NL/Prabhupada 0648 - We zijn van nature levende wezens, we moeten bezig zijn

Revision as of 11:51, 17 August 2016 by ErikAlbers (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Dutch Pages with Videos Category:Prabhupada 0648 - in all Languages Category:NL-Quotes - 1969 Category:NL-Quotes - Lec...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid URL, must be MP3

Lecture on BG 6.2-5 -- Los Angeles, February 14, 1969

Toegewijde: Commentaar: "Wanneer een persoon volop bezig is met de transcendentale liefdevolle dienst aan de Heer, is hij blij in zichzelf en dus is hij niet langer bezig met zinsbevrediging of resultaatgerichte activiteiten. Zo niet, moet men zich bezighouden met zinsbevrediging, omdat men niet leven kan zonder zich bezig te houden."

Prabhupāda: Ja, dat is het punt. We moeten betrokkenheid hebben. We kunnen niet stoppen, hetzelfde voorbeeld. U kunt een kind niet laten stoppen met werken. Of in de activiteiten. Van nature zijn we levende wezens, we moeten handelen. Het is niet mogelijk om activiteiten te staken. Dus net zoals men zegt, "Luie hersenen is werkplaats van de duivel." Dus als we geen goede bezigheid hebben, dan zul je jezelf bezighouden met onzin. Net als een kind, als hij niet betrokken is bij het onderwijs, wordt hij een verwend kind. Ook onze twee zaken: of materiële zin bevrediging, of Kṛṣṇa-bewustzijn, of bhakti-yoga of yoga. Dus als ik niet in het yoga-systeem ben, dan moet ik in zinsbevrediging zijn. En als ik in zinsbevrediging ben, is er geen sprake van yoga. Ga verder.

Toegewijde: "Zonder Kṛṣṇa-bewustzijn, moet men altijd op zoek gaan naar egocentrisch of uitgebreid egoïstische activiteiten. Maar een Kṛṣṇa-bewust persoon kan alles doen voor het tevreden stellen van Kṛṣṇa en daardoor perfect te worden losgemaakt van zinsbevrediging. Iemand die geen dergelijk besef heeft, moet mechanisch proberen om aan materiële verlangens te ontsnappen alvorens te worden verheven tot de hoogste tree van de yoga ladder."

Prabhupāda: "Yoga ladder." Yoga ladder, het is vergeleken met een ladder. Net zoals de treden - in een groot wolkenkrabber huis zijn er treden. Dus elke stap is een vooruitgang, dat is een feit. Zo kan de hele trap het yoga-systeem worden genoemd. Maar men kan op de vijfde tree zijn, een ander kan op de vijfstigste tree zijn, een andere kunnen op de vijfhonderdste tree zijn en weer een ander kan op de bovenkant van het huis zijn. Dus hoewel het hele ladder yoga-systeem of de trap is genoemd, maar iemand die op de vijfde tree is, kan niet gelijk zijn met de persoon die op de vijftigste tree is. Of iemand die op de vijftigste tree is kan niet worden vergeleken met de man die de vijf honderdste tree is. Op dezelfde manier in de Bhagavad-gītā zul je karma-yoga vinden, jñāna-yoga, dhyāna-yoga, bhakti-yoga. Het is bepaald met de naam yoga. Omdat de gehele ladder is verbonden met de bovenste verdieping. Dus elk systeem is verbonden met God, Kṛṣṇa. Maar dat betekent niet dat ieder mens op de bovenste verdieping is. Iemand die op de bovenste verdieping is, wordt verondersteld in Kṛṣṇa-bewustzijn te zijn. Anderen, ze zijn net als vijfde of vijftigste of vijfhonderd, als dat. De hele zaak wordt ladder genoemd.