HR/Prabhupada 0141 - Majka ti daje mlijeko a ti ubijaš majku

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0140
Sljedeća stranica - Video 0142 Go-next.png

Mother Supplies Milk, and You are Killing the Mother - Prabhupāda 0141


Garden Conversation -- June 14, 1976, Detroit

Jayādvaita: Po programu koledža, Satsvarūpa Mahārāja vodim mnogo časova o varṇāśrama-dharma. Zato jer uvijek žele da čuju nešto o Hindu sustavu kasti, uzimaju nas na toj osnovi. I onda mi govorimo o varṇāśrama-dharma. I oni nemaju nikakvu ideju kako da ga poraze. Oni uvijek, sa nekim izađu sa malim argumentom, ali nemaju bolji sustav.

Prabhupāda: Koji je njihov argument? Jayādvaita: Teško.... Pa, oni imaju neku ideju, oni će raspravljati da nema socijalne mobilnosti, jer oni svi imaju tjelesnu ideju o kasti po rođenju.

Prabhupāda: Ne, to nije činjenica.

Jayādvaita: Ne.

Prabhupāda: Ograničenje..

Jayādvaita: Kada mi prezentiramo stvarnu ideju, onda oni samo sjede tu, bez argumenata. I onda mi izazovemo njihov sustav, da "Koja je svrha vašeg društva? Što je njegov cilj?" i oni ništa ne mogu reći.

Prabhupāda: Osim ako nema podjele aktivnosti, ništa ne može biti učinjeno savršeno dobro. Prirodna podjela je u tijelu- glava, ruke, stomak, noge. Slično, u društvenom tijelu moraju biti glave, inteligentna klasa ljudi, brāhmaṇa. Onda sve ide lagano. I, u sadašnjem trenutku, nema inteligentne klase ljudi. Sve radnici, radnička klasa ljudi, četvrta klasa. Nema prve, druge klase. zato je društvo u kaotičnom stanju. Nema mozga.

Jayādvaita: Njihov jedina primjedba kada mi prezentiramo da postoje brahmacārī, gṛhastha, vānaprastha, sannyāsa, da oni odmah postaju nasiln, jer razumiju da smo protiv zadovoljavanja čula.

Prabhupāda: Da. Zadovoljavanje čula je životinjska civilizacija. A, kontrola čula je ljudska civ... Zadovoljavanje čula nije ludska zajednica. Zadovoljavanje čula nije ludska civilizacija. Ne. Oni ne znaju. Njihova glavna točka je zadovoljenje čula. To je mana. Oni se kreću u životinjskoj civilizaciji kao na ljudskoj. To je mana. Zadovoljavanje čula je životinjska civilizacija. I zapravo su oni životinje. Ukoliko mogu ubiti svoje vlastito dijete, to je životinja. Baš kao mačke, psi, oni ubijaju vlastitu mladunčad. Što je to? To je životinja. Tko je govorio da se dijete stavi u , što je to, napušteni prtljag?

Hari-śauri: Pretinci za izgubljeni prtljag. Trivikrama Mahārāja, u Japanu. On kaže da preko 200 000, uh, 20 000 beba, oni ih stave u pretince za izgubljeni prtljag i ostave ih.

Prabhupāda: Autobusni kolodvor? Željeznički kolodvor? Ostavite prtljagu. Ostavi ga i zaključaj, onda se ne vračaj. Kada nastane loš miris... To se dešava. To je prosto životinjska civilizacija. Uzimanje zadnje kapi mlijeka iz krave i odmah ju pošalju u klaonicu. Oni to čine. Prije no ju pošalju u klaonicu, oni iscrpe zadnju kap mlijeka iz krave. I odmah ubiju. Kada tražite mlijeko, uzimate tako mnogo mlijeka, bez mlijeka ne možete... I životinja iz koje uzimate mlijeko, ona je vaša majka. Oni zaborave to. Majka obezbjeđuje mlijeko, daje ga iz svoga tijela, i vi ubijate majku? To je civilizacija? Ubijanje majki? A, mlijeko je potreba. Zato uzimate zadnju kap. Inače, koja je korist od uzimanja zadnje kapi mlijeka iz krave?To je potreba Zašto onda ne ostaviti ju na životu i imati mlijeko, i možete spremiti stotine i hiljade veoma hranjivih ukusnih lijekova od mlijeka? Gdje je inteligencija? Mlijeko je ništa do prerađena krv. Tako da umjesto uzimanja krvi, uzmite prerađenu i živu potrebštinu, kao pošten gospodin. Ne. Oni nisu ni godpoda. Nevaljalci, necivilizovani. Ukoliko želite uzeti meso, možete ubiti neku nebitnu životinju kao što su svinje i psi koji nemaju koristi. Možete njih jesti, ako jedete to uopšte. To je bilo dopušteno, svinje i psi su dopušteni. Jer nijedan čovjek iz gospodske klase neće uzeti meso. To je niža klasa. Njima je dopušteno, "Uredu, možete uzeti svinje, śvapaca." Niža klasa ljudi, oni uzimaju svinje i pse. I dalje, oni uzimaju. Ukoliko želite meso, ubijajte ove bezvrijedne životinje. Zašto ubijate životinju čiju zadnju kap mlijeka trebate? Gdje je smisao? I ako pogledate Kṛṣṇu, On je ubio Pūtanā ali joj je dao poziciju majke. Jer se Kṛṣṇa osjećao odgovornim, da "Što god je namjera Pūtanina bila, ja sam sisao njena prsa zato je ona Moja majka." Zato mi uzimamo mlijeko od krave. Zar krava nije moja majka? Tko može živjeti bez mlijeka? I tko nije uzeo kravlje mlijeko? Odmah, u jutro, vi tražite mlijeko. Životinja, ona daje mlijeko, zar nije ona majka? Što je smisao? Civilizacija ubica majki. I oni žele biti srećni. I povremeno bude veliki rat i potpuni je masakr, reakcija.