HR/Prabhupada 0308 - Funkcija duše je svjesnost Kṛṣṇe

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0307
Sljedeća stranica - Video 0309 Go-next.png

Funkcija duše je svjesnost Kṛṣṇe
- Prabhupāda 0308


Lecture -- Seattle, October 2, 1968

Mladić (2): Kako osoba trenira um?

Prabhupāda: Ovo je trening. Samo si se uključe u aktivnosti svjesnosti Kṛṣṇe. Ovo je praktično. Baš kao i pjevajući, dječak od deset godina, on je također angažiran. Njegov je um koncentriran na vibracije Hare Kṛṣṇa. Njegova druga osjetila, noge ili ruke, oni isto rade, plešući. Dakle, na ovaj način moramo vježbati naš um, naša osjetila uvijek uključena u svjesnosti Krsne. To će vas učiniti savršenim. I to je moguće za svakoga. Ne zahtijeva se od vas sjesti na mjesto da umjetno meditirate na nešto. Čim pjevati Hare Kṛṣṇa, odmah se vaš um preusmjerava, Odmah se sjećate Kṛṣṇe, uputu o Kṛṣṇi, rad za Kṛṣṇu, sve. To zahtijeva praksu.

Mladić (2): Budući da ste zraka sunca, da se tako izrazim...

Prabhupāda: Da.

Mladić (2): Možete li se sjetiti sebe?

Prabhupāda: Zašto ne? Ja sam pojedinac.

Mladić (2): I kad misliš, misliš na Kṛṣṇu?

Prabhupada: Iako sam mali, ali ja sam pojedinac. Ja sam dobio svu moć razmišljanja, osjećanja, željenja. Činimo to. Mi smo pojedinci. Došli ste ovdje zbog pojedinačne volje. Nitko vas nije prisilio. Ako želite, možete ići. Netko dolazi ovamo, netko nikad ne dolazi, netko dolazi svaki dan. Zašto? Čak iako ste mali, imate individualnost. Čak i u ovom uvjetovanom stanju, vi ste tako slobodni, toliko slobodni. A kada ste bezuvjetni, čisti duh, ne znate koliko slobode ste dobili. Nije važno što ste mali, ali vi ste duhovna iskra. Zar ne vidite tu mala duhovnu iskru koja ni liječnik, ni medicinska znanost još nisu otkrili, gdje je duša, ali duša je tu. To je činjenica. Čim duša napusti ovo tijelo, ono je beskorisno. Saznajte što je ta važno čestica. To nije moguće, jer je tako mala, to vaše, s tim materijalnim očima ili mikroskop ili bilo koji scop ne možete saznati. Zato kažu da nema duše. Ali oni ne mogu objasniti što je otišlo. Čak i ta mala čestica duhovne duše je toliko moćna da sve dok je to u ovom tijelu, ona čuva to svježim, lijepim, prekrasnim. I čim je otišla, odmah to postaje raspadajuće. Dovoljno je vidjeti. Baš poput droge, injekcije. Malo, jedno zrno, to drži u formi. To je nešto slično tome, to je tako moćno. Ne znate što je moć te duše. To morate naučiti. Zatim to je samospoznaja. Ovaj proces meditacije, sjediti na mirnom mjestu, Preporučuje se u najgrubljoj fazi tjelesnog shvaćanja života. Neka on misli, meditira, "Jesam li ja ovo tijelo?" onda napravi analizu. Vidjet ćete, "Ne. Ja nisam ovo tijelo. Ja sam drugačiji od ovog tijela." Onda dalja meditacija: "Ako ja nisam ovo tijelo, tada tjelesne aktivnosti, kako je to učinjeno" To se događa uz tu prisutnost te male čestice, Sebe. Kako tijelo raste? Zbog same prisutnosti. Baš kao što ovaj dječak, ovaj dječak je dobio mali oblik tijela. Sada, ovaj dječak će narasti vrlo krupan i jakog tijela u svojoj mladosti, u dobi od dvadeset i četiri godine. Sada, ovo tijelo će otići, drugo tijelo će doći. Kako je to moguće? Zbog prisutnosti male čestice duše. No, ako je to čestica duše je oduzeta ili otišla, ovo tijelo se više neće povećavati ili promijeniti. To je predmet meditacije. Ali kada dođete do točke razumijevanja da "ja nisam ovo tijelo. Ja sam duhovna duša" zatim sljedeća faza će biti "Koja je funkcija duše?" Ta funkcija duše je svjesnost Krsne, djelovanje u svjesnosti Kṛṣṇe. Dakle, u ovom dobu čovjek mora djelovati izravno na funkciju duše; onda će druge stvari automatski doći. To nije moguće u ovom trenutku, da možete ići na osamu i mirno sjediti i meditirati na... To nije moguće u ovom dobu. Nemoguće je. Ako pokušate umjetno, to će biti neuspjeh. Zato morate poduzeti ovaj proces,

harer nāma harer nāma harer nāma eva kevalam
kalau nāsty eva nāsty eva nāsty eva gatir anyathā
(CC Adi 17.21)

U ovom dobu Kali, ne postoji druga alternativa za samospoznaju nego ovo pjevanje Hare Kṛṣṇa To je praktična, realna činjenica.