TR/Prabhupada 0724 - Bhakti Testi



Lecture on SB 7.9.15 -- Mayapur, February 22, 1976

Bu maddi dünya adananlara karşı çok ama çok acımasız. Onlar çok korkuyorlar. Fark bu. Maddiyatçı kişiler şöyle düşünüyorlar " Bu dünya çok keyif verici. Tadını çıkarıyoruz. Ye, iç, mutlu ol, eğlen." Ama adananlar şöyle düşünüyor " Burası çok korkunç. Ne zaman kurtulacağım?" Benim Guru Mahārāja'm şöyle derdi " Bu maddi dünya bir beyfendiye göre bir yer değil." Derdi ki " Bir beyfendi burada yaşayamaz." Bunlar adanan olamayanlar tarafından anlaşılmıyor, dünyanın ne kadar çimdiklediği. Duḥkhāla... Kṛṣṇa der ki duḥkhālayam aśāśvatam (BG 8.15). Adanan ve olmayan arasındaki fark budur. Duḥkhālayam, onlar bazı değişiklikler ile sukhālayam yapmaya çalışıyorlar. Mümkün değil.

Kişi bu dünyadan hala haz aldığı sürece spiritüel anlayışa henüz gelmemiş demektir. Bhaktiḥ pareśānubhavo viraktir anyatra syāt (SB 11.2.42). Bhaktinin testi budur. Kişi adanmışlık hizmeti alanına girmişse, bu maddi dünya ona tat vermez. Virakti. Vermez. Āra nāre bapa (?). Jagāi-Mādhā, maddiyatçılar, kadın avcıları, içkiciler, et yiyiciler... Bunlar çok yaygınlaştı. Ama adananlar için çok çok korkutucudur. Bu yüzden deriz ki " Uyuşturucu yok, evlilik dışı cinsellik yok, et yemek yok." Çok çok korkutucu. Ama onlar bilmiyorlar. Mūḍhaḥ nābhijānāti. Onlar bilmiyorlar. Haz alıyorlar. Tüm dünya bu düzlemde ilerliyor. Çok çok korkutucu bir durum yarattığını bilmiyor bu tarz günahkar faaliyetlerden haz alarak.

Bu alışkanlıkları bırakın, tapasā, tapasya gerekir.

tapasā brahmacaryeṇa
śamena damena vā
tyāgena śauca...
yamena niyamena vā
(SB 6.1.13)

Buna spiritüel hayatın ilerlemesi denir, tapasā. İlk şey tapasya'dır, gönüllü olarak maddi dünyanın sözde konforlarından vazgeçmek. Buna tapasya denir. Tapasā brahmacaryeṇa. Ve tapasya uygulamak için ilk şey brahmacarya'dır. Brahmacarya cinsel hazdan kaçınmak demektir. Buna brahmacarya denir.