HR/Prabhupada 0264 - Maya također služi Krishnu, ali nema zahvalnosti

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0263
Sljedeća stranica - Video 0265 Go-next.png

Māyā također služi Krishnu, ali nema zahvalnosti
- Prabhupāda 0264


Lecture -- Seattle, September 27, 1968

Tamāla Kṛṣṇa: Da li je Māyā čisti bhakta? Māyā.

Prabhupāda: Čisti bhakte, ne, on nije pod māyom.

Tamāla Kṛṣṇa: Ne, ne. Da li je Māyā, Māyādevī, čisti bhakta?

Prabhupāda: Da, sigurno. Zar policijska sila nije pošteni sluga vlade? Da li to znači da policijske snage vrše torturu nad tobom i da su zato odbačeni kao sluge vlade? Njihov zadatak je nezahvalan, to je sve. Slično tome, Māyā također služi Kṛṣṇu, ali nema zahvalnosti. U tome je razlika. Ona je prihvatila nezahvalan zadatak da kažnjava bezbožne ljude, to je sve. Sama Māyā, takva kakva jest, nije izvan dodira s Kṛṣṇom. Vaiṣṇavī. U Caṇḍī, u knjizi o Māyi je rečeno da je ona "Vaiṣṇavī." Māyā je opisana kao Vaiṣṇavī. Kao što se bhakta naziva Vaiṣṇavom, tako je i ona tamo opisana kao Vaiṣṇavī.

Viṣṇujana: Kako učiniš da je sve što kažeš tako jednostavno za shvatiti?

Prabhupāda: Jer je cijela filozofija tako jednostavna. Bog je velik; ti nisi velik. Nemoj tvrditi da si Bog. Nemoj tvrditi da nema Boga. Bog postoji i velik je, a ti si mali. Što je onda tvoj položaj? Moraš služiti Kṛṣṇu. To je jednostavna istina. Buntovnički stav se zove māyā. Svako ko izjavljuje da "Nema Boga. Bog je mrtav. Ja sam Bog, ti si Bog," pod opsjenom je māye. Piśācī pāile yena mati-cchanna haya. Kao kada je čovjek opsjednut duhom, on govori svakakve gluposti. Sve te osobe su opsjednute māyom i stoga govore, "Bog je mrtav. Ja sam Bog. Zašto tražiš Boga svuda? Ima puno Bogova koji lutaju ulicama." Svi su oni opsjednuti duhom, poremećeni. Zato ih trebamo izliječiti ovom transcendentalnom vibracijom, Hare Kṛṣṇa. To je jedini proces liječenja. Jednostavno dajte im da slušaju i postupno će biti izliječeni. Kao kad čovjek duboko spava a vi viknete pored njegovog uha i on se probudi. Ovo je mantra za buđenje uspavanog ljudskog društva. Uttiṣṭha uttiṣṭhata jāgrata prāpya varān nibodhata. Vede kažu, "O ljudska raso, molimo vas ustanite. Nemojte više spavati. Imate priliku ljudskoga tijela. Iskoristite je. Oslobodite se okova māye." To je objava Veda. I vi to činite. Hare Kṛṣṇa, pjevajte Hare Kṛṣṇa i oni će biti...

Bhakte: Hare Kṛṣṇa!

Prabhupāda: Da?

Jaya-gopāla: Da li su prošlost, sadašnjost i budućnost, u materijalnom smislu, iskrivljeni odraz istog...

Prabhupāda: Da, prošlost, budućnost i sadašnjost su u skladu s raznim vrstama relativnosti. To je znanstveni dokaz. Profesor Einstein je to dokazao. Kao što tvoja prošlost nije prošlost Brahme. Tvoja sadašnjost nije sadašnjost mrava. Prošlost, sadašnjost, budućnost - vrijeme je vječno. U skladu je s raznim dimenzijama relativnosti tijela. Vrijeme je vječno. Baš kao mali mrav. U dvadeset četiti sata on ima dvadeset četiri puta prošlost, sadašnjost i budućnost. Ruski sputnik je obišao cijelu planetu zemlju za jedan sat i dvadeset pet minuta, ili tako nešto. Oni su, hoću reći, obišli zemlju dvadeset pet puta. To znači da je za sat i dvadeset pet minuta čovjek u sputniku vidio dan i noć dvadeset pet puta. Znači u višoj atmosferi su prošlost i sadašnjost drugačiji. Prošlost, sadašnjost i budućnost ovise o tvome tijelu, o okolnostima. Zapravo nema prošlosti, sadašnjosti i budućnosti. Sve je vječno. Vi ste vječni, nityo śāśvato 'yaṁ na hanyate hanyamāne śarīre (BG 2.20). Nećete umrijeti. Stoga... Ljudi ne znaju da su vječni. Što je moje vječno zanimanje? Što je moj vječni život? Oni su jednostavno opčinjeni životom na nekom mjestu: "Ja sam Amerikanac," "Ja sam Indijac," "Ja sam ovo," "Ja sam ono." To je sve. To je neznanje. Stoga osoba treba tragati za njenim vječnim zanimanjem s Kṛṣṇom. Tada će biti sretna. Hvala vam.