HR/Prabhupada 0227 - Zašto umirem? Ne volim umrijeti

From Vanipedia


Why I die? I Do Not Like To Die - Prabhupāda 0227


Lecture -- Los Angeles, May 18, 1972

Razumijeti Krišnu nije tako prosto. Zapravo, razumijeti Boga je jedan jako složen subjekt. Ali, kada Gospod Bog Lično objašnjava Sebe u Bhagavad-giti... ... "Ja sam takav i takav, ova materijalna priroda je ovakva, ova duhovna priroda je takva i takva, a živa bića su ovakva..." Sve je to u potpunosti opisano u Bhagavad-giti. Kada Bog Lično prenosi Njegovo intimno znanje drugima - to je jedini proces za pravilno razumijevanje Boga. Inače, Boga ne možemo shvatiti nekim nagađanjem. To nije moguće. Bog je beskonačan - a smo mi ograničeni. Naše znanje, naša percepcija - sve je to jako ograničeno. Dakle, kako mi uopće možemo razumijeti Bezgraničnog? Možemo, pod uslovom da prihvatimo objašnjenje, opis tog Bezgraničnog kao što je dat u Bhagavad-giti - u tom slučaju Ga možemo shvatiti. To je zapravo perfektno znanje. Dok špekulativno "znanje o Bogu" - nema nikakvu vrijednost. Pravo znanje je dato u sljedećem primjeru. U slučaju dečaka koji želi saznati tko mu je otac - najjednostavniji način je da upita svoju majku. I majka će reći, "evo, taj čovjek je tvoj otac". Takvo znanje se smatra savršenim. Ali, ako dječak špekulira, "tko bi to mogao biti moj otac?", zaustavljajući svakoga čovjeka u gradu, "jesi li ti moj otac?", "jesi li ti moj otac?", "jesi li ti moj otac?" ... Njegovo znanje će uvijek ostati nesavršeno. Na taj način on nikada neće saznati tko mu je otac. Ali ovim jednostavnim procesom, kada znanje o ocu usvoji od autoriteta kao što je majka... ... "Dragi moj dječače, ovo je tvoj otac" - onda je tvoje saznanje perfektno.

Slično tomu, da bi se shvatilo transcendentalno znanje... Kao što ja naprimjer govorim o tome da duhovni svijet postoji... To nije subjekat o kome ja špekuliram. Jer, kada Bog veli, "Da, duhovni svijet postoji, to je Moje sjedište, Moje prebivalište", onda je to u redu. To se prihvaća. Znači, mi primamo znanje od Krišne, najbolje moguće autoritete. Usled toga je naše znanje savršeno. Možda mi sami nismo perfektni, ali naše znanje usvojeno na pravilan način - jeste savršeno. To je usled toga što smo to znanje primili od Savršenoga. Po istoj logici, ja možda nisam u stanju da pogodim tko je moj otac... ...ali pošto je moja majka savršen izvor te informacije, te ako ja prihvatim to savršeno znanje od nje - moje znanje o mom ocu će onda postati savršeno. Dakle, ovaj pokret svjesnosti Krišne je tu da ponudi savršeno znanje cjelokupnom ljudskom društvu... ...da pojasni tko je Bog, što je On, što je ovaj materijalni svijet, zašto smo došli ovdje... ...zašto smo primorani da prođemo kroz sva ta stradanja i mizerna stanja postojanja, i zašto umiremo. Iako ne želim umrijeti, smrt dolazi kao prinuda. Ja ne želim postati star čovjek - ali je starost ipak prinudna. Ja ne želim patiti od boljesti, ali i boljest je također prinudna, neizbježna. Takve stvari bi trebali rešavati. To su istinski problemi ljudskoga življenja.

A ne samo da si pokušavamo unaprijediti načine ishrane, spavanja, razmnožavanja i odbrane. To nije svrha ljudskoga života. Čovjek spava, a i pas spava. Zbog toga što čovjek spava u veoma finom apartmanu - to i dalje ne znači da je čovjek napredniji od psa. Obojica se zanimaju spavanjem, i to je sve. Iako je čovjek otkrio atomsko oružje za odbranu, a pas ima kandže i očnjake... Pas se također može odbraniti. Ta odbrana je u biti ista. Osoba ne može tvrditi, "zato što posjedujem atomsku bombu - ja mogu pokoriti čitav svijet, ili čitav univerzum". To nije moguće. Čovjek se brani na svoj način, a pas na njemu prigodan način. Znači, jak način odbrane, krasan način ishrane... ... krasan način spavanja, ili sjajan metod seksa - i dalje ne čine neku osobu ili naciju naprijednom. To se ne smatra naprijetkom. To isto rade i psi. Kao u proporciji, 5 prema 20, 50 prema 200, ili 500 prema 2.000 --- cifre se mijenjaju, ali odnos uvek ostaje isti. Iako se te iste životinjske aktivnosti (spavanje, ishrana, seks i odbrana) mogu ispolirati, na neki znanstveni način - to i dalje ne znači da je ljudsko društvo naprijedovalo. To se u najboljem slučaju može nazvati "uglačanim animalizmom", i to je sve. Pravi progres znači poznavati Gospoda Boga. To se smatra naprijetkom.