KU/Prabhupada 1061 - we Bhagavad-gita'ye mesele benc fergli meseli hirabın: Difference between revisions

(Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Kurdish Pages with Videos Category:Prabhupada 1061 - in all Languages Category:KU-Quotes - 1966 Category:KU-Quotes - L...")
 
(Vanibot #0019: LinkReviser - Revised links and redirected them to the de facto address when redirect exists)
 
Line 10: Line 10:
[[Category:Kurdish Language]]
[[Category:Kurdish Language]]
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- BEGIN NAVIGATION BAR -- DO NOT EDIT OR REMOVE -->
{{1080 videos navigation - All Languages|Kurdish|KU/Prabhupada 1060 - merif heda rihe xe nedede Bhagavad-gita ye|1060|KU/Prabhupada 1062 - rihemeda suala ve dunyaye heye em ve digen|1062}}
<!-- END NAVIGATION BAR -->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<div class="center">
<div class="center">
Line 22: Line 25:


<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<mp3player>File:660219BG-NEW_YORK_clip05.mp3</mp3player>
<mp3player>https://s3.amazonaws.com/vanipedia/clip/660219BG-NEW_YORK_clip05.mp3</mp3player>
<!-- END AUDIO LINK -->
<!-- END AUDIO LINK -->


Line 30: Line 33:


<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT -->
<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT -->
Dolayısıyla Rab Kṛṣṇa, yadā yadā hi dharmasya glānir bhavati ([[Vanisource:BG 4.7|BG 4.7]]), O sırf hayatın gerçek amacını oturtmak için yeryüzüne gelir. İnsaoğlu hayatın asıl amacını unuttuğu zaman, insan yaşam formunun görevine, o zaman buna dharmasya glāniḥ, insanın uğraşısının verdiği rahatsızlık denir. Yani o şartlar altında, birçok insandan uyanan, konumunu anlamanın ruhunu uyandıran kişi için, onun için bu Bhagavad-gītā konuşulmuştur. Biz bilgisizliğin dişi kaplanı tarafından yutulmuş gibiyiz, ve Rab canlılara varlıklara karşı nedensiz merhametli davranarak, özellikle de insanoğlu için, arkadaşı Arjuna'yı öğrenci yaparak Bhagavad-gītā'yı konuştu.


Arjuna elbette... Rab Kṛṣṇa'nın birlikteliğinde olmakla tüm cahillikleri aşmıştı. Ama yine de Arjuna sırf hayatın problemlerini Yüce Rab'dan sorgulasın diye Kurukşetra savaş alanında cehalet içine sokulmuştu, ki böylece insanoğlunun gelecek nesillerinin yararı için, insan hayatının planının taslağının çizilmesi ve o şekilde hareket edebilmeleri için Tanrı onlara açıklayabilsin, böylece onun yaşamı, onun insan yaşamının misyonu mükemmel olabilsin diye.  
seba ve reb krişna yadā yadā hi dharmasya glānir bhavati ([[Vanisource:BG 4.7 (1972)|BG 4.7]]),ew seba heyada rast bınde cıh dıde erde. dema ınsanan meenaye heyade birgırın, furma heyada ınsane, hengav ev dharmasya glāniḥ,rehetsızya şxelı ınsanıye yane bın wan şerdan da kpır ınsane heşyar u cıhe xe zanın seba van bhagavad -gita hadye xeberdan.em pşiga küvi ya nezanine hadne xarın le reb heyanra rıhanra sebeb tuneyı merhemed dıge ewıle ınsanan, hewale xe arjuna gıre telebe u bhagavad-gita xeberda.


Dolayısıyla bu Bhagavad-gītā'nın konusu beş farklı gerçeğin kavranmasıdır. Birinci gerçek Tanrının ne olduğudur. Bu Tanrı bilimine dair ön çalışmadır. Böylece bu Tanrı bilimi burada açıklanıyor. Bir sonraki, canlı varlıkların yapısal konumudur, jīva. Īśvara ve jīva. Rab, Yüce Rab'ba, Ona īśvara denir. Īśvara kontrol eden demektir ve jīva, canlı varlıklar... Jīvalar, canlı varlıklar, onlar īśvara ya da kontrol eden değillerdir. Onlar kontrol edilenlerdir. Yapmacık bir şekilde, "Ben kontrol edilmiyorum, ben özgürüm," dersem bu aklı başında bir adamın belirtisi değildir. Canlı bir varlık her açıdan kontrol edilir. En azından koşullu yaşamı içersinde kontrol edilir. Dolayısıyla bu Bhagavad-gita'da konu īśvara, Yüce denetçi ve kontrol edilen canlı varlıklara dair, ve prakṛti, doğa, maddi doğaya dair kavrayıştır. Ve sonraki, zaman veya tüm evrenin varoluş süresi ya da maddi doğanın bu tezahürü, ve zaman süreci, veya ebedi zaman. Ve karma. Karma faaliyet demektir. Herşey, bütün evren bütün, tüm kozmik tezahür farklı faaliyetlerle doludur. Özellikle de canlı varlıklar, onların hepsi farklı faaliyetlerle meşgüldürler. O halde Bhagavad-gītā'dan öğrenmek zorundayız, īśvara, Tanrı nedir, jīva, bu canlı varlıklar nelerdir ve prakṛti, bu kozmik tezahür nedir, ve zaman tarafından nasıl kontrol edilir ve bu faaliyetler nelerdir?
arjuna mıheggeg.. gel reb krişna'ye cahıliye hemu buriye. le disa ji ca arjuna zuriya heyade bırs rebbe ge hade naw herba kurukşetra'ye u seba fayda nesla taze be pilana heyada ınsanan bede çegırın u we mıgame evji hereketgen reb gare jvanra meenage, waha heyada ve heyata ınsane pır rınd bı.


Şimdi bu beş ana konudan, Bhagavad-gītā'da saptanan Yüce Şahsın ya da Kṛṣṇa'nın, Brahman'ın veya Paramātmā'nın... Nasıl isterseniz öyle isimlendirebilirsiniz. Ama Yüce denetçi. Yüce bir denetçi var. Yani yüce denetçi hepsinin en büyüğüdür. Ve canlı varlıklar, onlar nitelikte yüce denetçiye benzer. Aynı yüce denetçi olan Rab gibi, Onun evrensel işler üzerinde, maddi doğa üzerinde hakimiyeti vardır, nasıl... Bhagavad-gītā'nın ilerleyen bölümlerinde bu maddi doğanın bağımsız olmadığı açıklanacak. Yüce Rab'bın doğrultusu altında hareket eder. Mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ sūyate sa-carācaram ([[Vanisource:BG 9.10|BG 9.10]]). "Bu maddi doğa Benim doğrultumda hareket eder," mayādhyakṣeṇa, "Benim gözetimim altında."
seba we bhagavad-gita meenaye ve zanina benc rastiyane. zanina evıle reb çiye. ev zanina rebı ya evıleye.vaha ev zanina rebı dıde gudın.cıhe rıhe başine,jīva Īśvara u jīva. Reb,  Reb'be mezın, bejne īśvara.dıbejne ye kontrolkdıge īśvara u rıhji jiva'ye...jiva yanı rıhe sag ew īśvara yanji ye kontroldıgen nıhın. ew ye dıne kontrolgırın ewın. ewı bejın ez aşitım ez nayme kontrolgırın ew ne egle.rıhegı sag her mıgamegı dıde kontrolgırın.tuji nebı heyada veda dıde kontrolgırın.seba ve ev bhagavat-gita meenaye we īśvara,denetçiye mezın u rıhe dıne kontrolgırın, prakṛt,maddiyada dunyayıye. u zemane başi u zemane heyina herdışte u ebediyeda hemu dışde. u karma. karma faaliyede.herdıst hemu heyin faaliyedı ferkgli dejıbune. ekseri rıhe sag ew hemu faaliyedı nejhev meşgulın.hengav gerege em bhagavad-gita'ye hirabın, īśvara, reb çiye,jiva, ev rıhe sag çine u prakṛti,ev tezahura ha çiye,u çangi dıne kontrolgırın ev faaliyedı ha çine??
 
naha ev benc dışte ha ye bhagavad-gita'yeda hadi didın şexse mezın u krişna,u Paramātmā we çangi bıwe vısa navgen. le denetçiye mezın yey mezın heye yani jhemuyan mesdıre. u rıhe sag ew esas mınne denetçiye mezın. mina denetçiye mezın rebbı,ew işe mezında ser we heyade hukme we heye. çangi... bölüme bhagavad-gitaye ye bışte ve de bejı ev heyat aşıti nıhırebbı mezın çan gi dıwe vısaye.
Mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ sūyate sa-carācaram ([[Vanisource:BG 9.10 (1972)|BG 9.10]]). ev heyada ha bın emrı mıda dıburı.mayādhyakṣeṇa, bıncewyamıda.    
<!-- END TRANSLATED TEXT -->
<!-- END TRANSLATED TEXT -->

Latest revision as of 06:31, 10 June 2018



660219-20 - Lecture BG Introduction - New York


seba ve reb krişna yadā yadā hi dharmasya glānir bhavati (BG 4.7),ew seba heyada rast bınde cıh dıde erde. dema ınsanan meenaye heyade birgırın, furma heyada ınsane, hengav ev dharmasya glāniḥ,rehetsızya şxelı ınsanıye yane bın wan şerdan da kpır ınsane heşyar u cıhe xe zanın seba van bhagavad -gita hadye xeberdan.em pşiga küvi ya nezanine hadne xarın le reb heyanra rıhanra sebeb tuneyı merhemed dıge ewıle ınsanan, hewale xe arjuna gıre telebe u bhagavad-gita xeberda.

arjuna mıheggeg.. gel reb krişna'ye cahıliye hemu buriye. le disa ji ca arjuna zuriya heyade bırs rebbe ge hade naw herba kurukşetra'ye u seba fayda nesla taze be pilana heyada ınsanan bede çegırın u we mıgame evji hereketgen reb gare jvanra meenage, waha heyada ve heyata ınsane pır rınd bı.

seba we bhagavad-gita meenaye ve zanina benc rastiyane. zanina evıle reb çiye. ev zanina rebı ya evıleye.vaha ev zanina rebı dıde gudın.cıhe rıhe başine,jīva Īśvara u jīva. Reb, Reb'be mezın, bejne īśvara.dıbejne ye kontrolkdıge īśvara u rıhji jiva'ye...jiva yanı rıhe sag ew īśvara yanji ye kontroldıgen nıhın. ew ye dıne kontrolgırın ewın. ewı bejın ez aşitım ez nayme kontrolgırın ew ne egle.rıhegı sag her mıgamegı dıde kontrolgırın.tuji nebı heyada veda dıde kontrolgırın.seba ve ev bhagavat-gita meenaye we īśvara,denetçiye mezın u rıhe dıne kontrolgırın, prakṛt,maddiyada dunyayıye. u zemane başi u zemane heyina herdışte u ebediyeda hemu dışde. u karma. karma faaliyede.herdıst hemu heyin faaliyedı ferkgli dejıbune. ekseri rıhe sag ew hemu faaliyedı nejhev meşgulın.hengav gerege em bhagavad-gita'ye hirabın, īśvara, reb çiye,jiva, ev rıhe sag çine u prakṛti,ev tezahura ha çiye,u çangi dıne kontrolgırın ev faaliyedı ha çine??

naha ev benc dışte ha ye bhagavad-gita'yeda hadi didın şexse mezın u krişna,u Paramātmā we çangi bıwe vısa navgen. le denetçiye mezın yey mezın heye yani jhemuyan mesdıre. u rıhe sag ew esas mınne denetçiye mezın. mina denetçiye mezın rebbı,ew işe mezında ser we heyade hukme we heye. çangi... bölüme bhagavad-gitaye ye bışte ve de bejı ev heyat aşıti nıhırebbı mezın çan gi dıwe vısaye. Mayādhyakṣeṇa prakṛtiḥ sūyate sa-carācaram (BG 9.10). ev heyada ha bın emrı mıda dıburı.mayādhyakṣeṇa, bıncewyamıda.