HR/Prabhupada 0435 - Mi smo zbunjeni sa svim ovim svjetovnim problemima

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0434
Sljedeća stranica - Video 0436 Go-next.png

Mi smo zbunjeni sa svim ovim svjetovnim problemima
- Prabhupāda 0435


Lekcija BG 2.8-12 -- Los Anđeles, 27. Studenog, 1968

Posvećenik: "Ne mogu pronaći nikakav način da otjeram ovu tugu koja isušuje moja osjetila. Neću je moći čak ni uništiti ako osvojim kraljevstvo bez premca na zemlji, sa suverenošću poput one polubogova u raju (BG 2.8). Sañjaya reče: Rekavši tako, Arjuna, kaznitelj neprijatelja, reče Krišni, 'Govinda, neći se boriti,' i ušuti (BG 2.9). O potomče Bharate, u to vrijeme Krišna, smješeći dok stoji između dvije vojske, je izgovorio slijedeće riječi tugom pogođenom Arđuni (BG 2.10). Blagoslovljeni Gospodin reče..."

Prabhupāda: Stoga kad postanemo vrlo ozbiljni u opasnoj poziciji, kao da smo izgubljeni, ali Krišna se smješi. Vidiš? Ponekad mi mislimo... To se zove iluzija. Isti primjer, baš kao čovjek koji sanja, plače, "Tamo je tigar, tamo je tigar. On me jede," i čovjek koji se probuđen, on se smješi, "Gdje je tigar? Gdje je tigar? A ovaj čovjek plače, "Tigar, tigar, tigar." Slično, kada smo jako zbunjeni... Baš kao političari, oni su ponekada zbunjeni u političkoj situaciji i tvrde, "Ovo je moja zemlja, moja država," i druga strana također tvrdi, "Ovo je moja zemlja, moja država," i oni se bore vrlo ozbiljno. Krišna se smješi. "Šta ti budale tvrde 'moja država, moja zemlja'? To je Moja zemlja, i oni tvrde 'moja zemlja' i bore se." Zapravo, zemlja pripada Krišni, ali ti ljudi, pod iluzijom, tvrde, "To je moja zemlja, to je moja država," zaboravljajući koliko dugo će on pripadati toj zemlji ili naciji. To se zove iluzija.

Stoga to je naša pozicija. Bez razumijevanja naše stvarne pozicije mi smo zbunjeni sa svim svjetovnim problemima, koji su svi lažni. Janasya moho 'yam ahaṁ mameti (SB 5.5.8). Moha, moha znači iluzija. To je iluzija. Stoga je svatko pod utjecajem iluzije. Tako onaj koji je inteligentan, ako on može razumjeti da je ova svjetovna pozicija jednostavno iluzija... Sve misli koje sam zamislio, temeljene na principu "ja" i "moje," to je sve iluzija. Stoga onaj, onaj koji je inteligentan da izađe iz iluzije, on se predaje duhovnom učitelju. To je bilo prikazano od Arjune. Kad je on bio previše zbunjen... On je govorio sa Krišnom kao prijatelj, ali je uvidio da "Ovaj prijateljski razgovor neće riješiti moje pitanje." I on je odabrao Krišnu, jer je znao vrijednost Krišne. ako ništa, trebao je znati. On je prijatelj. I on je znao da je Krišna prihvaćen... "Iako On igra ulogu mog prijatelja, ali od velikih autoriteta Krišna je prihvaćen kao Vrhovna Božanska Osoba." To je bilo znano Arjuni. Stoga je on rekao da "Ja sam toliko zbunjen da ne mogu razumjeti. Čak i prihvaćajući da ću biti pobjednik u ovoj bitci, svejedno neću biti sretan. Što reći onda o tome da bude pobjednik ove planete, ako ja postanem kralj svih ostalih planeta ili ja postanem polu-bog u višim planetarnim sustavima, svejedno tuga neće otići."