HR/Prabhupada 0138 - Bog je jako ljubazan. Štogod poželiš on će ti ispuniti

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0137
Sljedeća stranica - Video 0139 Go-next.png

God is Very Kind. Whatever You Desire, He Will Fulfill
- Prabhupāda 0138


Ratha-yatra -- Philadelphia, July 12, 1975

Dame i gospodo, najprije bih želio zahvaliti vama, stanovnicima ovog divnog grada, Filadelfije. Za tako ljubazno, entuzijastično učestvovanje u ovom pokretu. Ja sam veoma veliki dužnik vama. Ja sam poseban dužnik američkim dječacima i djevojčicama koji mi pomažu tako mnogo. u širenju ovog pokreta za svjesnost Kṛṣṇe u zapadnim zemljama. Rečeno mi je od mog duhovnog učitelja da propovjedam ovu svjesnost Kṛṣṇe u zapadnim zemljama. Tako sam 1965 prvo došao u Nju Jork. 1966 ovo društvo je bilo regularno registrovano u Nju Jorku. i od 1967 ovaj pokret redovno ide po Americi, Europi, Kanadi, i južnim Pacifikom, Australijom, i kroz cijeli svijet.

Ja bih vas upoznao malo sa ovim pokretom, svjesnosti Kṛṣṇe. Kṛṣṇa , u ovome svijetu znači sve privlačan. Kṛṣṇa je privlačan svakom živom biću, ne samo ljudima, čak i životinje, ptice, pčele, drveće, cvijeće, voće, voda. To je slika Vṛndāvana. Ovo je materijalni svijet. Mi nemamo iskustvo ovog duhovnog svijeta.

Ali, možemo imati letimičnu ideju, što je duh i koja mu je materija.. Samo pokušajte razumjeti razliku između živog čovjeka i mrtvog tijela. Mrtvo tijelo znači čim živuća snaga iz tijela ode, to je mrtva stvar, beskorisna. I sve dok je živuća snaga tu, tijelo je veoma bitno. Mi doživljavamo ovo tijelo, tu ima nešto kao što je mrtva materija i nešto kao živuća snaga, slično, imaju dva svijeta: materijalni svijet i spiritualni svijet. Mi živa bića, svatko od nas, pripadamo duhovnom svijetu. Mi ne pripadamo materijalnom svijetu. Na neki način ili drugi, mi smo sada u kontaktu sa ovim materijalnim svijetom i materijalnim tijelom, i činjenica je da iako smo vječna živa sila, na račun našeg kontakta sa ovim materijalnim tijelom, mi moramo da uzimamo 4 iskušenja: rođenje, smrt, bolest i starosnu dob. Mi moramo to proći. U ovom materijalnom svijetu mi dobijamo jednu vrstu tijela, i ono se završava u određenoj fazi. Baš kao svaka druga matreijalna stvar. Uzmimo za primjer, vaša odjeća. Vi ste obučeni određenom vrstom odjevnog predmeta, ali kada se iznosi, nije od koristi, vi ga bacite, dobijete drugu odjeću. Ovo materijano tijelo je odjeća za duh živuće sile. Ali, jer smo vezani za ovaj materijalni svijet, mi želimo da uživamo u materijalnom svijetu, mi dobijamo različite vrste tijela Objašnjeno je u Bhagavad-gīti kao mašina. Zapravo mašina je ovo tijelo. U Bhagavad-gīti je rečeno,

īśvaraḥ sarva-bhūtānāṁ
hṛd-deśe 'rjuna tiṣṭhati
bhrāmāyān sarva-bhūtāni
yantrārūḍhāni māyayā
(BG 18.61)

Tako mi živa bića, mi žudimo. "Čovjek predlaže; Bog raspolaže." Bog je veoma ljubazan. Što god da želimo, On će ispuniti. Iako On kaže "Ovakva vrsta materijalnih žudnji vas nikada neće zadovoljiti" mi i dalje želimo. Zato nas Bog opskrbljuje, Kṛṣṇa, različite vrste tijela da bi zadovoljila naše želje. Ovo se zove materijalni, uslovljeni život. Ovo tijelo, promjene tijela po željama, se zove evolucijski proces. Kroz evoluciju mi dođemo u ljudsku formu tijela preko mnogo miliona tijela. Jalajā nava-lakṣāṇi sthāvarā lakṣa-viṁśati. Mi prođemo kroz 900.000 vrsta formi u vodi. Slično, 2 miliona formi kao biljke, drveće. Na ovaj način, kroz djelovanje prirode, priroda nas dovede u ovu ljudsku formu života, samo da bi probudili našu svjesnost. Priroda nam daje priliku, "Sada što želite učiniti? Sada ste razvili svjesnost. Sada ponovno želite proći kroz evolucijski proces, ili želite ići na više planetarne sustave, ili želite ići Bogu, Kṛṣṇi, ili vi želite ostati ovdje? To su opcije ovdje. To je rečeno u Bhagavad-gīti,

yānti deva-vratā devān
pitṛn yānti pitṛ-vratāḥ
bhūtejyā yānti bhūtāni
mad-yājīno 'pi yānti mām
(BG 9.25)

Sada napravite odabir. Ukoliko želite ići na više planetarne sustave, možete ići. Ukoliko želite ostati ovdje, na središnjem planetarnom sustavu, možete učiniti isto. I ukoliko želite ići u niže planetarne sustave, možete ići. I ukoliko želite ići Bogu, Kṛṣṇi, vi to isto možete napraviti. To je po vašemu izboru. Stoga, kakva je razlika između ovog materijalnog svijeta, možda u višim materijalnim sustavima ili nižim planetarnim sustavima, i što je duhovni svijet? Duhovni svijet znači da nema materijalnog konzumiranja. Sve je duh, kao što sam rekao. Drveće, cvijeće, voće, voda, životinje- sve je duhovno. Tu nema uništenja. To je vječno. Ukoliko želite ići u duhovni svijet, možete imati priliku sada u ovoj ljudskoj formi života, i ukoliko želite ostati u ovom materijalnom svijetu, možete to učiniti.