RO/Prabhupada 0270 - Fiecare are propriile înclinaţii

Revision as of 00:14, 16 October 2018 by Vanibot (talk | contribs) (Vanibot #0023: VideoLocalizer - changed YouTube player to show hard-coded subtitles version)
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Lecture on BG 2.7 -- London, August 7, 1973

Pradyumna: Traducere, "Nu-mi mai dau seam care mi-e datoria și mi-am pierdut cumpătul din pricina acestei jalnice slăbiciuni. În această stare, Îți cer să-mi spui deslușit ce este mai bine pentru mine. Acuma sunt discipolul Tău, suflet predat cu totul Ție. Te rog, învață-mă."

Prabhupāda: Acesta este un verset foarte important din Bhagavad-gītā. Este un punct de cotitură în viață. Kārpaṇya-doṣa. Mizerabil, doṣa înseamnă greșeală. Când cineva nu se comportă conform cu poziția sa, asta e greșeala lui. Și aceasta se numește mizerabil. Fiecare are propriile înclinații, svabhāva. Yasya hi svabhāvasya tasyāso duratikramaḥ. Svabhāva, înclinații naturale. Un exemplu simplu este dat că asya hi yaḥ svabhāvasya tasyāso duratikramaḥ. Cineva... Obiceiul este o a doua natură. Cineva care este obișnuit cumva sau a cărui natură este într-un anumit fel, este foarte greu să se schimbe. Se dă exemplul: śvā yadi kriyate rājā saḥ kiṁ na so uparhanam. Dacă faci un câine rege, asta înseamnă că nu o să mai lingă pantofi? Da, natura câinelui este să lingă pantofi. Deci chiar dacă îl îmbraci ca pe un rege și îl așezi pe tron, totuși, imediat ce vede un pantof o să sară să-l lingă. Aceasta se numește svabhāva.

Kārpaṇya-doṣa. Deci în această viață de animal, nu este posibil să schimbi natura cuiva care este dată de energia materială, prakṛti. Prakṛteḥ kriyamāṇāni (BG 3.27). Kāraṇaṁ guṇa-saṅgo 'sya, kāraṇaṁ guṇa-sangaḥ asya sad-asad-janma-yoniṣu (BG 13.22). De ce? Toate entitățile vii sunt parte integrantă din Dumnezeu. De aceea caracteristica originală a entității vii este la fel cu a lui Dumnezeu. Dar e pur și simplu o problemă de cantitate. Calitatea este aceeași. Calitatea este aceeași. Mamaivāṁśo jīva-bhūtaḥ (BG 15.7). Același exemplu. Dacă iei o picătură de apă, calitatea, compoziția chimică e aceeași. Dar cantitatea este diferită. Este o picătură, iar marea este foarte vastă. În mod similar, noi avem exact aceleași calități ca și Kṛṣṇa. Putem verifica. De ce spun oamenii că Dumnezeu e impersonal? Dacă avem aceleași calități atunci Dumnezeu este de asemenea o persoană, cum poate fi impersonal? Dacă suntem unul calitativ, atunci dacă eu simt individual, atunci de ce Dumnezeu nu ar avea individualitate? Aceasta este iar fără sens. Acești ticăloși impersonaliști nu înțeleg natura lui Dumnezeu. În Biblie se spune la fel: "Omul este făcut după chipul și asemănarea lui Dumnezeu." Puteți studia calitățile lui Dumnezeu studiind propriile calități sau calitățile altcuiva. Singura diferență e cantitativă. Noi avem anumite calități, anumite calități productive. Noi de asemenea producem, orice suflet individual produce ceva. Dar ce produce el nu poate fi comparat cu ce produce Dumnezeu. Aici e diferența. Noi producem o mașină zburătoare. Și suntem foarte mândri că "Acum am descoperit un Sputnik. O să ajungă pe lună." Dar acesta nu este perfect. Se va întoarce. Dumnezeu a produs atâtea planete zburătoare, milioane și trilioane de planete, planete foarte grele. La fel cum această planetă care are atâția munți mari, mări și totuși zboară. Plutește în aer la fel cu o bucată de bumbac. Aceasta este puterea lui Dumnezeu. Gām āviśya (BG 15.13). În Bhagavad-gītā, veți găsi: ahaṁ dhārayāmy ojasā. Cine susține aceste mari, mari planete? Noi spunem că gravitatea. Și în śāstra se spune că ele sunt purtate de Saṅkarṣaṇa.