NL/Prabhupada 0086 - Waarom zijn er tegenstrijdigheden

Revision as of 11:01, 27 April 2015 by Rishab (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Dutch Pages with Videos Category:Prabhupada 0086 - in all Languages Category:NL-Quotes - 1970 Category:NL-Quotes - Lec...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid source, must be from amazon or causelessmery.com

Sri Isopanisad, Mantra 9-10 -- Los Angeles, May 14, 1970

Waarom vinden we zoveel verschillende persoonlijkheden terug? Als we een combinatie zijn van gal, slijm en lucht, waarom zijn we dan niet vergelijkbaar? Dus, zij vergaren deze kennis niet. Waarom zijn er zoveel verschillen? De ene wordt geboren als een miljonair; de andere wordt geboren en heeft zelfs geen degelijke maaltijd tweemaal per dag hoewel hij het heel erg moeilijk heeft. Waarom is er deze discriminatie? Waarom wordt de ene in een gunstige voorwaarde geplaatst? En waarom de andere niet? Er is de wet van karma, de individualiteit.

Dit is kennis. Daarom zegt de Īśopaniṣad anyad evāhur vidyayā anyad āhur avidyayā. Diegenen die in onwetendheid leven cultiveren een ander soort van kennisvooruitgang, en zij die werkelijke kennis bezitten, zij ontwikkelen zich op een andere manier. Gewone mensen houden niet van onze activiteiten, Kṛṣṇa-bewustzijn. Ze staan versteld. Gargamuni vertelde me gisterenavond dat de mensen hem vragen "Waar halen jullie zoveel geld vandaan? Jullie kopen zoveel auto's en grote kerkeigendommen en onderhouden vijftig, zestig man en genieten nog steeds. Wat is dit? "(Gelach) Ze zijn dus verbaasd. En wij zijn verbaasd waarom deze rakkers zo hard werken enkel en alleen voor het vullen van hun buik. Dus de Bhagavad-gītā zegt, yā Nisa sarva-bhūtānām tasyāṁ jāgrati saṁyamī. Wij zien dat deze mensen slapen, en zij zien dat we onze tijd verspillen. Dit is een tegenstrijdig beeld. Waarom? Omdat hun lijn van acties verschillend is, onze lijn van acties is verschillend. Nu, het juiste moet beslist worden door een intelligent man wiens acties correct zijn.

Deze zaken zijn zeer mooi beschreven in de Vedische literatuur. Net als dit een Isopanisad is, evenzo is er een andere Upaniṣad, namelijk de Garga Upaniṣad. Deze is het gesprek tussen een man en een vrouw, zeer geleerd. De man onderwijst de vrouw. Etad viditvā yaḥ prayāti sa eva brāhmaṇa gargi. Etad aviditvā yaḥ prayāti sa eva kṛpanā. Dit is een echte cultuurvan kennis. Iedereen wordt geboren en iedereen zal sterven. Hier is geen meningsverschil over. We zullen sterven en zij zullen sterven. Zij kunnen best zeggen "Jullie denken enkel aan geboorte, dood, ouderdom en ziekte. Dus, wil jij zeggen dat omdat jij Kṛṣṇa -bewuste kennis ontwikkelt, je vrij zal zijn van deze vier principes van de aanvallen van de natuur? " Nee, dat is geen feit. Het feit is, de Garga Upaniṣad zegt, etad viditvā yaḥ prayāti. Iemand die dit lichaam opgeeft na te weten wat het is, sa eva brāhmaṇa, hij is een brāhmaṇa. Brāhmaṇa ... Wij bieden u de heilige draad. Waarom? Probeert zelf maar te begrijpen wat het mysterie is van het leven. Dat is brāhmaṇa. Vijānataḥ. We hebben gelezen in dit vers, vijānataḥ. Iemand die dit lichaam opgeeft na het kennen van de zaken zoals ze zijn, hij is een brāhmaṇa.