HR/Prabhupada 0433 - Mi kažemo 'Nećeš imati nedopušten seks'

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0432
Sljedeća stranica - Video 0434 Go-next.png

Mi kažemo 'Nećeš imati nedopušten seks'
- Prabhupāda 0433


Jutarnja šetnja -- 13. Svibnja, 1975, Perth

Gaṇeśa: Śrīla Prabhupāda, u Śrī Īśopaniṣad je rečeno da moramo naučiti proces neznanja, uz proces samo spoznaje.

Prabhupāda: Hmm?

Gaṇeśa: U Īśopaniṣadi, pravṛtti sa nivṛtti. Kako je to?

Prabhupāda: Što je to pravṛtti i nivṛtti?

Amogha: On kaže da u Īśopaniṣad, da ona kaže da bi trebao naučiti proces samospoznaje uz učenje procesa o neznanju.

Prabhupāda: Neznanje, da. To je pravṛtti i nivṛtti. Pravṛtti znači osjetilno uživanje. A nivṛtti znači samo negiranje. Stoga kad mi kažemo da "Nećeš imati nezakonit seks," a njihova sklonost jest nezakonit seks, stoga je to revolucionarno. Oni su materijalisti. Oni žele seksualno zadovoljstvo da punih kapaciteta - homo seks, ovaj seks, onaj seks, goli ples, sve sklono seksu, pravṛtti. A mi kažemo, "Zaustavi to," nivṛtti. Njima se to ne sviđa zato āsura. Pravṛtti jagat. Oni ne znaju da je ovo osnovno. Oni to ne znaju. To je esencijalno. Tapasā brahmacaryena (SB 6.1.13). Tapasya znači brahmacarya. Tako-zvani svamiji, oni dolaze zbog ove tako-zvane joge i... Ali oni sami su žrtve seksa. To se događa. Zapravo, to je blef - oni su postali svamiji i podučavaju neki jogički sistem - zato jer ne znaju da moraju prestati to prije svega. Brahmacaryena. Stoga to blefiranje se događa u cijelom svijetu, i mi govorimo protiv njih. Murkhayopadeśo hi prakopāya na śāntaye. Ako date instrukcije nitkovima, oni će jednostavno postati ljuti. Oni neće iskoristiti upute. To je naša pozicija. Svi tako-zvani profesori, filozofi, svi su oni u pravṛtti-mārga. Stoga oni dovode nekoga, "Naša je interpretacija poput ove." Pravṛtti-mārga. Zato jer mogu pronaći neku potporu iz śāstra, oni misle, "Mi smo na sigurnom." To se događa. Pravṛttim ca nivṛttim janā na vidur āsurāḥ. Čitav svijet je pun asura, Hiraṇyakaśipuovih potomaka i vrlo je težak. No ako im damo priliku da mantraju Hare Kṛṣṇa mantru, postepeno će razumijeti. (duga pauza) Naša poteškoća: takozvani svamiji, svećenici, oni su također u pravṛtti-mārga. Svi ti svećenici, oni imaju nedozvoljen seks. Pravṛtti-mārga. Stoga oni dopuštaju, "Da, možete imati homo seks sa muškarcem." Dopuštaju muškarac-sa-muškarcem brak. Znate? Oni obavljaju ceremoniju sklapanja braka između muškarca i muškarca u otvorenoj crkvi. Koja klasa ljudi su oni? I oni su svećenici. Samo pogledajte. Tako degradirane osobe, piju... Imaju bolnice za liječenje njihovih alkoholnih ovisnosti. Pet tisuća pacijenata u bolnici u Americi, sve pijanci, i svećenici. Samo pogledajte. Jednostavno nošenjem dugačkog, kako se zove, ogrtača?

Śrutakīrti: plašt.

Amogha: odijelo?

Prabhupāda: plašt i križ su oni postali. U Indiji također, jednostavno imajući konac, bramanski. Dvije-paise konac. To je sve.

Paramahaṁsa: Čak i siromasi na kolodvoru.

Prabhupāda: I jednostavno sa jednom daṇḍom, odmah je taj sanjasi. To je svugdje u svijetu. Musliman, ima dugu bradu, on je Musliman. Mussuleḥ iman. Musseleḥ znači potpuno, and iman znači iskren. To je značenje riječi Musliman. Potpuno iskren, potpuno posvećen.