HR/Prabhupada 0565 - Podučavam ih kako da kontroliraju osjetila

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0564
Sljedeća stranica - Video 0566 Go-next.png

Podučavam ih kako da kontroliraju osjetila
- Prabhupāda 0565


Intervju za novinare -- 30. prosinca 1968., Los Angeles

Novinar: Dopustite mi da vas upitam nešto na što sam često nailazio u zadnje vrijeme. Upravo smo započeli sa projektom kontracepcije za mlade. I jedan od... Kako da kažem? konkretnih problema koji dovode do najvećeg raskola između ljudi, ili barem ljubavi američkih muškaraca i žena prema Bogu ili slijeđenja deset zapovijedi, je kako da to kažem, no, problem seksualnosti. U ovo zemlji nas uče, i imamo puritansko naslijeđe, da je seks loš. I mislim, barem se nadam, da izlazimo iz toga, no kada mladi ljudi, kada osoba uđe u pubertet... Ovdje u ovoj zemlji, ne znam za druge zemlje. Osoba počinje imati grozne, očito grozne probleme. Sada govorim o nečemu što je očito. Svi smo to prošli.

Prabhupāda: Da svatko.

Novinar: No čini se da je nemoguće zapadnim crkvama dati nešto mladima da se drže toga tako, da to mogu razumijeti da kao prvo ono što osjećaju je normalna prekrasna stvar i kao drugo, kako se nositi s time. I postoji još nešto u zapadnoj kulturi što uči ili pomaže mlađoj osobi da se nosi sa tim jako, jako teškim problemom. I ja sam to prošao. Svi smo. Sada da li vi u vašoj poruci, dajete nešto mladim ljudima čega se mogu držati...

Prabhupāda: Da.

Novinar:... Da se drže toga, i ako imate, što?

Prabhupāda: Da, da, dajem.

Novinar: Što?

Prabhupada: Tražim od svojih učenika da se vjenčaju. Ne dopuštam da mladići žive s djevojkama. Ne. Moraju se vjenčati, poput gentlemena, tretirati svoju ženu kao partnera, tretirati svoga moža kao onog koji priskrbljuje. Na taj način ih učim. Ovaj mladić se oženio prije četiri dana. On je profesor. Dakle imam puno vjenčanih učenika i žive sretno. Ova djevojka je udana. Prije su svi živjeli s mladićima ili djevojkama. Ja to ne dopuštam. Ne dopuštam.

Novinar: Uredu, dopustite... Dopustite mi da idem malo dalje. Što ako je netko ima četrnaest, petnaest, šestnaest godina?

Prabhupāda: Ista stvar. Naravno, drugačije je kada podučavamo naše mladiće da postanu brahmacariji. Brahmacārī. Brahmacārī znači kako voditi život u celibatu.

Novinar: Hm?

Prabhupada: Howard, objasni život brahmacarija.

Novinar: Da, razumijem.

Hayagriva: Pa, to je kontrola osjetila, podučava nas kako da kontroliramo osjetila. Općenito, brak ne nastupa dok mladić ne navrši oko 22, 23, 25.

Novinar: Mislite u njegovoj kulturi.

Prabhupada: Da. Odaberemo djevojke, recimo oko 16, 17 godina i mladiće od ne više od 24 godine. I onda ih vjenčamo. Razumijete. I zato što je njihova pažnja usmjerena na svjesnost Krišne, nemaju puno interesa za seksualni život. Razumijete? Imaju bolju okupaciju. Paraṁ dṛṣṭvā nivartate (BG 2.59). Razumijete? Dajemo nadomjestak. Ne govorimo im "nemojte to raditi" već im dajemo nešto bolje. Razumijete li? Onda automatski "odbijanje" dolazi. Razumijete?

Novinar: U pravom vremenu.

Prabhupada: Odmah. Pružamo bolju zaokupiranost?

Novinar: Što je to?

Prabhupada: Baš kao što su naši mladići i djevojke, svi su angažirani u svjesnost Krišne, rad u hramu, slikanju, tipkanju, snimanju, tako mnogo stvari. I oni su sretni. Ne odlaze u kino, ne odlaze po noćnim klubovima, ne piju, ne puše. Stoga ih praktično podučavam kontroli. I postoji mogućnost jer su ovi mladići i djevojke, oni su svi Amerikanci. Nisu uvezeni iz Indije. Zašto su to prihvatili? Taj sistem je tako lijep da im se svidio. Stoga ako dijelite ovaj sustav, sve će biti riješeno.

Novinar: Dakle onda...

Prabhupada: Ne zabranjujemo vam da se družite sa ženama ili da prestanete sa seksualnim životom. To ne govorimo. No sve reguliramo u skladu sa svjesnošću Krišne. Njihov cilj je viši. Ovo ostalo je sve na sekundarnom nivou. Stoga na taj način sve je lijepo.