Please join, like or share our Vanipedia Facebook Group
Go to Vaniquotes | Go to Vanisource | Go to Vanimedia


Vanipedia - the essence of Vedic knowledge

HR/Prabhupada 0618 - Duhovni učitelj se osjeća veoma sretnim da - Ovaj dječak je napredniji od mene

From Vanipedia


Duhovni učitelj se osjeća veoma sretnim da - Ovaj dječak je napredniji od mene
- Prabhupāda 0618


Lecture on CC Adi-lila 7.91-2 -- Vrndavana, March 13, 1974

Kada učenik postane savršen u duhovnom napretku, duhovni učitelj osjeća se veoma, veoma sretnim, da "Ja sam besmislica, ali ovaj dječak, on je slijedio moju uputu i dostigao je uspjeh. To je moj uspjeh." To je ambicija duhovnog učitelja. Baš kao otac. Ovo je odnos. Baš kao... Nitko ne želi da vidi nekoga naprednijim od sebe. To je priroda. Matsarata. Ako netko postane napredniji u bilo kojem predmetu, tada ja sam zavidan prema njemu. Ali duhovni učitelj ili otac, on nije zavidan. On se osjeća veoma, veoma sretan, da "Ovaj dječak je napredniji od mene." To pozicija duhovnog učitelja. Tako Kṛṣṇa, Caitanya Mahāprabhu izražava, On (nerazumljivo) da "Po..., kada ja mantram i plešem i plaćem u ekstazi, tako Moj duhovni učitelj zahvaljuje Mi na ovaj način, bhāla haila, "Veoma je dobro, veoma dobro." Pāile tumi parama-puruṣārtha: "Sada si dostigao najviši uspjeh u životu." Tomāra premete: "Zato jer si napredovao tako puno, āmi hailāṅ kṛtārtha, ja se osjećam toliko dužan." To je pozicija.

Tada on ohrabruje, nāca, gāo, bhakta-saṅge kara saṅkīrtana: "Sada idi. Dostigao si toliko puno uspjeha. Sada ponovno nastavi." Nāca: "Pleši." Gāo: "Pjevaj i mantraj," bhakta-saṅge, "u društvu bhakta." Ne da se učini profesijom, nego bhakta-saṅge. To je prava platforma dostizanja uspjeha u duhovnom životu. Narottama dāsa Ṭhākura također kaže da

tāñdera caraṇa-sevi-bhakta-sane vāsa
janame janame mora ei abhilāṣa

Narottama dāsa Ṭhākura kaže da "Rođenjem za rođenjem." Zato jer bhakta, on ne teži da ide kući, natrag Bogu. Ne. Bilo koje mjesto, nema veze. On želi da jednostavno slavi Svevišnjeg Gospodina. To je njegov posao. Nije posao bhakte da on pjeva i pleše i izvršava predano služenje jer odlazak na Vaikuṇṭhu ili Goloka Vṛndāvanu. To je Kṛṣṇina želja. "Ako On želi, On će me uzeti." Baš kao što Bhaktivinoda Ṭhākura kaže: icchā yadi tora. Janmāobi yadi more icchā yadi tora, bhakta-gṛhete janma ha-u pa mora. Bhakta se moli samo da.... On ne traži od Kṛṣṇe da "Molim te uzmi me natrag na Vaikuṇṭhu or Goloka Vṛndāvanu." Ne. "Ako Ti misliš da se moram ponovno roditi, to je uredu. Ali moj jedini zahtjev je da se rodim u kući bhakte. To je sve. Tako da ja Te ne zaboravim. "To je jedina molitva bhakte.