HR/Prabhupada 0434 - Ne slušajte varalice i nepokušavajte varati druge

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0433
Sljedeća stranica - Video 0435 Go-next.png

Ne slušajte varalice i nepokušavajte varati druge
- Prabhupāda 0434


Jutarnja šetnja -- 10. Svibnja, 1975, Perth

Prabhupāda: Moderno doba znači samo nitkovi i budale. Stoga mi ne bismo trebali slijediti nitkove i budale. Trebate slijediti najsavršenijeg, Krišnu.

Paramahamsa: Problem je da svi varaju. Svatko predstavlja neko znanje o ovome onome...

Prabhupāda: Stoga smo mi prihvatili Krišnu, koji neće varati. Ti si varalica, zato vjeruješ varalicama. Mi ne varamo, i mi prihvaćamo osobu koja ne vara. To je razlika između tebe i mene.

Ganesha: Ali mi smo svi bili varalice prije nego što smo došli k tebi, Srila Prabhupada. Mi smo svi bili varalice, stoga kako onda da mi ne prihvaćamo varalice? Kako to da smo mi varalice prihvatili neko znanje od tebe?

Prabhupāda: Da, zato jer mi govorimo što je Krišna rekao. On nije varalica. On je Bog. Ja govorim tebi, ne to, moje osobno znanje. Ja predstavljam tebi što je Krišna rekao. To je sve. Stoga ja nisam varalica. Možda sam bio varalica, ali otkad govorim samo riječi Krišne, od tada nisam varalica. (duga pauza) Krišna kaže, vedaham samatitani (BG 7.26), "Ja znam prošlost, sadašnjost i budućnost." Stoga On nije varalica. Ali dok god smo mi u pitanju, mi ne znamo što je prošlost i što je budućnost. Mi ne znamo savršeno ni sadašnjost također. I ako nešto govorimo, to je varanje. To je varanje. (duga pauza) Naš pokret svjesnosti Krišne je da ne slušamo varalice i ne pokušavamo varati druge. Budi iskren, i slušaj od autoriteta. To je Krišna. (duga pauza)

Amogha: Srila Prabhupada? Zašto neki ljudi, kada čuju o svjesnosti Krišne, prihvate ju, a neki ne. I dalje, poslije toga, neki od tih koji prihvate, ostanu, a neki prihvate na neko vrijeme i onda padnu?

Prabhupāda: To je sretno i nesretno. Baš kao što netko naslijedi očevo vlasništvo. Mnogo miliona dolara, i on je postao siromašan čovjek lošim korištenjem novca. Poput toga. On je nesretnik. On je imao novac, ali ga nije uspio pravilno iskoristiti.

Jayadharma: Da li sreća znači da je to milost Kiršne?

Prabhupāda: Krišnina milost je uvijek prisutna. To je tvoja zloupotreba slobodne volje. Ti ne... Ti si dobio priliku - to je sreća. Ali ti ne prihvatiš sreću. To je tvoja nesreća. To je izrečeno u Caitanya-caritamriti. Gospodin Caitanya je rekao, ei rupe brahmanda bhramite kona bhagyavan jiva (CC Madhya 19.151). Kono - neki sretni čovjek može prihvatiti. Zato jer su većina nesretnici. Smo pogledaj, kroz cijelu Europu i Ameriku mi radimo propagandu. Koliko je studenata došlo? Vrlo neznačajan broj, iako smo mi došli. Oni su sretnici.