TR/Prabhupada 0705 - Tanrı Biliminin Mükemmeliyeti'ni Bhagavad-gita'da Göreceğiz
Lecture on BG 6.46-47 -- Los Angeles, February 21, 1969
Adanan: Kṛṣṇa'nın tam yayılımı Viṣṇu'yu anlamalıyız ne demektir?
Prabhupāda: Evet. Kṛṣṇa Kendisini yayabilir. Tıpkı sizin burada oturmanız gibi. Dairenizde değilsiniz. Çünkü koşullusunuz. Spiritüel, özgür olduğunuzda, siz de yayılabilirsiniz. Fakat Kṛṣṇa, maddi bir bedene sahip olmadığı için, kendisini milyonlarca surete yayabilir. Burada oturabilir, orada oturabilir. Īśvaraḥ sarva-bhūtānāṁ hṛd-deśe 'rjuna tiṣṭhati (BG 18.61). O herkesin kalbinde oturmaktadır. Yayılımı aracılığıyla, herkesin. Tek olmasına rağmen, yayılabilir. Bu... Çünkü muazzamdır, tıpkı güneş gibi. Yani öğle zamanı beş bin mil ötedeki arkadaşınıza telgraf gönderirseniz, "Güneş nerede" O diyecektir ki, "Tepemde." Ve sizde güneşi tepenizde göreceksiniz. Neden? Çünkü muazzamdır. Bu yüzden Kṛṣṇa yüce varlık olarak aynı anda her yerde olabilir. Bu yayılımdır. Şu örneği alın. Güneş nedir? Kṛṣṇa'nın bir anlık eseridir. Eğer güneş herkesin tepesinde eş zamanlı kalabiliyorsa, kişi beş bin, on bin mil ötede olduğu halde, Kṛṣṇa kalamaz mı? Neden düşünce gücünüzü kullanmıyorsunuz? Güneş Kṛṣṇa'dan daha mı büyük? Hayır. Kṛṣṇa milyonlarda güneş yaratabilir. Eğer güneşin böyle bir gücü varsa, Kṛṣṇa'nın neden olmasın? O zaman siz Kṛṣṇa'yı anlamıyorsunuz.
Yani, Kṛṣṇa akhilātma-bhūtaḥ (BS 5.37). O yayılabilir, bunu On Üçüncü Bölümde göreceksiniz. Bu kṣetra-jñaṁ cāpi māṁ viddhi sarva-kṣetreṣu bhārata (BG 13.3). Kṣetra, kṣetra-jñam. Tıpkı sizin bir ruh can olmanız gibi. Siz bu bedenin sahibisiniz. Ben bu bedenin sahibiyim, siz kendi bedeninizin sahibisiniz. Fakat ben bu bedende oturduğumdan... Fakat Kṛṣṇa tüm bedenlerin sahibidir çünkü O her yerde oturur. Tıpkı bu evin bana ya da bir başkasına ait olması gibi. O ev ona ait olabilir. Fakat tüm Amerika devlete aittir. Benzer olarak büyüklük sorusu gündeme geldiğinde, bu yayılım mümkündür. Ve ben yayılamadığım için, kurbağa felsefesi, bu sebeple Kṛṣṇa yayılamaz demek saçmalıktır. Biz daima kendi pozisyonumuz gibi düşünüyoruz. Ben kendimi yayamadığım için Kṛṣṇa'nın yayması nasıl mümkün olabilir? Sen nesin? Pozisyonun ne? Kendini neden Kṛṣṇa ile kıyaslıyorsun? Evet, Kṛṣṇa yayılabilir. Bir çok örnek verilmiştir. Sen kendini yayamıyorsun diye Kṛṣṇa'nın yayamayacağını düşünme. Bu mantıksız felsefenin kusurudur. Usulen "Tanrı uludur." derler. Fakat gerçekte düşündüğünde, "Ooo, O ne kadar büyük olmalı? Bunu yapamıyorum. Kṛṣṇa nasıl yapabilir." Fakat usulen, "Tanrı uludur." Tanrı'nın ne kadar büyük olabileceğine dair bir fikirleri yoktur. Bunu Bhagavad-gītā'da göreceğiz. Yani Tanrı biliminin mükemmeliyetini. Akhilātma-bhūtaḥ (BS 5.37). Eğer Tanrı'nın ne kadar büyük olduğunu bilmek istiyorsanız, o zaman bu Vedik edebiyatını referans olarak almalısınız. Başka bir yazını değil.
Adanan: Prabhupāda? Şri Şrimad Bhaktisiddhānta Sarasvatī'nin her zaman dik oturduğunu biliyoruz ve burada Bhagavad-gītā'da bir kimsenin dik oturması gerektiğinden bahsediliyor. Eğer konsantre olmayı denersek, bu bize japamızı yaparken konsantre olmamızda yardımcı olur mu, mantra söylerken eğer her hangi bir (belirsiz) olmadan dik oturmayı denersek...?
Prabhupāda: Hayır, hayır, herhangi bir oturma duruşu gerektirmez. Fakat eğer oturabilirseniz, size yardımı olur. Size yardımı olur. Bu şekilde dik oturabilirseniz, çok güzel olacaktır. Yardım edebilir, evet, konsantre olabilirsiniz, mantra söylerken ve dinlerken bile. Bu sebeple bunlar gereklidir. Fakat biz bu konuda çok titiz değiliz. Lakin o brahmacārīydi, o şekilde oturabiliyordu. Bu brahmacārīnin işaretidir. Sahte bir brahmacārī değildi, fakat gerçek bir brahmacārīydi, evet. (son)