TR/Prabhupada 0348 - Kişi Elli yıl Sadece Hare Kṛṣṇa Söylese, Mükemmel Olacağı Kesindir: Difference between revisions

(Created page with "<!-- BEGIN CATEGORY LIST --> Category:1080 Turkish Pages with Videos Category:Prabhupada 0348 - in all Languages Category:TR-Quotes - 1969 Category:TR-Quotes - L...")
 
(Vanibot #0023: VideoLocalizer - changed YouTube player to show hard-coded subtitles version)
 
Line 6: Line 6:
[[Category:TR-Quotes - in Germany]]
[[Category:TR-Quotes - in Germany]]
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- END CATEGORY LIST -->
<!-- BEGIN NAVIGATION BAR -- DO NOT EDIT OR REMOVE -->
{{1080 videos navigation - All Languages|Turkish|TR/Prabhupada 0347 - Öncelikle Krişna'nın Şu an Olduğu Yerde Doğun|0347|TR/Prabhupada 0349 - Ben Sadece Guru Mahārājım'ın Konuştuğuna İnandım|0349}}
<!-- END NAVIGATION BAR -->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<!-- BEGIN ORIGINAL VANIQUOTES PAGE LINK-->
<div class="center">
<div class="center">
Line 14: Line 17:


<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
<!-- BEGIN VIDEO LINK -->
{{youtube_right|EgqMEhg0C3U|If for Fifty Years One Chants Simply Hare Krishna, He is Sure to Become Perfect <br/>- Prabhupāda 0348}}
{{youtube_right|I6ZBPw8tuBw|Kişi Elli yıl Sadece Hare Kṛṣṇa Söylese, Mükemmel Olacağı Kesindir <br/>- Prabhupāda 0348}}
<!-- END VIDEO LINK -->
<!-- END VIDEO LINK -->


<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<!-- BEGIN AUDIO LINK -->
<mp3player>http://vaniquotes.org/w/images/690908BG.HAM_clip.mp3</mp3player>
<mp3player>https://s3.amazonaws.com/vanipedia/clip/690908BG.HAM_clip.mp3</mp3player>
<!-- END AUDIO LINK -->
<!-- END AUDIO LINK -->


Line 28: Line 31:
İngiliz genç: Kişinin bu hayatta yapması mümkün mü? Bunda? Kişinin düşme ihtimali var mı?  
İngiliz genç: Kişinin bu hayatta yapması mümkün mü? Bunda? Kişinin düşme ihtimali var mı?  


Prabhupāda: Bir saniyede mümkün, ciddi olmak şartıyla. Zor değil. Kṛṣṇa-bhakti... Bahūnāṁ janmanām ante jñānavān māṁ prapadyate: ([[Vanisource:BG 7.19|BG 7.19]]) "Bir çok doğum ardından kişi akıllı, bilge, tam olarak geliştiği, bilge olduğu zaman Bana teslim olur," der Kṛṣṇa. Eğer akıllıysam, o zaman şunu anlarım ki "Hayatın amacı buysa, bir çok doğum ardından kişi Kṛṣṇa'ya teslim olmak zorundaysa, ben kendim neden hemen teslim olmayayım ki?" Bu akıldır. Bu bir gerçekse, kişi bu noktaya gelmek zorundadır, bir sürü doğumdur bilgi kazanmaya çalıştıktan sonra, neden hemen kabul etmeyeyim ki? Eğer bu bir gerçekse neden bir sürü doğum boyunca bekleyeyim? Dolayısıyla bu biraz akıl gerektiriyor. Bir sürü doğum gerektirmiyor. Biraz akıl gerektiriyor. Bu Kṛṣṇa bilincini ciddiye alın; sorunlarınız çözülür. Şimdi, eğer buna inanmıyorsanız, o zaman bir argümana varın, felsefeye gelin, yargıya varın. Tartışmaya devam edin. Ciltlerce kitap var. İkna olun. Öğrenebilirsiniz. Bhagavad-gītā'da her cevap var. Mantığınızla, argümanlarınızla anlamaya çalışabilirsiniz. Açık. (ara) Tıpkı Arjuna gibi. Bhagavad-gītā Arjuna'ya öğretildi, ne kadar zamanda? En fazla, yarım saat içinde. Çünkü o çok akıllıydı. Bu Bhagavad-gītā'yı dünya insanları okuyor. Çok çok eğitimli alimler, bilge kişiler, onlar okuyor. Anlamaya çalışıyorlar, farklı yorumlar yapıyorlar. Binlerce baskısı, yorumu var. Fakat Arjuna akıllıydı; yarım saat içinde anladı. Dolayısıyla göreceli bir akıl gerektiriyor. Herşey, bu dünya göreceli. İzafiyet yasası. Bu bilimseldir. Profesör Einstein'ın teorisi? İzafiyet teorisi? Dolayısıyla göreceli. Kişi bir saniye içinde hemen Kṛṣṇa bilinçli olabilir, ve kişi bir çok doğumdan sonra bile Kṛṣṇa bilinçli olamayabilir. Dolayısıyla izafi. Yeteri kadar bilginiz varsa, hemen kabul edebilirsiniz. Daha az akıl varsa, o halde zaman alacaktır. "Bir çok yıldan sonra mümkün olacak" diyemezsiniz. Bu söylenemez. Göreceli. Herşey göreceli. Bir insan için, burdan şuraya bir adım; ve küçük bir mikrop için burdan şurası on mil, onun için on mil eder. Öyleyse herşey izafi. Dünya izafi dünya. "Kişi bir sürü doğumun ardından Kṛṣṇa bilinçli olabilir," diye bir formül yok. Hayır. Böyle bir formül yok. Kişi milyonlarca doğumun ardından bile Kṛṣṇa bilinçli olamayabilir, ve bir kişi anında Kṛṣṇa bilinçli olabilir. Fakat diğer taraftan, eğer ciddiye alırsak bu hayatta Kṛṣṇa bilincinde mükemmel olabiliriz. Özellikle sizin hepiniz genç delikanlılarsınız. En azından elli yıl daha yaşayacağınızı umut ediyoruz. Oh, bu yeterli bir zaman. Yeterli. Fazlasıyla yeterli. Fazlasıyla yeterli. Kişi elli yıl sadece Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa söylese, mükemmel olacağı kesindir. Buna hiç şüphe yok. Sadece bu Hare Kṛṣṇa mantrasını söylese, buna şüphe yok.
Prabhupāda: Bir saniyede mümkün, ciddi olmak şartıyla. Zor değil. Kṛṣṇa-bhakti... Bahūnāṁ janmanām ante jñānavān māṁ prapadyate: ([[Vanisource:BG 7.19 (1972)|BG 7.19]]) "Bir çok doğum ardından kişi akıllı, bilge, tam olarak geliştiği, bilge olduğu zaman Bana teslim olur," der Kṛṣṇa. Eğer akıllıysam, o zaman şunu anlarım ki "Hayatın amacı buysa, bir çok doğum ardından kişi Kṛṣṇa'ya teslim olmak zorundaysa, ben kendim neden hemen teslim olmayayım ki?" Bu akıldır. Bu bir gerçekse, kişi bu noktaya gelmek zorundadır, bir sürü doğumdur bilgi kazanmaya çalıştıktan sonra, neden hemen kabul etmeyeyim ki? Eğer bu bir gerçekse neden bir sürü doğum boyunca bekleyeyim? Dolayısıyla bu biraz akıl gerektiriyor. Bir sürü doğum gerektirmiyor. Biraz akıl gerektiriyor. Bu Kṛṣṇa bilincini ciddiye alın; sorunlarınız çözülür. Şimdi, eğer buna inanmıyorsanız, o zaman bir argümana varın, felsefeye gelin, yargıya varın. Tartışmaya devam edin. Ciltlerce kitap var. İkna olun. Öğrenebilirsiniz. Bhagavad-gītā'da her cevap var. Mantığınızla, argümanlarınızla anlamaya çalışabilirsiniz. Açık. (ara) Tıpkı Arjuna gibi. Bhagavad-gītā Arjuna'ya öğretildi, ne kadar zamanda? En fazla, yarım saat içinde. Çünkü o çok akıllıydı. Bu Bhagavad-gītā'yı dünya insanları okuyor. Çok çok eğitimli alimler, bilge kişiler, onlar okuyor. Anlamaya çalışıyorlar, farklı yorumlar yapıyorlar. Binlerce baskısı, yorumu var. Fakat Arjuna akıllıydı; yarım saat içinde anladı. Dolayısıyla göreceli bir akıl gerektiriyor. Herşey, bu dünya göreceli. İzafiyet yasası. Bu bilimseldir. Profesör Einstein'ın teorisi? İzafiyet teorisi? Dolayısıyla göreceli. Kişi bir saniye içinde hemen Kṛṣṇa bilinçli olabilir, ve kişi bir çok doğumdan sonra bile Kṛṣṇa bilinçli olamayabilir. Dolayısıyla izafi. Yeteri kadar bilginiz varsa, hemen kabul edebilirsiniz. Daha az akıl varsa, o halde zaman alacaktır. "Bir çok yıldan sonra mümkün olacak" diyemezsiniz. Bu söylenemez. Göreceli. Herşey göreceli. Bir insan için, burdan şuraya bir adım; ve küçük bir mikrop için burdan şurası on mil, onun için on mil eder. Öyleyse herşey izafi. Dünya izafi dünya. "Kişi bir sürü doğumun ardından Kṛṣṇa bilinçli olabilir," diye bir formül yok. Hayır. Böyle bir formül yok. Kişi milyonlarca doğumun ardından bile Kṛṣṇa bilinçli olamayabilir, ve bir kişi anında Kṛṣṇa bilinçli olabilir. Fakat diğer taraftan, eğer ciddiye alırsak bu hayatta Kṛṣṇa bilincinde mükemmel olabiliriz. Özellikle sizin hepiniz genç delikanlılarsınız. En azından elli yıl daha yaşayacağınızı umut ediyoruz. Oh, bu yeterli bir zaman. Yeterli. Fazlasıyla yeterli. Fazlasıyla yeterli. Kişi elli yıl sadece Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa söylese, mükemmel olacağı kesindir. Buna hiç şüphe yok. Sadece bu Hare Kṛṣṇa mantrasını söylese, buna şüphe yok.
<!-- END TRANSLATED TEXT -->
<!-- END TRANSLATED TEXT -->

Latest revision as of 11:46, 3 October 2018



Lecture on BG 7.14 -- Hamburg, September 8, 1969

İngiliz genç: Kişinin bu hayatta yapması mümkün mü? Bunda? Kişinin düşme ihtimali var mı?

Prabhupāda: Bir saniyede mümkün, ciddi olmak şartıyla. Zor değil. Kṛṣṇa-bhakti... Bahūnāṁ janmanām ante jñānavān māṁ prapadyate: (BG 7.19) "Bir çok doğum ardından kişi akıllı, bilge, tam olarak geliştiği, bilge olduğu zaman Bana teslim olur," der Kṛṣṇa. Eğer akıllıysam, o zaman şunu anlarım ki "Hayatın amacı buysa, bir çok doğum ardından kişi Kṛṣṇa'ya teslim olmak zorundaysa, ben kendim neden hemen teslim olmayayım ki?" Bu akıldır. Bu bir gerçekse, kişi bu noktaya gelmek zorundadır, bir sürü doğumdur bilgi kazanmaya çalıştıktan sonra, neden hemen kabul etmeyeyim ki? Eğer bu bir gerçekse neden bir sürü doğum boyunca bekleyeyim? Dolayısıyla bu biraz akıl gerektiriyor. Bir sürü doğum gerektirmiyor. Biraz akıl gerektiriyor. Bu Kṛṣṇa bilincini ciddiye alın; sorunlarınız çözülür. Şimdi, eğer buna inanmıyorsanız, o zaman bir argümana varın, felsefeye gelin, yargıya varın. Tartışmaya devam edin. Ciltlerce kitap var. İkna olun. Öğrenebilirsiniz. Bhagavad-gītā'da her cevap var. Mantığınızla, argümanlarınızla anlamaya çalışabilirsiniz. Açık. (ara) Tıpkı Arjuna gibi. Bhagavad-gītā Arjuna'ya öğretildi, ne kadar zamanda? En fazla, yarım saat içinde. Çünkü o çok akıllıydı. Bu Bhagavad-gītā'yı dünya insanları okuyor. Çok çok eğitimli alimler, bilge kişiler, onlar okuyor. Anlamaya çalışıyorlar, farklı yorumlar yapıyorlar. Binlerce baskısı, yorumu var. Fakat Arjuna akıllıydı; yarım saat içinde anladı. Dolayısıyla göreceli bir akıl gerektiriyor. Herşey, bu dünya göreceli. İzafiyet yasası. Bu bilimseldir. Profesör Einstein'ın teorisi? İzafiyet teorisi? Dolayısıyla göreceli. Kişi bir saniye içinde hemen Kṛṣṇa bilinçli olabilir, ve kişi bir çok doğumdan sonra bile Kṛṣṇa bilinçli olamayabilir. Dolayısıyla izafi. Yeteri kadar bilginiz varsa, hemen kabul edebilirsiniz. Daha az akıl varsa, o halde zaman alacaktır. "Bir çok yıldan sonra mümkün olacak" diyemezsiniz. Bu söylenemez. Göreceli. Herşey göreceli. Bir insan için, burdan şuraya bir adım; ve küçük bir mikrop için burdan şurası on mil, onun için on mil eder. Öyleyse herşey izafi. Dünya izafi dünya. "Kişi bir sürü doğumun ardından Kṛṣṇa bilinçli olabilir," diye bir formül yok. Hayır. Böyle bir formül yok. Kişi milyonlarca doğumun ardından bile Kṛṣṇa bilinçli olamayabilir, ve bir kişi anında Kṛṣṇa bilinçli olabilir. Fakat diğer taraftan, eğer ciddiye alırsak bu hayatta Kṛṣṇa bilincinde mükemmel olabiliriz. Özellikle sizin hepiniz genç delikanlılarsınız. En azından elli yıl daha yaşayacağınızı umut ediyoruz. Oh, bu yeterli bir zaman. Yeterli. Fazlasıyla yeterli. Fazlasıyla yeterli. Kişi elli yıl sadece Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa söylese, mükemmel olacağı kesindir. Buna hiç şüphe yok. Sadece bu Hare Kṛṣṇa mantrasını söylese, buna şüphe yok.