HR/Prabhupada 0098 - Neka te privuče Krišnina ljepota

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0097
Sljedeća stranica - Video 0099 Go-next.png

Become Attracted by the Beauty of Kṛṣṇa -
Prabhupāda 0098


The Nectar of Devotion -- Vrndavana, November 11, 1972

Madana-mohana. Madana znači seksualna privlačnost. Madana, seksualna privlačnost, Kupid, i Krišna je poznat kao Madana-mohana. Netko može, mislim, odbaciti čak i seksualnu privlačnost ako je privučen Krišnom. To je test. Madana privlači u ovaj materijalni svijet. Svatko je privučen seksualnim životom. Cijeli materijalni svijet postoji na osnovi seksualnog života. To je činjenica. Yan maithunādi-gṛhamedhi-suhkhaṁ hi tuccham (SB 7.9.45). Ovdje sreća, takozvana sreća maithuna, maithunādi. Maithunādi ovdje znači, sreća počinje maithunom, seksualnim odnosom. Općenito, ljudi ..., muškarac se oženi. Svrha je da se zadovolji seksualna želja. Tada on stvara djecu. Onda opet, kada djeca odrastu, oni: kćer se udaje sa drugim dječakom, a dječak se ženi sa drugom djevojkom. To je ista svrha: seks. Onda opet, unuci. Na taj način, ta materijalna sreća - śriyaiśvarya-prajepsavaḥ. Neki dan smo razgovarali. Śrī znači ljepota, aiśvarya znači bogatstvo, i prajā znači generacija. Dakle, općenito, ljudi, oni to vole - dobra obitelj, dobar bankovni saldo, i dobra žena, dobra kći, snaja. Ako se jedna obitelj sastoji od lijepih žena i bogatstva, i puno dobre djece, on bi trebao biti uspješan. On bi trebao biti najuspješniji čovjek. Dakle śāstra kaže: "Što je to uspjeh? Taj uspjeh počinje spolnim odnosom. To je sve. I održavanjem samoga. " Dakle, yan maithunādi-gṛhamedhi-sukhaṁ hi tuccham (SB 7.9.45). Ovdje sreća počinje seksualnim životom, maithunādi. Možemo je dotjerati na različite načine, ali ta maithuna, ta seksualna sreća, postoji i kod svinja. I svinje također, one jedu po cijeli dan, vamo-tamo: "Gdje je izmet, gdje je izmet?" i imaju seksualni život, bez ikakve diskriminacije. U svinje ne prave razliku, da li majka, sestra ili kćer. Pa stoga śāstra kaže: "Ovdje, ovaj materijalni svijet, mi smo zapleteni, mi smo zatvoreni u kavez materijalnog svijeta samo radi seksualnog života. " To je Kupid. Kupid je bog seksualnog života, Madana. Osim ako je netko, ono što se zove, potaknut Madanom, Kupidom, on ne može biti, hoću reći, zadovoljan u seksualnom životu. I Krišnino ime je Mādana-mohana. Mādana-mohana znači da onaj tko je privučen Krišnom, on će zaboraviti zadovoljstvo koje proizlazi iz seksualnog života. To je test. Stoga Njegovo ime je Mādana-mohana. Ovdje je Madana-mohana. Sanātana Gosvāmī je obožavao Mādana-mohana. Madana ili Mādana. Mādana znači postati lud. A Madana, Kupid.

Dakle, svatko je veoma ljut po sili seksualnog života. Postoje mnoga mjesta ... U Bhāgavatamu je rečeno, puṁsaḥ striyā mithunī-bhāvam udar tayor mitho hrdaya-granthim āhur. Cijeli materijalni svijet teče: muškarac je privučen ženom, žena je privučena muškarcem. I, tražeći takvu privlačnost, kada su oni sjedinjeni, njihova vezanost za materijalni svijet postaje sve veća i veća. I na taj način, nakon ujedinjenja ili ženidbe, jedna žena i muškarac, oni traže lijep dom, gṛha; kṣetra, aktivnosti, posao, tvornicu, ili poljoprivrednom zemljište. Zato se mora zaraditi novac. Dakle, dobaviti hranu. Gṛha-kṣetra; suta, djeca; and āpta, prijatelji; vitta, bogatstvo. Ataḥ gṛha-kṣetra-sutāpta-vittair janasya moho 'yam (SB 5.5.8). Privlačnost za ovaj materijalni svijet postaje sve čvršća i čvršća. To se zove madana, privlačnost madane. No, naš posao nije da budemo privučeni blistavošću ovog materijalnog svijeta, nego da budemo privučeni Krišnom. To je pokret svjesnosti Krišne. Ako ne postanmo privučeni Krišninom ljepotom, moramo biti zadovoljeni lažnom ljepotom ovog materijalnog svijeta. Stoga je Śrī Yamunācārya rekao da: yadāvadhi mama cetaḥ kṛṣṇa-padāravindayor nava-nava-dhāma rantum āsīt: Tako sam dugo bio privučen Krišninom, i počeo sam služiti Njegovim lotosovim stopalima, i dobivam novu, noviji energiju, od tada, čim pomislim na polni odnos, želim pljunuti na to." To je vitṛṣṇā, nema više atrakcije ... Središnja točka privlačnosti u ovom materijalnom svijetu je seksualni život, i tada osoba, kada se biva odvojen od spolnog života ... Tadāvadhi mama cetaḥ...,

yadāvadhi mama cetaḥ kṛṣṇa-padāravindayor
nava-nava-(rasa-)dhām(anudyata) rantum āsīt
tadāvadhi bata nārī-saṅgame smaryamāne
bhavati mukha-vikāraḥ suṣṭu niṣṭhīvanaṁ ca

"Čim pomislim na polni odnos, odmah mi se usta okrenu u stranu i želim pljunuti na to. " Stoga Krišna je Madana-mohana. Madana privlači svakoga, seksualni život, a Krišna, kada je netko privučen Krišnom, tada i Madana također postaje poražen. Dakle, čim Madana biva poražen, mi postajemo pobjednici nad ovim materijalnim svijetom. U protivnom to je vrlo teško.