TR/Prabhupada 0780 - Mutlak Gerçeğin Bilgisine Bir Göz Atabiliriz



Lecture on SB 7.6.20-23 -- Washington D.C., July 3, 1976

Prabhupāda: Dolayısıyla bu Devī-dhām en güçlü enerji, Durga tarafından kontrol edilir. Sṛṣṭi-sthiti-pralaya-sādhana-śaktir eka (Bs 5.44). Lakin o chāyeva, Tanrının Yüce Şahsiyeti'nin bir gölgesi olarak hareket eder. Bu da Bhagavad-gītā'da özetlenmiştir:

mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ
sūyate sa-carācaram
hetunānena kaunteya
jagad viparivartate
(BG 9.10)

O halde śāstrayı bu şekilde çalışırsak, herşey orada var. Mutlak Gerçeği bulmak istiyorsanız, nasıl? Śāstra cakṣuṣāt: śāstralar aracılığıyla. Vedik bilgi aracılığıyla, Mutlak Gerçeği bulacaksınız. Vedanın bilgi olduğunu gerçekten kabul edersek... Vetthi veda vida jñāne. Veda bilgi, jñāna demektir. Yani Veda-anta, son, bilgide son aşamasıdır. Bilgide son aşama Mutlak Gerçekliktir. Oraya kadar gitmek zorundasınız. Yani o Mutlak Gerçek, tahminlerde bulunmaya devam ederseniz... Panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyo (Bs. 5.34). Bumümkün olmayacaktır. Śata-vatsara-sampragamyo, yüzlerce yüzlerce yıl, ... hızyla gitseniz bile. Nedir o hız? Panthās tu koṭi-śata-vatsara-sampragamyo vāyor athāpi. Uçak, uçak, vāyor athāpi. Hızı nedir? Vāyor athāpi. Panthās tu koṭi-śata-vatsara sampragamyo vāyor athāpi. Manaso vayu: havanın ve zihnin hızıyla. Zihin çok hızlıdır. Burada oturuyorsunuz, hemen on mil ötesini hatırlayabilirsiniz, o kadar hızlıdır. Dolayısıyla zihnin hızıyla bile yapamazsınız, koṭi-śata-vatsara, milyonlarca yıl uzayda gitmekle, yine de bilinmez kalır. Dolayısıyla Mutlak Gerçeği anlamanın yolu bu değildir ama Vedik süreci kabul edersek, avaroha panthā, bilgi Mutlak Gerçek'ten geldiği zaman, o zaman mümkündür. Dolayısıyla biz, demek istediğim Kṛṣṇa bilinçli adananlar, Mutlak Gerçeğin lütfuyla Mutlak Gerçeği anlamaya çalışıyoruz. Mutlak Gerçek Kṛṣṇa'dır. Kṛṣṇa der ki, , mattaḥ parataraṁ nānyat kiñcid asti dhanañjaya (BG 7.7): "Ben Yüceyim." Vedaiś ca sarvair aham eva vedyam (BG 15.15). Kṛṣṇa'yı Onun konuştuğu gibi, bu şekilde anlamaya çalışırsak, śāstrada belirtildiği gibi, ācāryalar tarafından kabul edildiği gibi, o zaman Mutlak Gerçeğin biraz izine sahip olabiliriz. Tıpkı Kṛṣṇa'nın dediği gibi,

athavā bahunaitena
kiṁ jñātena tavārjuna
viṣṭabhyāham idaṁ kṛtsnam
ekāṁśena sthito jagat
(BG 10.42)

Mutlak Gerçeğin yayılımını, nasıl çalıştığını böylece Kṛṣṇa, Arjuna'nın önünde özetledi, bu maddi dünyanın, maddi dünyanın... Ekāṁśena sthito jagat, bu maddi dünya. Nedir o maddi dünya? Bu maddi dünya, bizim görüşümüzle yalnızca bir evren görüyoruz. Benzer şekilde, milyonlarca evren var. Yasya prabhā prabhavato jadad-aṇḍa koṭi (Bs. 5.40). Jagad-aṇḍa tek evren anlamına gelir ve her bir evrende, koṭiṣu aśeṣa. Yasya prabhā prabhavato jagad-aṇḍa-koṭi-koṭisv aśeṣu vibhūti-bhinnam. Milyonlarca gezegen vardır ve her bir evren burdan farklıdır. Bu Tanrının yaratımıdır. Öyleyse hepsi birarada, ekāṁśena sthito jagat, bu maddi dünya Tanrının yaratımının dörtte biridir. Ve dörtte üçlük kısmı Vaikuṇṭhaloka'da, ruhsal dünyadadır. Yani kuramlarla, araştırmalarımızla mümkün değildir, ama Mutlak Gerçeğin bilgisini bir anlık da olsa görebiliriz onu Mutlak Gerçek, Kṛṣṇa aracılığıyla edindiğimiz zaman. Kṛṣṇa bilinci hareketi budur.

Çok teşekkürler.

Adananlar: Jaya Śrīla Prabhupāda.