HR/Prabhupada 0432 - Dok god čitaš, sunce ti ne može uzeti život

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0431
Sljedeća stranica - Video 0433 Go-next.png

Dok god čitaš, sunce ti ne može uzeti život
- Prabhupāda 0432


Lekcija SB 2.3.17 -- Los Anđeles, 12. Lipnja, 1972

Pāvakaḥ. Dahati pāvakaḥ (BG 2.23). Tako moderni znanstvenici, oni kažu da nema života na sunčanom planetu, na suncu. Ali to nije činjenica. Što je sunce? Ono je vatreni planet, to je sve. No duhovna duša može živjeti u vatri, i ona dobiva vatreno tijelo. Baš kao ovdje, na ovoj planeti, na zemlji, mi imamo ovo zemaljsko tijelo. može biti vrlo lijepo, ali je zemlja. Jednostavno manipulacijom prirode. Baš kao što mi dolazimo... Karandhara mi je pokazao. Plastična, neka drva. Tako su oni napravili plastična drva koja izgledaju poput pravih. Ali nije drvo. Slično, ovo tijelo je dobro kao i plastično tijelo. Nema vrijednost. Stoga tyaktvā deham. Stoga kad Krišna kaže da nakon napuštanja ovo tijela... Ali ovo tijelo je plastično tijelo. Baš kao što ti imaš pamučnu majicu ili plastičnu haljinu ili toliko mnogo. Možeš ga napustiti. To ne znači da ti umireš. To je također objašnjeno u Bhagavad-gītā: vāsāṁsi jīrṇāni yathā vihāya (BG 2.22). Kao što netko odbaci staru odjeću za novu, slično, smrt znači odbaciti ovo plastično tijelo, i uzeti drugo plastično tijelo.

To je smrt. I ponovno, pod ovim plastičnim tijelom, ti moraš raditi. Ako dobiješ lijepo tijelo, tada možeš raditi lijepo. Ako dobiješ pseće tijelo, tada djeluješ kao pas. Ovisno o tijelu. Stoga tyaktvā deham. Krišna kaže: "Bilo tko tko Me istinski razumije..." Stoga kako ćeš razumjeti? Jednostavno ako slušamo o Njemu, tada ćemo razumjeti. Tada ćeš razumjeti. Stoga slušanje nije jako težak posao. Ali moraš slušati od samospoznate osobe. To je... Satāṁ prasaṅgān mama vīrya-saṁvidaḥ. Ako čuješ od profesionalca, to neće biti djelotvorno. Slušanje mora biti od sādhu, od posvećenika, sa usana posvećenika. Baš kao što je Śukadeva Gosvāmī govorio Mahārāja Parīkṣit. Stoga... Ili čak ako slušaš sebe, ti čitaš knjige, spasit ćeš svoj život. Ako jednostavno čitaš Krišna book ili Bhagavad gitu ili Učenja Gospodina Caitanye, tada znaš da... dok god čitaš, sunce ti ne može oduzeti tvoj život. Nije moguće za sunce da ti oduzme život.

Tako da ako konstantno čitaš, gdje je prilika sunca da ti oduzme život? To znači postati besmrtan. Ljudi su jako željni da postanu besmrtni. Nitko ne želi umrijeti. Svatko zna da "Ja ću umrijeti." Ali ako je prisutna neka opasnost, vatra, odmah odlaziš van ove sobe. Zašto? Ne želim umrijeti. Ne želim umrijeti. Iako znam da moram umrijeti. Svejedno, zašto ja odlazim? Ja znam to... "Oh, neka bude vatra. Moram umrijeti danas ili sutra. Neka umrem." Ne. Ja ne želim umrijeti. Stoga ja odlazim. To je psihologija. Tako svatko želi živjeti zauvijek. To je činjenica. Stoga ako želiš živjeti zauvijek, tada moraš krenuti sa svijesnošću Krišne. Stoga je pokret svjesnosti Krišne tako važan i lijep. Svatko želi živjeti. Stoga zapravo, ako želiš živjeti, okreni se svjesnosti Krišne. Ova kitica to potvrđuje. Āyur harati vai puṁsām udyann astaṁ ca yann asau. Sunce se diže rano ujutro. Kako se diže, postepeno ti oduzima život.

To je sve. To je poanta. Ali ako želiš poraziti sunce... Sunce je vrlo moćno. Vrlo je teško boriti se. Ali možeš se boriti sa suncem. Kako? Jednostavno čitajući kṛṣṇa-kathā, riječi o Krišni. Uttama-śloka-vārtayā. Vārtayā. Uttama-śloka, Kṛṣṇa. Stoga to je jednostavan proces. Ne tratiš vrijeme razgovarajući o glupostima. Stoga Rūpa Gosvāmī je predložio, atyāhāraḥ prayāsaś ca prajalpo niyamāgrahaḥ. Prajalpaḥ.

atyāhāraḥ prayāsaś ca
prajalpo niyamāgrahaḥ
jana-saṅgaś ca laulyaṁ ca
ṣaḍbhir bhaktir vinaśyati
(NOI 2)

Naš devocijski život može biti završen, znači može biti zbunjen... Oni koji su u devocijskom životu, svjesnosti Krišne, oni su sretni. Ta sreća može biti uništena od šest stvari. Budi pažljiv. Što je to? Atyāhāra. Atyāhāra znači jesti više nego što je potrebno, ili skupljanje više nego što je potrebno. Āhāra. Āhāra znači skupljanje. Mi trebamo skupiti nešto novaca, ali mi ne bi trebali skupiti više nego što je potrebno. Ne bismo trebali. Zato jer ako dobijemo više novaca, tada će maja odmah... "Zašto ne potrošiš više za mene?" Da. Stoga nemojte skupljati više.... Što vam treba, to skupite. Ili jednostavno, āhāra znači hranjenje. Nemojte jesti više od potrebnog. Zapravo, mi moramo doći na nulu sa hranjenjem, spavanjem, razmnožavanjem i branjenjem. A to nije moguće zato jer imam ovo tijelo. Ali minimum.