Please join, like or share our Vanipedia Facebook Group
Go to Vaniquotes | Go to Vanisource | Go to Vanimedia


Vanipedia - the essence of Vedic knowledge

HR/Prabhupada 0670 - Kada si usmjeren na Krišnu, nema više materijalnoga kretanja

From Vanipedia


Kada si usmjeren na Krišnu, nema više materijalnoga kretanja
- Prabhupāda 0670


Lecture on BG 6.16-24 -- Los Angeles, February 17, 1969

Prabhupāda: Tu se nalazi primjer, vidite.

Bhakta: "... yogi čiji je um ovladan, ostaje uvijek postojan povezivanjem sa sobom."

Prabhupāda: U ovoj sobi, jer nema povjetarca, pogledajte svjetiljku, plamen je miran. Slično, ako... Plamen vašeg uma će ostati miran kao i plamen svjetiljke, ako apsorbirate um na svjesnost Krišne. Onda će tvoj...Kao što plamen nije uznemiren, tako ni tvoj um neće biti uznemiren. To je savršenstvo yoge(BG 6.20-23).


Bhakta: Stih 20 do 23: "Stadij savršenstva se naziva trans ili samādhi, kada je um kompletno uzdržan od materijalnih mentalnih aktivnosti prakticiranjem yoge (BG 6.20-23).."

Prabhupāda: Samādhi znači , Samādhi znači...ne da se učiniš praznim, to je nemoguće. Kleśo 'dhikaratas teṣām avyaktāsakta-cetasām(BG 12.5). Neki yogiji misle da mogu zaustaviti sebe, učiniti se nepokretnim. Kako je moguće da se učinim nepokretnim? Ja sam duša koja se kreće. To nije moguće. Nepokretan znači, kada si usmjeren na Krišnu, tada nema materijalnoga kretanja. To je nepokretnost. Materijalne sklonosti te neće više zamarati. To se naziva nepokretnost. Ali vaša kretanja za Krišnu će se povećati. Što više povećate kretanja ili aktivnosti za svjesnost Krišne, automatski ćete više postati nepokretni u materijalnim aktivnostima. To je proces. Ali ako hoćete učiniti nepokretnim, uzmimo primjer- dijete, dijete je neumorno. Ne možete dijete učiniti nepokretnim. Dajte mu nešto , da se igra, neku lijepu sliku. On će je vidjeti , početi se igrati i nepokretan. To je način. Ljudi su nepokretni. Oh , ne ne... Ne nepokretni, kako se reče? Kretanje. Ali ako ga hoćeš učiniti nepokretnim, daj mu da se angažira u svjesnosti Krišne. Onda će biti nepokretan. Onda će on (ne jasno) ...To je realizacija. Zašto bi trebao biti angažiran u svjesnosti Krišne ako ne shvati "Ja sam Krišnin? Ja nisam ova materija, ja nisam ova nacija, ja nisam ovo društvo, ja nisam ove budale, ja samo Krišnin." Nepokretnost. On je pun znanja.

To je moja pozicija. Ja sam dio i djelić. Mamaivāṁśo jīva(BG 15.7) - sva živa bića su Moji dijelovi i djelići. Što brže shvatite da " Ja sam dio i djelić Krišne" brže ćete postati nepokretni u materijalnim aktivnostima.Da.