HR/Prabhupada 0201 - Kako zaustaviti tvoju smrt

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0200
Sljedeća stranica - Video 0202 Go-next.png

How to Stop Your Death - Prabhupāda 0201


Lecture on CC Madhya-lila 20.102 -- Baltimore, July 7, 1976

Dakle, mi tragamo za znanjem, ali tako mnogo stvari nam je nepoznato. Stoga Sanatana Gosvami podučava - na sopstvenom primjeru - da pristupimo duhovnom učitelju... ...priznajući da, "Ja se patim na ovaj način". Zapravo, Sanatana je bio ministar, što će reći nije bilo govora o patnji. On je bio u vrlo dobrom položaju. To je on već i objasnio: gramja-vjavahare pandita, tai satja kari mani... "Postoji toliko mnogo pitanja koje nisam u stanju da odgovorim. Nemam prigodnog rešenja". "Uprkos tome, ljudi kažu da sam učen čovjek - i ja to naivno prihvaćam". Niko nije učen čovjek - sve dok ne priđe guruu: tad-vigjanartham sa gurum evabigaćhet (Mundaka Upanišad 1.2.12). Stoga, Vedski nalog je da - ako želiš da postaneš učen - onda pođi kod duhovnog učitelja, i to vjerodostojnog učitelja - a ne onoga ko se lažno izdaje za gurua.

tad viddhi praṇipātena
paripraśnena sevayā
upadekṣyanti te jñānaṁ
jñāninas tattva-darśinaḥ
(BG 4.34)

Guru, tj. duhovni učitelj - jeste onaj tko je vidio Apsolutnu Istinu. To je guru. Tatva-daršinaha: 'tatva' znači "Apsolutna Istina", a 'daršinaha', --- "onaj tko je vidio". Dakle, ovaj pokret, naš pokret svjesnosti Krišne - postoji u tu svrhu - da spoznamo Apsolutnu Istinu... ... da razumijemo Apsolutnu Istinu, da znamo probleme življenja, i kako da primenimo prigodna riješenja za iste. Takve stvari su subjekat našeg djelovanja. Naš predmet razmatranja nisu materijalne stvari, kao ...kako nabaviti automobil, dobar apartman i dobru ženu - "i onda su svi tvoji problemi riješeni". Ne. To nije riješenje problema. Pravi problem je kako zaustaviti tvoju smrt. To je istinski problem. No, budući da je to veoma težak predmet - nitko ga se i ne dotiče. "O, smrt - pa, mi ćemo mirno umrijeti". Ali, nitko ne umire spokojno. Ako uzmem bodež i kažem čovjeku: "Sada mirno umri" (smijeh) - cijeli njegov mir će se odmah svršiti. I on će plakati. Dakle, to su gluposti, ako neko kaže, "ja ću mirno umrijeti". Nitko ne umire na miru, jer to nije moguće. Dakle, smrt je problem. Rođenje je također problem. Nitko nije spokojan dok je unutar majčine utrobe. To je jedna tijesna, hermetična okolica, a u današnje vrijeme postoji i rizik da beba može biti ubijena. Dakle, što se tiče rođenja i smrti - nema niti govora o miru. A, tu je i starost. Stoga što sam star čovjek, imam toliko mnogo nevolja. Dakle, starost. Također i bolest - sa kojom svatko ima iskustvo, - čak i glavobolja je dovoljna da vam pričini nevolje. Istinski problemi su dakle: rođenje, smrt, starost i bolest. To isto je izjavio i Krišna, đanma-mritju-đara-vjadhi-duhka-došanudaršanam (BG 13.9): "Ako si inteligentan - trebao bi prihvatiti ta četiri životna problema kao veoma opasna".

Dakle, oni (obični ljudi) nemaju takvoga znanja; stoga i izbjegavaju takva pitanja. Ali mi ih uzimamo vrlo ozbiljno. To je razlika između ostalih pokreta - i pokreta svjesnosti Krišne. Naš pokret je - kako bi se riješili svi ti problemi.