HR/Prabhupada 0515 - Ne možete biti sretni, gospodine, dok god imate ovo materijalno tijelo

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0514
Sljedeća stranica - Video 0516 Go-next.png

Ne možete biti sretni, gospodine, dok god imate ovo materijalno tijelo
- Prabhupāda 0515


Lekcija BG 2.25 -- London, 28. Kolovoza, 1973

Možemo spekulirati na mnogo načina o našem sretnom životu. No ne možete biti sretni, gospodine, dok god imate ovo materijalno tijelo. To je činjenica. Janma-mṛtyu-jarā-vyādhi-duḥkha-doṣānudarśanam (BG 13.9). Stoga inteligentne osobe, one bi trebale biti... Krišna svakome daje inteligenciju. "Ti nitkove, nalaziš se pod materijalnom koncepcijom života. Tvoja civilizacija nema vrijednosti. To je nitkovska civilizacija." Ovdje je poanta,

yaṁ hi na vyathayanty ete
puruṣaṁ puruṣarṣabha
sama-duḥkha-sukhaṁ dhīraṁ
so 'mṛtatvāya kalpate
(BG 2.15)

Vaš problem je kako ponovo uspostaviti svoju vječnost. Zato što smo vječni. Na neki način, pali smo u ovaj materijalni svijet. Dakle, moramo prihvatiti rođenje i smrt. Stoga je naš problem kako ponovo biti vječni. To je amṛtatva. No ovi nitkovi oni to ne znaju, da postoji mogućnost da postanemo vječni. Jednostavno pokušavajući razumijeti Krišnu, osoba može postati besmrtna. Janma karma ca me divyaṁ yo jānāti tattvataḥ (BG 4.9). Jednostavno pokušajte razumijeti Krišnu, tko je Krišna. Onda tyaktvā dehaṁ punar janma naiti (BG 4.9). Jednostavno razumijevajući Krišnu, čak i ako ne služite Krišnu. Ako služite, onda ste već oslobođeni. Ako jednostavno filozofski pokušate razumijeti položaj Krišne. Ali ne, mūḍhe, nitkovi, izjavljuju: "Mi prihvaćamo Krišnu kao veliku osobu. Mi ne prihvaćamo Krišnu kao Boga." Arya-samajis izjavljuju. U redu ako prihvatite velikog čovjeka, veliku osobnost, zašto ne prihvatite njegova učenja, huh? Kakvo je to prihvaćanje velike osobnosti? Ako zaista prihvatite Krišnu kao veliku osobu, barem morate slijediti upute Krišne. Ali ne, niti to neće napraviti. No i dalje su Arya-samaj. Arya znači napredna strana. Oni su degradirajuća strana. Onaj koji je stvarno napredan je svjestan Krišne, bhakta Krišne. Oni su Arijevci. Baš kao Arjuna, kada je pokušavao zanemariti upute Krišne, "Gospodine, neću se boriti", rekao je, anārya-juṣṭam. Stvatko tko ne sluša upute Krišne, on je anāryan. A onaj tkoji prihvaća upute Krišne, on je Arijac, To je razlika. Dakle, tzv. Arya-samaj, oni ne prihvaćaju upute Krišne, no i dalje tvrde da su Arijci. U stvari oni su anāryan. Anārya-juṣṭam. Te stvari su objašnjene u Bhagavad-gīti.

Dakle nānuśocitum arhasi. Krišna je ovdje rekao, "Vječni ste. Vaš posao je kako postiči vječni položaj, a što se tiče tijela, antavanta ime dehāḥ, ono je uništivo. Stoga ne bi trebali ozbiljno shvaćati ovo tijelo." To je razlika između Vedske civilizacije, Arijske civilizacije. Vedska civilizacija znači Arijska. A nearijska civilzacija. Nearijska civilizacija znači tjelesni koncept života, a arijska civilizacija znači duhovan koncept života, kako duhovno napredovati. To je stvarna civilizacija. Oni koji su ograničeni razmišljanjem o tjelesnom konceptu života, oni su nearijci, i to se sada osušuje, nānuśocitum arhasi: "Nemojte lamentirati oko ovih prolaznih stvari."

Puno vam hvala, Hare Krišna.