TR/Prabhupada 0776 - "Bir Köpek Olsam Ne Olur Ki?" Eğitimin Sonucu Bu
Lecture on SB 6.1.12 -- Los Angeles, June 25, 1975
Dolayısıyla önerilen adhayo vyādhayaḥadır. Üç tür sefil durum vardır— sadece belli bir kişi için değil, herkes için. Adhyātmika, adhibhautika, adhidaivika. Ve siz bu maddi bedeni alır almaz, acı çekmek zorundasınız. O halde bu ıstırabı durdurmak istiyorsanız, o zaman denetimli bir hayat yaşamalısınız. Bir sonraki dize denetimli hayat önerilir:
- tapasā brahmacaryeṇa
- śamena ca damena ca
- tyāgena satya-śaucābhyaṁ
- yamena niyamena vā
- (SB 6.1.13)
Bunlar insan için buyurulmuş olan görevlerdir. Buyurulmuş görevler nelerdir? İlk buyurulan görev tapasā: davranışta ciddiyet göstermelilerdir. İnsan yaşamı budur. Bu heryerde tavsiye edilir. Ṛṣabhadeva'da önermişti, tapo divyaṁ putrakā yena śuddhyed sattva: "Sevgili oğullarımü kedi köpekler ve domuzlar gibi yaşamayın" diye tavsiye verdi. Nāyaṁ deho deha-bhājāṁ nṛloke kaṣṭān kāmān arhate viḍ-bhujāṁ ye (SB 5.5.1). "Çok çalışmazsam, duyularımı nasıl tatmin edebilirim ki? Geceleri bu sarhoş edicileri almalıyım, bu kadını, bu klübü, bu... Çok çalışmazsam nasıl bu zevke varabilirm ki?"
Ṛṣabhadeva der ki, "Bu tür bir zevk domuzlar için de mevcut. Duyu tatmini çok iyi bir zevk çeşidi değil." Nāyaṁ deho deha-bhājāṁ nṛloke kaṣṭān kāmān arhate viḍ-bhujāṁ ye. Viḍ-bhujām dışkı yiyen anlamına gelir. Yani onlar dışkı yiyerek zevk alır ve hiç bir ayrım gözetmeden sevişirler, anneymiş, kızkardeşiymiş umursamazlar. O halde bu tür bir duyu tamini medeniyeti köpeklerle domuzlar arasında var ama insan yaşamını bunun için değil. İnsan yaşamı tapasya, davranışta ciddiyet içindir ki böylece insan yaşamında doğum ve ölümün tekrarını durdurabilesiniz ve ebedi hayatınıza gelip bilginin saadet dolu ebedi yaşamının tadına varabilesiniz. Hayatın amacı budur. "Boş ver" demek değil. Eğitim şu, bir üniversite öğrencisinin kendisine, "Sorumsuzca yaşarsan o zaman sonraki hayatında köpek olabilirsin," diye söylenirse, kendisine bilgi verilirse onların da "Bir köpek olmamda ne sorun var ki?" demesidir.(gülüşme) Eğitimin sonucu budur. Umursamaz. "Bir köpek yaşamım olursa, seks hayatımda sokakta hiç kısıtlamam olmayacak" diye düşünür. O kadar. Bunun ilerleme olduğunu düşünüyor. "Şimdi eğer sınırlama varsa, artık sokakta sınırsızca seks yapabilirsem..." Ve o gelişim yavaş yavaş geliyor. Dolayısıyla durum bu. Yani bir sonraki yaşama inanmıyorlar, kedi ve köpeklerin yaşamından söz etmek ne kelime. "Boş ver." Herşey çok karanlık. Bu yüzden Kṛṣṇa bilinci hareketini kabul etmediğimiz sürece insan medniyeti mahvolmaya mahkum. İnsan medeniyeti bu değildir. İnsan medeniyeti sorumlu yaşamdır. Aslında biz sorumluluk sahibi adam olmak için eğitiliyoruz, okula, üniversiteye gidiyoruz. O halde bu sorunluluk, "Doğumun bu tekrarının nasıl durdurulacağı" olmalıdır. Bir çok yerde bu tavsiye edilir. Ve insan yaşamının tek amacı budur. Punar-janma-jayāya.