HR/Prabhupada 0581 - Ako se angažiraš u služenje Krišne, naći ćeš ohrabrenja

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0580
Sljedeća stranica - Video 0582 Go-next.png

Ako se angažiraš u služenje Krišne, naći ćeš ohrabrenja
- Prabhupāda 0581


Lecture on BG 2.21-22 -- London, August 26, 1973

Yan maithunādi gṛhamedhi sukhaṁ hi tuccham(SB 7.9.45) . Ovaj materijalistički život znači seksualni život. Vrlo, vrlo gnjusan, tuccham. Ako je itko ovo razumio, onda je on oslobođen. Ali ako, je osoba još uvijek privučena, onda znači da postoji odgoda oslobođenja. A onaj tko je razumio i napustio to, čak i u ovom tijelu on je oslobođen. On se naziva jīvan-muktaḥ sa ucyate.

īhā yasya harer dāsye
karmaṇā manasā girā
nikhilāsv apy avasthāsu
jīvan-muktaḥ sa ucyate

Kako se možemo osloboditi od ove želje? Īhā yasya harer dāsye, , ako zaželiš da služiš Krišnu, onda možeš izaći. Drugačije, ne.To nije moguće. Ako zaželite nešto drugo osim da služite Gospodina, māyā će te navoditi, "Zašto ne uživati u ovome?" I zato Yāmunācārya kaže,

yad-avadhi mama cetaḥ kṛṣṇa-padāravinde
nava-nava-rasa-dhāmany udyataṁ rantum āsīt
tad-avadhi bata nārī-saṅgame smaryamāne
bhavati mukha-vikāraḥ suṣṭhu niṣṭhīvanaṁ ca

"Yad-avadhi, , otkad sam,mama cetaḥ, angažirao moj život i dušu, moju svjesnost, u službu lotosovih stopala Krišne.." Ovaj stih je dan od Yāmunācārya. On je bio veliki kralj, oni su uglavnom razuzdani, ali on je kasnije postao svetac. Njegovo osobno iskustvo, govori, da " Otkad sam angažirao moj um u službu lotosovih stopala Krišne, yad-avadhi mama cetaḥ kṛṣṇa-padāravinde..." Nava-nava. Služba, duhovna služba znači svaki novi trenutak. Nije otrcano. Oni koji su duhovno realizirani, oni će saznati da služiti Krišnu znači novo prosvjetljenje. novo prosvjetljenje. Nava-nava-rasa-dhāmany udyataṁ rantum āsīt. Ovdje, u ovom materijalnom svijetu, uživaš, to postane otrcano. Punaḥ punaś carvita; i zato se razočaraš. Ali ako se angažiraš u službu Krišne, naći ćeš novo i opet novo ohrabrenje. To je duhovno. Ako postane otrcano, onda moraš znati da ne služiš duhovno, služiš materijalno. Formalnost,stereotip.Ali ako osjećaš novu i opet novu energiju, onda znaš da služiš duhovno.To je test. Tvoj entuzijazam će narasti, neće pasti.