HR/Prabhupada 0556 - Prvo razumijevanje u samospoznaji je da je duša vječna

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0555
Sljedeća stranica - Video 0557 Go-next.png

Prvo razumijevanje u samospoznaji je da je duša vječna
- Prabhupāda 0556


Lekcija BG 2.62-72 -- Los Anđeles, 19. Prosinca, 1968

Prabhupāda: Materijalistička osoba ona ne može razumijeti što je budućnost. Oni misle da je ovo tijelo sve. "Imamo ovo tijelo i kada ono bude uništeno, uništeno je zauvijek." Ova pitanja smo već raspravljali. No ustvari to nije. To je prvo razumijevanje u samospoznaji, da je duša vječna, nije uništena nakon uništenja ovog tijela. To je početak samospoznaje. Stoga ovi ljudi to ne razumiju. Nije im stalo do toga. To je njihovo spavanje. To je njihovo bijedno stanje. Nastavi.

Tamāla Kṛṣṇa: "On nastavlja sa svojim aktivnostima samospoznaje neuznemiren materijalnim posljedicama." 70: "Osoba koja nije uznemirena konstantnim protokom želja koje teku kao što rijeke teku u ocean, koji se uvijek puni, ali je uvijek miran, jedino ona može dostići mir, a ne osoba koja pokuđava zadovoljiti takve želje."

Prabhupāda: Dakle, ovdje imamo... materijalističku osobu koja ima svoje želje. Recimo da bavlja neki posao, zarađuje novac. Stoga ispunjava svoje želje na materijalistički način. No osoba svjesna Krišne, recimo da i on postupa na isti način, on isto planira ili nešto radi u svjesnosti Krišne. Dakle ove dvije sfere aktivnosti nisu na istoj razini. Nastavi.

Tamāla Kṛṣṇa: 70 "Osoba koja nije... 71: "Osoba koja se odrekla svih želja za osjetilnim uživanjem, koja je bez želja. koja se odrekla svakog osjećaja vlasništva i koja nema lažni ego, jedino ona može dostići stvaran mir."

Prabhupāda: Da Dakle osoba se odrekla svih želja za osjetilnim uživanjem. Ne moramo ubiti svoje želje. Kako ih možemo ubiti? Želja je konstantan pratioc živog bića. To je simptom života. Zato što sam ja živo biće, vi ste živa bića, vi imate želje, ja imam želje. Ne ovaj stol. Stol nema život; stoga nema želje. Stol ne može reći da "Ja stojim ovdje toliko mnogo mjeseci. Molim vas premjestite me na drugo mjesto." Ne. Zato što nema želja. No ako ja sjedim ovdje tri sata, oh reću ću, "Oh, Umoran sam. Molim vas premjestite me od... odvedite me na drugo mjesto." Stoga želja mora biti ovdje zato što smo živi. Moramo promijeniti prirodu želja. Ako svoje želje angažiramo u osjetilno uživanje, to je materijalno. No ako angažiramo svoje želje u djelatnosti za Krišnu, Oslobođeni smo svih želja. To je uvjet.

Tamāla Kṛṣṇa: 72: "To je način duhovnog i božanskog života, kada ga dostigne osoba više nije zbunjena. Kada se nalazi u tim položaju, čak i u trenutku smrti, može ući u Božje kraljevstvo." Smisao: "Osoba može odmah dostiči svjesnost Krišne ili božanski život, u sekundi, ili osoba ne može dostići takav položaj niti nakon milijuna rođenja."

Prabhupāda: Nekoliko puta smo imali pitanja poput "Koliko je vremena potrebno da se postane svjestan Krišne?" I isto sam odgovorio, u sekundi je moguće. Isto to se ovdje objašnjava. Nastavi.