FI/Prabhupada 0289 - Kuka ikinä saapuukin Jumalan valtakunnasta on samankaltainen



Lecture -- Seattle, September 30, 1968

Prabhupāda: Niin?

Nainen: Onko Rāma sama kuin Jeesus?

Bhakta: "Onko Rāma sama asia, sama kuin Jeesus."

Prabhupāda: Sama... ei täsmälleen sama, mutta samanlainen. Ei voida sanoa aivan samaksi, mutta samankaltaiseksi.

Nainen: Ai, samankaltainen.

Prabhupāda: Kyllä. Absoluuttisessa asemassa kaikki on samankaltaista. Niin suhteellisessakin maailmassa. Aivan kuten jos te otatte mitä vain käteenne, on se aineellista. On siis olemassa sellainen aineellinen samankaltaisuus. Samoin on henkisessä maailmassa kaikki henkistä. Joten henkisessä maailmassa Jumala ja Jumalan poika tai Jumalan ystävä tai Jumalan rakastaja, ovat jokainen... He ovat samassa asemassa, henkisiä. Sen vuoksi he ovat samankaltaisia.

Nainen: Eikö Rāma viittaa mieheen joka syntyi... Minä en ole... Intiassa tai jossakin, ja Kristus syntyi Euroopassa? Kaksi eri miestä, mutta silti sama, sama...

Prabhupāda: Niin. Aurinko syntyy joka päivä Intiassa, syntyy Euroopassa, syntyy Amerikassa. Eikö se merkitse siis, että hän on intialainen, amerikkalainen tai kiinalainen?

Nainen: Ei, en minä sitä tarkoita.

Prabhupāda: Mitä sitten? Sen vuoksi asia on niin. Kun... Tämä on meidän rajoittunutta tietoamme. Meille on opetettu sillä tavalla, että Jumala on suuri. Aivan kuten aurinko on suuri; siksi aurinko voidaan nähdä Intiassa tai Amerikassa tai Kiinassa, missä vain, kaikkialla maailmassa, maailmankaikkeudessa, aurinko on sama. Ei kukaan voi sanoa, "Voi, se on amerikkalaisten aurinko," tai "Se on intialainen aurinko." Joten joko Jeesus Kristus tai Rāma tai Kṛṣṇa, kuka vain tuleekin Jumalan valtakunnasta, he ovat sama. Ei ole eroa. Mutta erona on... Aivan kuten maassanne aurinko lämmittää vähemmän, ja trooppisessa maassa aurinko lämmittää hyvin paljon. Onko siis auringon lämpötila muuttunut? Se johtuu vastaanottamisesta. Tämän maan ilmasto on sellaista, että ette vastaanota auringonpaistetta oikein, vaan auringon loiste jakautuu samalla tavoin tasaisesti. Samoin on maan, tilanteen, planeetan, mukaan: Jumala ilmentyy eri tavalla, muttei Hän ole erilainen. Te kiedotte kehonne ympärille joitakin talvivaatteita. Samaan aikaan, saatte sähkeen Intiasta, jossa pyöritetään tuulettimia. Miksi lämpötilat ovat erilaisia? Niinpä mitä vain Herra Jeesus Kristus sanoi tai mitä vain Kṛṣṇa sanoi tai mitä Rāma sanoo, on suhteessa paikkaan, tilanteiden, ilmaston, henkilöiden, kuulijat huomioiden. Siinä on ero. Jokin asia jonka yritän vakuuttaa lapselle ei ole mahdollista opettaa samalla tavoin hänen isälleen. Tai lapsi ei voi ymmärtää sukupuolielämää, mutta nuorukainen voi. Sama lapsi tietää asian kasvettuaan. Joten älkää ajatelko, että jokainen voi ymmärtää mitä tahansa. Siispä, Raamattu on puhuttu tietyissä olosuhteissa; Bhagavad-gītā on puhuttu tietyissä olosuhteissa. Kysymys on olosuhteiden eroista. Muutoin periaate on sama. Raamatussakin sanotaan, "Rakasta Jumalaa," ja Bhagavad-gītā sanoo myös, "Rakasta Jumalaa." Siinä ei ole eroa.