SV/Prabhupada 0086 - Varför är det olikheter: Difference between revisions

(Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Swedish Pages with Videos Category:Prabhupada 0086 - in all Languages Category:SV-Quotes - 1970 Category:SV-Quotes - L...")
 
(Vanibot #0023: VideoLocalizer - changed YouTube player to show hard-coded subtitles version)
 
Line 7: Line 7:
[[Category:SV-Quotes - in USA]]
[[Category:SV-Quotes - in USA]]
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- BEGIN NAVIGATION BAR -- DO NOT EDIT OR REMOVE -->
{{1080 videos navigation - All Languages|Swedish|SV/Prabhupada 0085 - En kultur av kunskap betyder andlig kunskap|0085|SV/Prabhupada 0087 - Den materiella naturens lag|0087}}
<!-- END NAVIGATION BAR -->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<div class="center">
<div class="center">
Line 15: Line 18:


<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
{{youtube_right|HwJvXLJKUYg|Varför är det olikheter - Prabhupāda 0086}}
{{youtube_right|Gkl3IsJ0ssA|Varför är det olikheter <br />- Prabhupāda 0086}}
<!-- END VIDEO LINK -->
<!-- END VIDEO LINK -->


<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<mp3player>http://vaniquotes.org/w/images/700514IP.LA_clip2.mp3</mp3player>  
<mp3player>https://s3.amazonaws.com/vanipedia/clip/700514IP.LA_clip2.mp3</mp3player>  
<!-- END AUDIO LINK -->
<!-- END AUDIO LINK -->



Latest revision as of 17:21, 4 October 2018



Sri Isopanisad, Mantra 9-10 -- Los Angeles, May 14, 1970

Varför finns det så många olika personligheter? Om det är en kombination av galla, slem och luft, varför är de inte lika? Så de odlar inte denna kunskap. Varför det finns olikheter? En man är född miljonär; en annan man är född, han kan inte ens få två hela måltider om dagen trots att han kämpar mycket hårt. Varför denna diskriminering? Varför en sätts i ett sådant gynnsamt tillstånd? Medan andra inte? Så det finns lagen om karma, individualitet.

Så det här är kunskap. Därför säger Īśopaniṣad att anyad evāhur vidyayā anyad āhur avidyayā. De som är i okunnighet, de kultiverar en annan typ av kunskapsutveckling, och de som faktiskt har kunskap, de kultiverar på ett annat sätt. Vanliga människor, de tycker inte om vår verksamhet, Kṛṣṇamedvetande. De är förvånade. Gargamuni berättade igår kväll att folk frågar, "Varifrån får du så mycket pengar? Ni köper så många bilar och stor kyrklig egendom och underhåller femtio, sextio män dagligen och njuter. Vad är det här? "(Skratt) Så de är förvånade. Och vi är förvånade över varför dessa skojare arbetar så hårt bara för att fylla magen. Så Bhagavad-gītā säger yā niśā sarva-bhūtānāṁ tasyāṁ jāgrati saṁyamī. Vi ser att dessa människor sover, och de säger att vi slösar bort vår tid. Detta är motsatt uppfattning. Varför? Eftersom deras handlingslinje är annorlunda, vår handlingslinje är annorlunda. Men, det skall avgöras av en intelligent man, vilken verksamhet som faktiskt är rätt.

Dessa saker diskuteras mycket fint i den vediska litteraturen. Det finns en annan, precis som denna Īśopaniṣad likaledes finns det en annan Upaniṣad, Garga Upaniṣad. Så det är ett samtal mellan man och hustru, mycket lärd. Mannen undervisar hustrun. Etad viditvā yaḥ prayāti sa eva brāhmaṇa gargi Etad aviditvā yaḥ prayāti sa eva kṛpanā.. Denna verkliga kunskapskultur, en som ... Alla tar födelse och alla kommer att dö. Det finns ingen skillnad i åsikt om det. Vi skall dö och de ska dö. De kan säga att "Du tänker på födelse, död, ålderdom och sjukdom. Så menar du att säga att eftersom du kultiverar Kṛṣṇamedveten kunskap, att du kommer vara fri från dessa fyra principer för naturens angrepp? " Nej, det är inte ett faktum. Faktum är, Garga Upaniṣad säger, etad viditvā yaḥ prayāti. Den som lämnar sin kropp efter att fått veta vem han är, sa eva brāhmaṇa, han är brāhmaṇa. Brāhmaṇa ... Vi erbjuder dig den heliga tråden. Varför? Bara du försöker förstå vad som är livets mysterium. Det är brāhmaṇa. Vijānataḥ. Vi har läst i denna vers, vijānataḥ. Den som lämnar sin kropp efte att fått veta saker som de är, han är en brāhmaṇa.