HR/Prabhupada 0329 - Ubijanjem krave ili ubijanjem biljke, grešna posljedica je tu

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0328
Sljedeća stranica - Video 0330 Go-next.png

Ubijanjem krave ili ubijanjem biljke, grešna posljedica je tu
- Prabhupāda 0329


Room Conversation -- April 23, 1976, Melbourne

G. Dixon: Pravilo o nejedenju mesnih jela, da li to proizlazi iz činjenice da životinje žive svoj život u skladu...

Prabhupada: Biljke imaju život.

G. Dixon: Da. Ono što ja pitam je da li životinje imaju veći prioritet u životu od biljaka?

Prabhupada: Nije pitanje prioriteta. Naša filozofija je da smo Božji sluga. Dakle, Bog će jesti i koje god ostatke namirnica On ostavi, to ćemo uzeti. Tako u Bhagavad-giti... Pronađi ovaj stih. Patraṁ puṣpaṁ phalaṁ toyaṁ yo me bhaktyā prayacchati (BG 9.26). Baš kao što ste došli ovdje. Dakle, ako vam želim ponuditi nešto za jesti, moja je dužnost da vas pitam, "Gospodin Dixon, kakvu hranu volite jesti?" I vi diktirate "Ja volim ovo jako puno." Onda, ako vam ponudim tu hranu, onda postanete zadovoljni. Tako, pozvali smo Kṛṣṇu u ovaj hram, i čekali smo, koju hranu želi jesti? Dakle, On je rekao da...

Guru-kṛpā: "Ako mi netko s ljubavlju i predanošću ponudi list, cvijet, plod ili vodu, ja ću to prihvatiti."

Prabhupada: Patraṁ puṣpaṁ phalam. On traži vrlo jednostavne stvari koje svatko može ponuditi. Baš kao mali list, patram, mali cvijet, puṣpam, mala voćka i malo tekućine, bilo vode ili mlijeka. Dakle, to nudimo. Izrađujemo različite kombinacije s tim sastojcima, patraṁ puṣpaṁ phalaṁ toyam (BG 9.26), i nakon što Kṛṣṇa pojede, možemo uzeti. Mi smo sluge; uzimamo ostatke hrane koju nam ostavi Kṛṣṇa. Mi nismo ni vegetarijanci niti ne-vegetarijanci. Mi smo prasādijanci. Ne brinemo da li je povrće ili nije, jer bilo da ubijete kravu ili ubitjete povrće, grešna posljedica je tu. A prema zakonu prirode, rečeno je da je životinja, koja nema ruku, hrana za životinje s rukama. Mi smo također životinje s rukama. Mi ljudska bića, također smo životinja s rukama, i oni su životinje - bez ruku, ali s četiri noge. A tu su i životinje koje nemaju noge, to je povrće. Apadāni catuṣ-padām. Ove životinje koje nemaju noge, one su hrana za životinje s četiri noge. Baš kao što krava jede travu, koza jede travu. Tako jedući biljke, nema zasluge. Tada su koze i krave zaslužne, imaju više zasluga, jer ne diraju ništa osim biljaka. Dakle, mi ne propovijedamo da postanete koze i krave. Ne Mi propovijedamo da postanete sluga Kṛṣṇe. Dakle, ono što Kṛṣṇa jede, mi jedemo. Ako Kṛṣṇa kaže da: "Daj mi mesa, daj mi jaja" onda ćemo ponuditi Kṛṣṇi meso i jaja i mi ćemo ga uzeti. Stoga, nemojte misliti da smo za vegetarijanstvo, nevegetarijanstvo. Ne. To nije naša filozofija. Jer bilo da uzmete povrće ili meso, vi ubijate. I morate ubiti jer inače ne možete živjeti. To je prirodni način.

G. Dixon: Da.

Prabhupada: Zato nismo za taj način.

G. Dixon: Pa, zašto ste stavili ograničenje na...

Prabhupada: Ograničenje na ovaj način, ne jesti meso, jer je potrebna zaštita krava. Potrebno nam je mlijeko. Ali ako umjesto uzimanja mlijeka jedemo krave, onda gdje je mlijeko?

G. Dixon: Znači mlijeko je vrlo važno.

Prabhupada: Vrlo, vrlo važno.

G. Dixon: Što se tiče svijetske proizvodnje hrane, svijetu bi bio puno bolje bez životinjske hrane.

Prabhupada: Ne, mlijeko je potrebno. Neka masna vitaminska hrana je potrebna. Ta se potreba opskrbljuje mlijekom. Stoga je posebno...

G. Dixon: Možete li dobiti sve što vam je potrebno iz žitarica?

Prabhupada: Žitarice, ne. Žitarice, one su škrob. Prema medicinskoj znanosti, potrebne su nam četiri različite skupine: škrob, ugljikohidrati, proteini i masti. To je potpuna prehrana. Sve te stvari možete dobiti jedući rižu, dahl - mahunarke, i pšenicu. Ove stvari sadrže... mahunarke i pšenica sadrže bjelančevine. I mlijeko također sadrži bjelančevine. Dakle protein nam je potreban. Masnoću dobijemo od mlijeka. Masnoća je potrebna. I povrće, ugljikohidrati; i žitarice, škrob. Dakle, ako pripremite lijepo jelo sa svim tim sastojcima, dobijete potpuno. I ponudite Kṛṣṇi, onda je pročišćeno. Onda ste oslobođeni svih grešnih djelatnosti. Inače, čak i ako ubiješ biljku, ti si grešan jer biljka ima život. Nemaš pravo ubiti još jedan život. Ali morate živjeti na (tuđem) životu. To je vaša pozicija. Dakle rješenje je da se uzme prasādam. Ako postoji grijeh u jedenju povrća ili mesa, on ide onome koji kozumira to jelo. Mi uzimamo ostatke, to je sve.