve kṛṣṇa-prasāda yiyebilir, ve Bhagavad-gītā felsefesini çalışarak, hoş müzikal sesler dinleyebiliriz. Çok mu zor? Çok mu zor? Hiç de değil. Böylece bu yöntemle siz asammūḍhaḥ olacaksınız. Kimse sizi kandıramaz. Ama eğer siz kandırılmak istiyorsanız, bir sürü sahtekar var. Bu yüzden kandıran ve kandırılan bir toplum yaratmayın. Kṛṣṇa tarafından tavsiye edildiği üzere, Vedik edebiyatında anlatıldığı gibi sadece paramparā sistemini takip edin. Bunu yetkin kaynaktan anlamaya çalışın ve hayatlarınıza uygulamayı deneyin.

Sonrasında asammūḍhaḥ sa martyeṣu. Martyeṣu demek... Martya ölmeye hakkı olanlar demektir. Kimler? Bu Brahmā'dan başlayarak en ufak karıncaya kadar olan koşullu ruhlar, hepsi martyadır. Martya onların ölecekleri bir vakit olduğu anlamına gelir. Yani martyeṣu. Ölümlüler arasında o en zekisi olur. Asammūḍhaḥ sa martyeṣu. Neden? Sarva-pāpaiḥ pramucyate. Tüm günahkar hareketlerin tepkilerinden özgürdür.

Bu dünyada, bu maddi dünyada, bilerek ya da bilmeyerek her zaman günahkar hareketlerde bulunuyoruz. Bu sebeple bu tepkiden kurtulmalıyız. Ve nasıl kurtulmalı? Bu da Bhagavad-gītā'da belirtilmiştir. Yajñārthāt karmaṇo 'nyatra loko 'yaṁ karma-bandhanaḥ (BG 3.9). Sadece Kṛṣṇa için hareket ederseniz... Yajña demek Viṣṇu veya Kṛṣṇa demektir. Yalnızca Kṛṣṇa için hareket ederseniz, her şeyin tepkisinden özgür kalırsınız. Śubhāśubha-phalaiḥ. Hayırlı veya hayırsız bir şeyler yapıyoruz. Fakat Kṛṣṇa bilincinde olup bu şekilde hareket edenlerin hayırlı ya da hayırsız olan hiç bir şeyle alakası yoktur, çünkü en hayırlı olan ile Kṛṣṇa ile temastadırlar. Bu sebeple sarva-pāpaiḥ pramucyate. Tüm günahkar hareketlerin tepkilerinden özgür olur.

Yöntem budur. Ve biz bu yöntemi benimsersek, en sonunda Kṛṣṇa ile irtibata geçebiliriz ve hayatlarımızı başarılı olur. Yöntem çok basit ve bizler, herkes benimseyebilir. Çok teşekkür ederim.