HR/Prabhupada 0091 - Stoj ovdje gol

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0090
Sljedeća stranica - Video 0092 Go-next.png

You Stand Here Naked - Prabhupāda 0091


Morning Walk -- July 16, 1975, San Francisco

Dharmādhyakṣa: U današnje vrijeme oni zapravo realiziraju svoju pogrešku i studiraju smrt više, sve više pokušavaju pripremiti ljude za smrt. No, jedino što im mogu reći je: "Prihvatite to." Jedino što mogu učiniti je reći: "Ti ćeš umrijeti. Stoga samo to prihvati sa veselim stavom"

Prabhupada: Ali ja ne želim umrijeti. Zašto ću biti veseo? Ti nitkovi, će reći, "Budite veseli." (smijeh) "Veselo, vi ćete biti obješeni." (smijeh) Odvjetnik će reći, "Nema veze. Izgubili ste slučaj. Sada ćete veselo biti obješeni. "(Smijeh)

Dharmādhyakṣa: To je zapravo cilj cjelokupne moderne psihologije, da se ljudi priviknu na činjenicu da moraju ostati u ovom materijalnom svijetu, i ako imate neku želju da napustite materijalni svijet, oni će vam reći da ste ludi. "Ne, ne. Sada morate se prilagoditi još više materijalnim uvjetima."

Bahulāśva: Oni vas nauče prihvatiti frustracije života. Uče vas da bi trebali prihvatiti sve frustracije života.

Prabhupada: Zašto frustracije? Vi ste veliki, veliki znanstvenik. Vi to ne možete riješiti?

Dharmādhyakṣa: Oni ne mogu riješiti, jer i oni imaju iste probleme.

Prabhupada: Ista logika, "Veselo se objesi." To je sve. Čim dođe do neke teške teme, odustanu. I onda špekuliraju o nekim glupostima. To je sve. To je njihovo obrazovanje. Obrazovanje znači atyantika-duḥkha-nivrtti, konačno rješenje za sve nesreće. To je obrazovanje, a ne da nakon dolaska do određenog nivoa se prestane, "Ne, možete umrijeti sretno." A što je duhkha, nesreća? To je Krišna prezentirao: janma-mṛtyu-jarā-vyādhi duḥkha-doṣānu... (BG 13.9). Ovo je tvoja nesreća. Pokušaj se je riješiti. I oni upravo to pomno izbjegavaju. Oni ne mogu zaustaviti smrt, ni rođenje, ni starost, ni bolest. I tijekom kratkog razdoblja života, rođenja i smrti, prave velike, velike zgrade, da bi u sljedećem životu postao štakor unutar zgrade. (smijeh) Priroda. Ne možemo izbjeći zakone prirode. Kao što ne možete izbjeći smrt, na sličan način, priroda će vam dati drugo tijelo. Postati stablo na ovom sveučilištu. Stajati pet tisuća godina. Željeli ste biti nagi. Niko vam tada neće prigovarati. Stojite onda tu goli.