HR/Prabhupada 0555 - Ne biti budan za duhovno razumijevanje

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0554
Sljedeća stranica - Video 0556 Go-next.png

Ne biti budan za duhovno razumijevanje
- Prabhupāda 0555


Lekcija BG 2.62-72 -- Los Anđeles, 19. Prosinca, 1968

Prabhupāda: Naša politika je tat-paratvena nirmalam (CC Madhya 19.170). Možete pročistiti aktivnosti osjetila tako što ste okupirani svjesnošću Krišne. Osjetila vas neće uznemiravati. Ako želite kontrolirati osjetila, morate prije svega kontrolirati jezik. Onda ćete moći veoma lako kontrolirati druga osjetila. Stoga angažirajte jezik u pjevanje Hare Krišna i u kušanje Krišna prasadama - vidjeti ćete da su druga osjetila već po kontrolom. To je ključ u kotroli osjetila, jezik. Ako date prednost ugađanju jezika, nikada nećete biti u mogućnosti kontrolirati jezik. To je tajna kontrole osjetila. Nastavi.

Tamāla Kṛṣṇa: 69: "Ono što je noć za sva bića to je vrijeme buđenja za samokontroliranu osobu, a ono što je vrijeme buđenja za sva bića je noć za introspektivnog mudraca." Smisao: "Postoje dvije vrste inteligentnih ljudi. Jedan je inteligentan u materijalnim aktivnostima za zadovoljavanje osjetila, a drugi je introspektivan i budan za kultiviranje samospoznaje. Djelatnosti introspektivnog mudraca ili misaonog čovjeka su noć za osobe apsorbirane u materijalne aktivnosti. Materijalističke osobe spavaju tijekom takve noći zbog neznanja o samospoznaji. Introspektivni mudrac, s druge strane, ostaje budan u noć materijalističkog čovjeka."

Prabhupāda: Noć znači kada ljudi spavaju, a dan znači kada su budni. To je razumijevanje dana i noći. Matrijalističke osobe, one spavaju što se tiče duhovnog razumijevanja. Stoga aktivnosti materijalističkih osoba koje vidimo tijekom dana, u stvari to je noć. Za duhovnu osobe, on vidi da te osobe, one imaju mogućnost za samospoznaju, ovaj ljudski oblik života. ga rasipaju spavajući. A materijalističke osobe, oni vide. "Oh, ovi mladići u Hare Krišna pokretu, oni su se odrekli svega i pjevaju Hare Krišna. Koja glupost. Oni spavaju". Vidite? Stoga prema pogledu materijalističke osobe, te aktivnosti su noć, spavanje. A za samorealizirane osobe, te aktivnosti su spavanje. Vidite li? Upravo suprotno. Oni misle da osobe svjesne Krišne gube vrijeme a osobe svjesne Krišne vide njih kako gube vrijeme. To je situacija. Nastavi.

Tamāla Kṛṣṇa: "Takvi mudraci osjećaju transcendentalno zadovoljstvo i postupnom napredovanju duhovne kulture, dok osobe angažirane u materijalističke aktivnosti, koje nisu budne za samospoznaju, sanjaju različite osjetilne užitke."

Prabhupāda: Da. One sanjaju, "Sada ću napraviti ovo. Sljedeći puta, imati ću ovo. Sljedeći puta, imat ću ovo. Sljedeći put, ubiti ću neprijatelja. Sljedeći puta, učiniti ću ovo." One na taj način planiraju. Nastavi.

Tamāla Kṛṣṇa: "... osjećajući ponekada sreću i ponekada patnju u svojem uspavanom položaju. Introspektivan mudrac je uvijek indiferentan prema materijalnoj sreći i nesreći.

Prabhupāda: Introspektivna osoba koja je zainteresirana za samospoznaju dobro zna, "Recimo da u budućnosti napravi takav i takav veliki posao, ili takvu... Mogu izgraditi veliki neboder." No zato što je intrspektivan, on zna "Što da radim sa svim tim stvarima? Čim napustim ovaj položaj, sve ostaje ovdje, a ja ću uzeti drugi blik tijela i započeti novi život." To je introspekcija.