NL/Prabhupada 0190 - Vergroot je onthechting van het materiële leven: Difference between revisions

(Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Dutch Pages with Videos Category:Prabhupada 0190 - in all Languages Category:NL-Quotes - 1976 Category:NL-Quotes - Lec...")
 
m (Text replacement - "(<!-- (BEGIN|END) NAVIGATION (.*?) -->\s*){2,}" to "<!-- $2 NAVIGATION $3 -->")
 
Line 7: Line 7:
[[Category:NL-Quotes - in USA, New Vrndavana]]
[[Category:NL-Quotes - in USA, New Vrndavana]]
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- BEGIN NAVIGATION BAR -- DO NOT EDIT OR REMOVE -->
{{1080 videos navigation - All Languages|Dutch|NL/Prabhupada 0189 - Houdt de toegewijde boven de drie guṇa's|0189|NL/Prabhupada 0191 - Beheers Krishna - dat is het Vṛndāvana leven|0191}}
<!-- END NAVIGATION BAR -->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<div class="center">
<div class="center">
Line 15: Line 18:


<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
{{youtube_right|Iab6nIoy7eE|Verhoog Je Onafhankelijkheid Van Dit Materiele Leven -<br />Prabhupāda 0190}}
{{youtube_right|q7I6Q39Av_0|Vergroot je onthechting van het materiële leven <br /> - Prabhupāda 0190}}
<!-- END VIDEO LINK -->
<!-- END VIDEO LINK -->


<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<mp3player>http://vaniquotes.org/w/images/760627SB.NV_clip.mp3</mp3player>
<mp3player>https://s3.amazonaws.com/vanipedia/clip/760627SB.NV_clip.mp3</mp3player>
<!-- END AUDIO LINK -->
<!-- END AUDIO LINK -->


Line 27: Line 30:


<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT -->
<!-- BEGIN TRANSLATED TEXT -->
Als we deze principes van bhakti-marga volgen, dan hoeven we niet afzonderlijk te trachten afhankelijk te worden. De afhankelijkheid volgt automatisch. Vāsudeve bhagavati bhakti-yogaḥ prayojitaḥ janayati āśu vairāgyam (SB 1.2.7). Vairāgyam betekent onthechting. Bhakti-yoga is ook bekend als vairagya. Vairagya. Sârvabhauma Bhaṭṭācārya schreef verzen over deze vairagya.
Als we de principes van bhakti-mārga volgen, dan hoeven we niet afzonderlijk te proberen onthecht te worden. De onthechting volgt vanzelf. Vāsudeve bhagavati bhakti-yogaḥ prayojitaḥ janayati āśu vairāgyam (SB 1.2.7). Vairāgyam betekent onthechting. Bhakti-yoga is ook bekend als vairāgya. Sārvabhauma Bhaṭṭācārya schreef verzen over deze vairāgya.


:vairāgya-vidyā-nija-bhakti-yoga-
:vairāgya-vidyā-nija-bhakti-yoga-
Line 35: Line 38:
:([[Vanisource:CC Madhya 6.254|CC Madhya 6.254]])  
:([[Vanisource:CC Madhya 6.254|CC Madhya 6.254]])  


Hier is het Śrī Kṛṣṇa Caitanya Mahāprabhu die Kṛṣṇa Zichzelve is. Hij is gekomen om ons vairagya-vidyā aan te leren. Het is een beetje moeilijk. Het is heel moeilijk voor gewone mensen om deze vairagya-vidyā te begrijpen. Hun zaak is, hoe meer gehechtheid te krijgen voor dit lichaam, en het Hare Kṛṣṇa-bewustzijn is hoe onze onthechting te verhogen voor dit materiële leven. Daarom heet het vairagya-vidyā. Vairagya-vidyā kan heel gemakkelijk worden bereikt, net zoals het wordt aanbevolen, vāsudeve bhagavati bhakti-yogaḥ prayojitaḥ janayati āśu vairāgyam ([[Vanisource:SB 1.2.7|SB 1.2.7]]), heel snel, heel snel. Janayati āśu vairāgyaṁ jñānaṁ ca.Twee zaken zijn nodig in het menselijk leven. Een ding is jñānam, jñānaṁ-vijñānam āstikyaṁ brahma-karma sva-bhāva-jam. Dit jñānam betekent het begin van jñāna "Ik ben niet dit lichaam. Ik ben een spirituele ziel." Dat is jñāna. En zodra men zich op dat platform bevindt is jñānam zeer eenvoudig. Mensen zijn overal bezig in het voordeel van dit lichaam. Maar als men het begrijpt, komt hij tot het platform van jñānam, en dan wordt hij uitzichzelf onthecht, wetende dat "ik ben niet dit lichaam. Waarom ben ik zo hard aan het werken voor dit lichaam? ' Jñānam ca yad ahaitukam ([[Vanisource:SB 1.2.7|SB 1.2.7]]). Automatisch ... Twee zaken zijn nodig. Caitanya Mahāprabhu heeft dit op vele plaatsen benadrukt, en door Zijn leven leert Hij ons jñānam en vairāgyam. De ene zijde jñānam, in Zijn leer aan Rūpa Gosvāmī, lessen aan Sanātana Gosvāmī, het onderwijzen aan, het praten met Sārvabhauma Bhaṭṭācārya, Prakāśānanda Sarasvatī, praten met Ramananda Raya. We hebben al deze zaken meegegeven in onze leringen over Heer Caitanya. Dus dat is jñānam. En door zijn voorbeeld in zijn eigen leven, het nemen van sannyāsa, Leert hij ons vairagya. Jñāna en vairagya, deze twee zaken zijn nodig.
Hier is Śrī Kṛṣṇa Caitanya Mahāprabhu die Kṛṣṇa Zelve is. Hij is gekomen om ons vairāgya-vidyā te leren. Het is een beetje moeilijk. Het is heel moeilijk voor gewone mensen om deze vairāgya-vidyā te begrijpen. Hun zaak is om de gehechtheid aan dit lichaam te vergroten, en de Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging is om de onthechting van dit materiële leven te vergroten. Daarom heet het vairāgya-vidyā. Vairāgya-vidyā kan heel gemakkelijk worden bereikt, zoals wordt aanbevolen; vāsudeve bhagavati bhakti-yogaḥ prayojitaḥ janayati āśu vairāgyam ([[Vanisource:SB 1.2.7|SB 1.2.7]]), heel snel. Janayati āśu vairāgyaṁ jñānaṁ ca.Twee dingen zijn nodig in het menselijk leven. Een ding is jñānam, jñānaṁ-vijñānam āstikyaṁ brahma-karma sva-bhāva-jam. Het begin van jñāna betekent; "Ik ben niet dit lichaam. Ik ben een spirituele ziel." Dat is jñāna. En zodra iemand op dat platform van jñānam is, is het makkelijk. Mensen zijn overal bezig in het belang van dit lichaam. Maar als iemand het begrijpt, als hij op het niveau van jñānam komt, dan wordt hij vanzelf onthecht; "Ik ben niet dit lichaam. Waarom werk ik zo hard voor dit lichaam?" Jñānaṁ ca yad ahaitukam ([[Vanisource:SB 1.2.7|SB 1.2.7]]). Twee dingen zijn nodig. Caitanya Mahāprabhu heeft dit op vele plaatsen benadrukt, en met Zijn leven leert Hij ons jñānam en vairāgyam. Aan de ene kant jñānam, in Zijn lessen aan Rūpa Gosvāmī, lessen aan Sanātana Gosvāmī, lessen aan en praten met Sārvabhauma Bhaṭṭācārya, Prakāśānanda Sarasvatī en Rāmānanda Rāya. We hebben al deze dingen beschreven in de "Leringen van Heer Caitanya". Dus dat is jñānam. En met Zijn voorbeeld in Zijn eigen leven, met het nemen van sannyāsa, leert Hij ons vairāgya. Jñāna en vairāgya, deze twee dingen zijn nodig.


Dus we kunnen niet plots op het platform van jñānam en vairāgyam gebracht worden, maar als we oefenen, is het mogelijk. Het is mogelijk. Niet dat het onmogelijk is. Dat wordt aanbevolen:
Dus we kunnen niet plots op het platform van jñānam en vairāgyam zijn, maar als we oefenen is het mogelijk. Niet dat het onmogelijk is. Dat wordt aanbevolen:


:vāsudeve bhagavati
:vāsudeve bhagavati
Line 45: Line 48:
:([[Vanisource:SB 1.2.7|SB 1.2.7]])  
:([[Vanisource:SB 1.2.7|SB 1.2.7]])  


Dat is vereist. Dus het Kṛṣṇa-bewustzijn is voor het bereiken van jñānam en vairāgyam. Als we teveel gehecht worden aan deze materiële wereld ... En hoe worden we gehecht? De levendige beschrijving wordt gegeven door Prahlāda Mahārāja. De vrouw, de kinderen, het huis, de dieren en bedienden, het meubilair, de kleding, enzovoort, enzovoort, enzovoort, zoveel dingen. Mensen werken zo hard, dag en nacht, alleen voor deze dingen. Is er geen mooie bungalow, een mooi dier, prachtig, zoveel zaken zien we? Waarom? Om aanhankelijkheid te verhogen. Als we onze gehechtheid verhogen, is er geen sprake van bevrijdt worden van deze materiële gebondenheid. Dus moeten we deze onthechting oefenen.
Dat is nodig. Dus de Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging is voor het bereiken van jñānam en vairāgyam. Als we teveel gehecht worden aan deze materiële wereld. En hoe worden we gehecht? Een levendige beschrijving wordt gegeven door Prahlāda Mahārāja. De vrouw, de kinderen, het huis, de dieren en bedienden, het meubilair, de kleding, enzovoort, enzovoort, zoveel dingen. Mensen werken zo hard, dag en nacht, alleen voor deze dingen. Zijn er geen mooie huizen, mooie dieren, zoveel mooie dingen zien we? Waarom? Om de gehechtheid te vergroten. Als we onze gehechtheid vergroten is er geen sprake van om bevrijd te worden van deze materiële gebondenheid. Dus moeten we deze onthechting oefenen.
<!-- END TRANSLATED TEXT -->
<!-- END TRANSLATED TEXT -->

Latest revision as of 22:39, 1 October 2020



Lecture on SB 7.6.11-13 -- New Vrindaban, June 27, 1976

Als we de principes van bhakti-mārga volgen, dan hoeven we niet afzonderlijk te proberen onthecht te worden. De onthechting volgt vanzelf. Vāsudeve bhagavati bhakti-yogaḥ prayojitaḥ janayati āśu vairāgyam (SB 1.2.7). Vairāgyam betekent onthechting. Bhakti-yoga is ook bekend als vairāgya. Sārvabhauma Bhaṭṭācārya schreef verzen over deze vairāgya.

vairāgya-vidyā-nija-bhakti-yoga-
śikṣārtham ekaḥ puruṣaḥ purāṇaḥ
śrī-kṛṣṇa-caitanya-śarīra-dhari
kṛpāmbudhir yas tam ahaṁ prapadye
(CC Madhya 6.254)

Hier is Śrī Kṛṣṇa Caitanya Mahāprabhu die Kṛṣṇa Zelve is. Hij is gekomen om ons vairāgya-vidyā te leren. Het is een beetje moeilijk. Het is heel moeilijk voor gewone mensen om deze vairāgya-vidyā te begrijpen. Hun zaak is om de gehechtheid aan dit lichaam te vergroten, en de Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging is om de onthechting van dit materiële leven te vergroten. Daarom heet het vairāgya-vidyā. Vairāgya-vidyā kan heel gemakkelijk worden bereikt, zoals wordt aanbevolen; vāsudeve bhagavati bhakti-yogaḥ prayojitaḥ janayati āśu vairāgyam (SB 1.2.7), heel snel. Janayati āśu vairāgyaṁ jñānaṁ ca.Twee dingen zijn nodig in het menselijk leven. Een ding is jñānam, jñānaṁ-vijñānam āstikyaṁ brahma-karma sva-bhāva-jam. Het begin van jñāna betekent; "Ik ben niet dit lichaam. Ik ben een spirituele ziel." Dat is jñāna. En zodra iemand op dat platform van jñānam is, is het makkelijk. Mensen zijn overal bezig in het belang van dit lichaam. Maar als iemand het begrijpt, als hij op het niveau van jñānam komt, dan wordt hij vanzelf onthecht; "Ik ben niet dit lichaam. Waarom werk ik zo hard voor dit lichaam?" Jñānaṁ ca yad ahaitukam (SB 1.2.7). Twee dingen zijn nodig. Caitanya Mahāprabhu heeft dit op vele plaatsen benadrukt, en met Zijn leven leert Hij ons jñānam en vairāgyam. Aan de ene kant jñānam, in Zijn lessen aan Rūpa Gosvāmī, lessen aan Sanātana Gosvāmī, lessen aan en praten met Sārvabhauma Bhaṭṭācārya, Prakāśānanda Sarasvatī en Rāmānanda Rāya. We hebben al deze dingen beschreven in de "Leringen van Heer Caitanya". Dus dat is jñānam. En met Zijn voorbeeld in Zijn eigen leven, met het nemen van sannyāsa, leert Hij ons vairāgya. Jñāna en vairāgya, deze twee dingen zijn nodig.

Dus we kunnen niet plots op het platform van jñānam en vairāgyam zijn, maar als we oefenen is het mogelijk. Niet dat het onmogelijk is. Dat wordt aanbevolen:

vāsudeve bhagavati
bhakti-yogaḥ prayojitaḥ
janayaty āśu vairāgyaṁ
jñānaṁ ca yad ahaitukam
(SB 1.2.7)

Dat is nodig. Dus de Kṛṣṇa-bewustzijnsbeweging is voor het bereiken van jñānam en vairāgyam. Als we teveel gehecht worden aan deze materiële wereld. En hoe worden we gehecht? Een levendige beschrijving wordt gegeven door Prahlāda Mahārāja. De vrouw, de kinderen, het huis, de dieren en bedienden, het meubilair, de kleding, enzovoort, enzovoort, zoveel dingen. Mensen werken zo hard, dag en nacht, alleen voor deze dingen. Zijn er geen mooie huizen, mooie dieren, zoveel mooie dingen zien we? Waarom? Om de gehechtheid te vergroten. Als we onze gehechtheid vergroten is er geen sprake van om bevrijd te worden van deze materiële gebondenheid. Dus moeten we deze onthechting oefenen.