HR/Prabhupada 0673 - Vrabac pokušava osušiti ocean.To se zove odlučnost

From Vanipedia
Jump to: navigation, search
Go-previous.png Prethodna stranica - Video 0672
Sljedeća stranica - Video 0674 Go-next.png

Vrabac pokušava osušiti ocean.To se zove odlučnost
- Prabhupāda 0673


Lecture on BG 6.16-24 -- Los Angeles, February 17, 1969

Bhakta: " Što se tiče odlučnosti, osoba bi trebala pratiti primjer vrapca koji je izgubio svoja jaja u valovima oceana. Vrabac je položio svoja jaja na obali oceana. Ali ih je ocean pokupio svojim valovima. Vrabac je postao veoma uzrujan i zamolio oceana da mu ih vrati. Ocean nije htio ni uzeti u obzir njegovu zamolbu te on odlučio osušiti ocean. Počeo je..."

Prabhupāda: Čujete li, vrabac pokušava osušiti ocean. (smijeh) To se zove odlučnost. Kao Gandhi. Objavio je rat protiv Britanaca. Nenasilni rat, bez suradnje. Vidite li? Ali odlučnost je bila tu. Mislio je "Moram otjerati Britance." I uspio je. Koje je oružje imao? Nenasilje. " U redu, bori se, usmrti me, ali ja ti neću uzvratiti." Vidite li? Imao je, što ono? Odlučnost. Ljudi su mu se smijali. "Gandhi je objavio rat Britancima, moćnom, Britanskom imperiju." Ali nakon što su Britanci izgubili Indiju, izgubili su cijelo carstvo. Jer je ona bila dragulj Britanskoga carstva. Izgubili su sve posjede na Dalekom Istoku, i Egiptu, izgubili su posjede u Sueskom Kanalu, sve su izgubili. Odlučnost je dobra stvar. Nastavi.

Bhakta: " Počeo je kupiti vodu sa svojim malim kljunom, svi su mu se smijali zbog nemoguće odlučnosti. Vijest o njegovom djelovanju se proširila, i došla do Garude, ogromne ptice na kojoj leti Gospodin Viṣṇu. Počeo se suosjećati sa svojom malom sestrom pticom, te je otišla vidjeti malog vrapca, i obećao joj pomoći. Garuda je pitao oceana da vrati jaja jer će on preuzeti posao vrapca. Ocean se prestrašio i vratio jaja. Tako je vrabac postao sretan milošću Garude. "

Prabhupāda: Da. Garuda ga je došao spasiti. Nastavi.

Bhakta: Slično, prakticiranje yoge, posebno bhakti-yoge, u svjesnosti Krišne, može se učiniti jako teškim, ali onaj tko prati principe sa velikom odlučn ošću, Gospodin će mu sigurno pomoći, jer Bog pomaže onima koji pomažu sebi.

Prabhupāda: To je sve. Pitanja?

Bhakta: Prabhupāda, kada si rekao da je odlučnost bitan faktor za postizanje uspjeha... Kako netko održava stalno entuzijazam, kako netko hrani vatru entuzijazma i odlučnosti stalno? Kada smo suočeni s toliko stvari...

Prabhupāda: Odlučnost, znači da ćeš uvijek biti i entuzijastičan. To je jedan dio odlučnosti. Utsāhād dhairyāt, tat-tat-karma(NOI 3) . Utsāhā, entuzijazam je pravi početak odlučnosti. Ako nema entuzijazma, kako se odlučnost može nastaviti? Odlučnost, entuzijazam, strpljenje, rad po načelima regulativnih principa, to su sve drukčije funkcije odlučnosti. Odlučnost je jedna riječ za sve ove druge, entuzijazam, strpljenje, rad sa samopouzdanjem. To su različite osobine odlučnosti.