HR/Prabhupada 0348 - Ako netko pedeset godina jednostavno pjeva Hare Kṛṣṇa, on će zasigurno postati savršen

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0347
Sljedeća stranica - Video 0349 Go-next.png

Ako netko pedeset godina jednostavno pjeva Hare Kṛṣṇa, on će zasigurno postati savršen
- Prabhupāda 0348


Lecture on BG 7.14 -- Hamburg, September 8, 1969

Engleski dječak: Je li moguće da osoba uspije to u ovom životu? Ovom? Je li moguće da padne?

Prabhupāda: To je moguće u jednoj sekundi, pod uvjetom da ste ozbiljni. To nije teško. Kṛṣṇa-bhakti... Bahūnāṁ janmanām ante jñānavān māṁ prapadyate: (BG 7.19) "Nakon mnogo, mnogo života, osoba, kad je inteligentna, mudra, stasala, mudra, on se predaje Meni", kaže Kṛṣṇa. Dakle, ako sam inteligentan, onda ću vidjeti da "Ako je to cilj života, da se nakon mnogo, mnogo života čovjek mora predati Kṛṣṇi, zašto se ne bih predao odmah?" To je inteligencija. Ako je to činjenica, da se mora doći do te točke, nakon kultiviranja znanja mnogo, mnogo života, zašto onda to ne prihvatiti odmah? Zašto bi čekao mnogo, mnogo života ako je to činjenica? Tako da to zahtijeva malo inteligencije. To ne zahtijeva mnogo, mnogo života. To zahtijeva malo inteligencije. Prihvatite svjesnost Kṛṣṇe ozbiljno; vaši problemi su riješeni.

Sada, ako ne vjerujete u to, onda pribjegnite argumentiranju, filozofiji, razumu. Nastavite argumentirati. Postoji puno svezaka knjiga. Uvjerite se. Možete to naučiti. Svaki odgovor je tu u Bhagavad-gīti. Možete pokušati razumjeti vlastitim razumom, sa vlastitim argumentima. Otvoreno je za to. (pauza) Baš kao i Arjuna. Arjuna je učio Bhagavad-gītu, koliko vremena? Najviše u roku pola sata. Jer on je bio vrlo inteligentan. Ovu Bhagavad-gītu čitaju ljudi u svijetu. Vrlo, vrlo učeni ljudi, mudraci, oni čitaju. Oni pokušavaju shvatiti, dajući različite interpretacije. Postoje tisuće izdanja, komentara. Ali Arjuna je bio inteligentan; on je to shvatio u roku pola sata.

Dakle, to zahtijeva relativnu inteligenciju. Sve, ovaj svijet je relativan. Zakon relativnosti. To je znanstveno. Teorija profesora Einsteina? Zakon relativnosti? Dakle, to je relativno. Osoba može odmah postati svjesna Kṛṣṇe unutar sekunde, dok drugi ne može postati svjestan Kṛṣṇe nakon mnogo, mnogo života. Dakle, to je relativno. Ako imaš dovoljno inteligencije, možeš to odmah prihvatili. Ako ima manje inteligencije, onda će trebati vremena. Ne možeš reći da "To će biti moguće nakon toliko puno godina." To se ne može reći. To je relativno. Sve je relativno. Za ljudsko biće, odavde do ovdje, jedan korak; a za malog mikroba, to je deset milja odavde do ovdje, deset milja za njega. Dakle, sve je relativno. Ovaj svijet je relativan svijet. Ne postoji takva formula kojom "Možemo biti svjesni Kṛṣṇe nakon toliko godina." Ne. Ne postoji takva formula. Osoba ne može postati svjesna Kṛṣṇe čak i nakon milijuna rođenja, dok druga može postati svjesna Kṛṣṇe u sekundi. No, s druge strane, u ovom životu možemo postati savršeni u svjesnosti Kṛṣṇe , ako to prihvatimo ozbiljno. Pogotovo svi ste vi mladi momci. Očekujemo da ćete živjeti barem još pedeset godina. Oh, to je dovoljno vremena. Dovoljno. Više nego dovoljno. Više nego dovoljno. Ako netko pedeset godina jednostavno pjeva Hare Kṛṣṇa, Hare Kṛṣṇa, on će zasigurno postati savršen. Nema sumnje u to. Jednostavno ako pjeva ovu mantru, Hare Kṛṣṇa, oh, nema sumnje u to.