HR/Prabhupada 0088 - Učenici koji su nam se pridružili slušajući su shvatili

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0087
Sljedeća stranica - Video 0089 Go-next.png

Students Who Have Joined Us, They Have Given Aural Reception, by Hearing - Prabhupāda 0088


Lecture on BG 7.1 -- San Diego, July 1, 1972

Brahma kaže. Brahmino iskustvo...On je najviše živo biće u svemiru. On je rekao: "Kad osoba odustane od ove glupe navike nagađanja..." Jnane prayasam udapasya. On mora postati pokoran. Osoba se ne treba predstavljati da ona nešto zna, da može nešto spekulirati, da može nešto izmisliti. Baš kao i tzv. znanstvenici, oni jednostavno spekuliraju i trate energiju. Vi ne možete ništa učiniti. Sve je već isplanirano. Ne možete to promijeniti. Možete jednostavno vidjeti kako taj zakon funkcionira; možete učiniti samo toliko. Ali ne možete mijenjati zakon niti stvoriti bolju situaciju za provedbu zakona. Ne, to ne možete učiniti. Daivi hy esa gunamayi mama maya duratyaya (BG 7.14). Duratyaya znači da je vrlo teško. Dakle Caitanya Mahaprabhu, kada je bio obaviješten o ovoj Brahminoj izjavi, da treba odustati od spekulativne metode, da on može stvoriti nešto ... Treba odustati od ove glupe navike. Treba postati vrlo ponizan. Ponizniji od vlati trave. Baš kao što gazimo travu; ona se ne buni. "U redu, gospodine, idite." Takva poniznost. Trnad api sunicena taror api sahisnuna. Taru znači stablo. Stablo je toliko trpeljivo.

Dakle, Caitanya Mahaprabhu je rekao, jnane prayasam udapasya namanta eva ... "Ili ću ja odustati od ovog procesa špekuliranja i postati ponizniji, kao što savjetuješ. Što je onda moja iduća dužnost?" Sljedeći dužnost je: namanta eva, biti ponizan. san-mukharitam bhavadiya-vartam, trebate prići osobi koja je bhakta. i trebate ga slušati. Sthane sthitah. Ostanite na svom mjestu. Ostanite Amerikanci. Ostanite Indijac, ostanite kršćanin, ostanite hindus. Ostanite bijelac, crnac, žensko, muško, što god da ste. Jednostavno poslušajte što vam samospoznate duše imaju za reći. To je preporučeno. A kada slušate, tada i razmišljate. Kao kad slušate mene i razmišljate: "Što je Swamiji rekao...?" Sthane sthitah sruti-gatam tanu-van-manobhih. Sruti-gatam. Sruti znači primanje znanja kroz uho. Ako promišljate i pokušate shvatiti tijelom, umom, postupno ćete... Jer vaš cilj je spoznaja jastva-duše. Dakle, spoznaja duše je spoznaja Nadduše. Svevišnji Gospodin je Nadduša. Mi smo njegovi dijelići. Dakle, ovim procesom, Caitanya Mahaprabhu kaže, Bog, Ajita, onaj koji nikada ne biva poražen...ako ga... Ako želite spoznati Boga tako da ga izazovete, nikada nećete razumjeti. Bog nikad ne prihvaća izazov. Jer Bog je velik, zašto bi On prihvatio Vaš izazov? Ako kažete: "O moj dragi Bože, molim Te dođi ovamo. Primit ću te." Bog nije takav, on ne izvršava vaše naredbe. Vi morate izvršavati njegove naredbe, tada ćete doći do spoznaje Boga. Bog kaže:"Predaj se," sarva-dharman parityajya mam ekam saranam vraja (BG 18.66). Tim procesom ćete naučiti o Bogu. A ne "O, ja ću spoznati Boga. Ja sam inteligentan, spekulirat ću." Ne.

Dakle, slušanje... Pričamo o slušanju. Proces slušanja je tako važan. Čitav ovaj naš pokret za svjesnost Krišne se proširio jer je učenicima koji su nam se pridružili dano slušno prihvaćanje, putem sluha. Putem sluha, sve se u njima promijenilo. I oni su nam se pridružili čitavim srcem, i to traje. Dakle, sluh je vrlo važan. Otvaramo toliko mnogo centara, samo kako bismo ljudima pružili priliku da slušaju o transcendentalnoj poruci. Znači prihvatitie ovu priliku, ovu dobrobit koja dolazi procesom slušanja.