NL/Prabhupada 0813 - Ware onafhankelijkheid is hoe we uit de greep van deze materiële wetten kunnen komen

Revision as of 16:31, 2 December 2016 by ErikAlbers (talk | contribs) (Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Dutch Pages with Videos Category:Prabhupada 0813 - in all Languages Category:NL-Quotes - 1975 Category:NL-Quotes - Lec...")
(diff) ← Older revision | Latest revision (diff) | Newer revision → (diff)


Invalid source, must be from amazon or causelessmery.com

751011 - Lecture BG 18.45 - Durban

Dit is de versie van Prahlāda Mahārāja. Hij predikte het Krishna-bewustzijn onder zijn schoolvrienden. Omdat hij werd geboren in de familie van een demonische vader, Hiraṇyakaśipu, werd hij tegengehouden om zelfs maar "Krishna." uit te spreken. Hij kreeg geen kans in het paleis, dus als hij op school was, tijdens de pauze, dan riep hij zijn kleine vrienden, vijf jaar oud waren ze, en dan predikte hij dit Bhāgavata-dharma. Zijn vriendjes zeiden: "Mijn beste Prahlāda, wij zijn nog maar kinderen, wat is het nut van dit Bhāgavata-dharma? Laten we spelen." "Nee,"zei hij,"nee." Kaumāra ācaret prājño dharmān bhāgavatān iha, durlabhaṁ mānuṣaṁ janma (SB 7.6.1): "Mijn beste vrienden, zeg niet dat je wilt wachten met het beoefenen van Krishna-bewustzijn tot je oude dag. Nee, nee." Durlabham. "We weten niet wanneer we zullen sterven. Voor de komende dood moeten we onze Krishna-bewuste opleiding hebben voltooid." Dat is het doel van het menselijk leven. Anders verliezen we deze kans.

Iedereen wil eeuwig leven, maar de natuur zal dat niet toestaan. Dat is een feit. We kunnen denken dat we erg onafhankelijk zijn, maar we zijn niet onafhankelijk. We staan onder de strenge wetten van de natuur. Een jonge man kan niet zeggen, "Ik zal geen oude man worden." Nee, je moet het worden. Dat is de wet van de natuur. En als je zegt: "Ik zal niet sterven, nee, je moet sterven. Zo zijn de wetten van de natuur. Daarom zijn we mūḍhas. We weten praktisch niet wat de wetten van de natuur zijn.

prakṛteḥ kriyamāṇāni
guṇaiḥ karmāṇi sarvaśaḥ
ahaṅkāra-vimūḍhātmā
kartāham iti manyate
(BG 3.27)

Alles wordt omlaag getrokken door de wetten van de materiële natuur, en toch, omdat we zulke dwazen en schurken zijn, denken we dat we "onafhankelijk" zijn. Dit is onze fout. Dit is ons gebrek. We weten niet wat het doel van het leven is, hoe prakṛti, de natuur, ons draagt, hoe we onszelf kunnen beschermen tegen de problemen van het leven. We zijn druk bezig met het oplossen van de tijdelijke problemen van het leven, zoals afhankelijkheid of onafhankelijkheid. Dit zijn tijdelijke problemen. We zijn feitelijk niet onafhankelijk. We zijn afhankelijk van de wetten van de natuur. En stel dat we een paar dagen onafhankelijk, zogenaamd onafhankelijk, worden. Dat is geen onafhankelijkheid.

Ware onafhankelijkheid is hoe we uit de greep van deze materiële wetten kunnen komen. Daarom presenteert Krishna ons het probleem ... We hebben zo veel problemen, maar die zijn tijdelijk. Het echte probleem is, Krishna zegt, janma-mṛtyu-jarā-vyādhi-duḥkha-doṣānudarśanam (BG 13.9). Een man met kennis moet altijd het echte probleem voor ogen houden. Wat is dat? Geboorte, dood, ouderdom en ziekte. Dit is je echte probleem. Het menselijk leven is dus bedoeld voor het oplossen van deze vier problemen: geboorte, dood, ouderdom en ziekte. En dat kan worden gedaan door Krishna-bewustzijn. We proberen deze beweging voor Krishna-bewustzijn uit te breiden om de ware problemen van het leven op te lossen. Ons verzoek is dat jullie deze beweging voor Krishna-bewustzijn zeer serieus nemen, en de ware problemen van het leven oplossen. En die problemen van het leven kunnen eenvoudig worden opgelost door Krishna te begrijpen. Gewoon door Krishna te begrijpen.

janma karma ca me divyaṁ
yo jānāti tattvataḥ
tyaktvā dehaṁ punar janma
naiti mām eti kaunteya
(BG 4.9)

Dit is de oplossing van het probleem.